החשב הכללי: ההתחייבויות של המדינה לפנסיה תקציבית זינקו ל-840 מיליארד שקל
החשב הכללי: ההתחייבויות של המדינה לפנסיה תקציבית זינקו ל-840 מיליארד שקל
על פי הדו"חות הכספיים של המדינה לשנת 2020, סך ההתחייבויות לפנסיה תקציבית זינק בתוך שנה ב-42 מיליארד שקל, כאשר החשב הכללי וסגניו תולים זאת, בין היתר, ב"יכולת פיקוח נמוכה מאוד במערכת הביטחון". הקצבה הגבוהה ביותר משולמת לדיין - 92 אלף שקל בחודש
החשב הכללי פרסם היום (ג') את הדו"חות הכספיים של מדינת ישראל לשנת 2020. מדובר במסמך הכלכלי המקיף ביותר שמפרסמת הממשלה ומוגש על פי החוק למבקר המדינה.
הדו"ח כולל חישוב של כל נכסיה של מדינת ישראל. כך, לדוגמה, כלי הרכב של הממשלה שווים כ-7.4 מיליארד שקל, מערכות המחשוב של ממשלת ישראל שוות כ-7.6 מיליארד שקל, והמכשור הרפואי שווה כ-4 מיליארד שקל. סך הנכסים של המדינה מגיע לכ-732 מיליארד שקל, אך סכום זה לא כולל את הקרקעות שבידי המדינה, כי כיום יש קושי בהערכת השווי המדויקת שלהם, אך לצורכי גילוי מופיע הנתון של 615 מיליארד שקל, וסכום נוסף של כ-30 מיליארד שקל על תמלוגים. כמו כן, יתרות המט"ח של בנק ישראל לא נכללות בדו"ח. תחום נוסף שאותו מתקשה החשב הכללי להעריך, הוא השווי של נכסי מורשת דוגמת אתרים היסטוריים, וחפצים בעלי ערך ארכיאולוגי.
בצד ההתחייבויות, התחייבויות המדינה לסוף 2020 עומדות על כ-3.2 טריליון שקל. הסכום הזה מורכב בעיקר מהחוב הממשלתי שהגיע ליותר מטריליון שקל, מההתחייבויות העתידות של ביטוח לאומי שעומדות על כ-952 מיליארד שקל, ומזכויות העובדים המגיעות לכ-873 מיליארד שקל. סכום זה של זכויות עובדים מורכב בעיקר מן הפנסיה התקציבית.
ההתחייבות לפנסיה תקציבית
סך ההתחייבות לפנסיה תקציבית מגיע כעת ל-840 מיליארד שקל (לעומת 798 מיליארד שקל אשתקד, עלייה של 42 מיליארד שקל). ההסבר העיקרי לשינוי - שינוי בווקטור הריביות העתידי. עם זאת, במסיבת העיתונאים הבהירו החשב הכללי וסגניו כי סיבה נוספת לכך היא שיכולת הפיקוח וההערכה שלהם במשרד הביטחון היא נמוכה מאוד.
לפי ההערכה הנוכחית, הסכום הגבוה ביותר על הפנסיה התקציבית ישולם בשנת 2038 ויעמוד על כ-35 מיליארד שקל שנתיים, מאז החובות יירדו, עד לשנת 2090 שבה מדינת ישראל תסיים לשלם את חובותיה על הפנסיה התקציבית.
מתוך 840 מיליארד השקלים של הפנסיה התקציבית, 528 מיליארד שקל הולכים למערכת הביטחון, כולל המשטרה ושב"ס, והיתר לעובדי הוראה ועובדי מדינה.
רשימה נוספת המופיעה בדו"ח היא שיאני הפנסיות. במערכת הביטחון, השיאן ל-2020 מחזיק בקצבה חודשית של 81 אלף שקל (לעומת 70 אלף שקל ב-2020). הקצבה הגבוהה ביותר המשולמת לעובד הוראה היא 17 אלף שקל, הגבוהה ביותר לרופא -21 אלף שקל, הגבוהה ביותר לדיין - 92 אלף שקל, והגבוהה ביותר לשופט - 84 אלף שקל.
לדברי מחברי הדו"ח, במסיבת עיתונאים שהתקיימה באוצר, החשיבות של הדו"ח היא משולשת: ראשית, יש כאן סטנדרט של שקיפות מאוד גבוה, גבוה בהרבה ממה שנדרש על פי חוק. שנית, התהליך עצמו גורם לכל הגופים שבדו"ח לשים לב יותר לנכסים שאצלם, כדי שאנחנו בחשכ"ל נוכל אחר כך לחשב את השווי שלהם. שלישית, ישנם דברים שמוצגים רק בדו"ח בצורה פומבית, כמו החישוב של עלויות הפנסיה התקציבית, והאג"ח מיועדות, והדברים הללו משפיעים בסוף על המדיניות.