סגור
יריב לוין שר ה משפטים
שר המשפטים יריב לוין. קידום ההפיכה המשטרית מתבצע בתמיכתו ועם רוח גבית מראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: עמית שאבי)

חזון ההפיכה של יריב לוין מגביר את קצב החקיקה

פירוק תאגיד השידור הציבורי, החלשת הדרג המקצועי באוצר והרחבת חסינות הח"כים – אלה רק חלק ממהלכי ההפיכה המשטרית בהם תדון היום ועדת השרים לחקיקה. ברקע, נמשכים הניסיונות לסילוק היועצת המשפטית לממשלה ופתרון למשבר חוק ההשתמטות לא נראה באופק 

שר המשפטים יריב לוין קרא בשבוע שעבר לשוב ולקדם את ההפיכה המשטרית, לאחר ירי פצצות התאורה סמוך לבית משפחת נתניהו בקיסריה, ונראה ששרי הממשלה כבר מיישמים את דבריו. הממשלה התגייסה במלואה להאצת החקיקה הקשורה להפיכה המשטרית ולזירוז מהלכים שהחלה במושב הקיץ בכנסת.
צירופם לקואליציה של ארבעת חברי הכנסת של הימין הממלכתי, בראשות גדעון סער, נתן גם הוא רוח גבית להפיכה, אותה מנסים להוביל חברי הממשלה בהצעות חוק פרטיות, בהן לא נדרשת התייחסות של גורמי המקצוע ושל הייעוץ המשפטי, ובעיקר של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, אותה מבקשים חברי הממשלה להדיח כבר תקופה.
הדחתה מהתפקיד של בהרב מיארה צוברת תאוצה משבוע לשבוע על רקע החשש המתגבר בקואליציה כי היא תורה על יציאתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לנבצרות, עקב הודעתו שלא יוכל לבוא ולהעיד במשפטו ביום שני בעוד 8 ימים בשל עיסוקו במלחמה.
שרי הממשלה הרבו לתקוף את היועצת המשפטית בשבוע שעבר, אף יותר ממה שהם נוהגים בדרך כלל, ושר התקשורת שלמה קרעי כבר החל להחתים שרים על פנייה למזכיר הממשלה בבקשה לדיון בממשלה בהדחתה. גם אם ימצא רוב להדחתה בוועדה שבחרה אותה, בראשות השופט בדימוס אשר גרוניס, בליכוד חוששים שמהלך כזה יבלם על ידי בג"ץ.
בתוך כך, בקואליציה שוקלים לקדם חקיקה לפיצול משרת היועץ המשפטי לממשלה כך שהיועצת רק תייעץ לממשלה, ואילו בידי פרקליט המדינה יהיו הסמכויות הנוגעות להחלטת פתיחה בחקירה והעמדה לדין הקשורה להליך פלילי נגד ראש הממשלה וחברי הממשלה. עם זאת, סביר להניח שמהלך כזה לא יתפוס תאוצה, לפחות כעת בזמן שהמלחמה ומשפטו של ראש הממשלה נמשכים.

שומרי הסף על הכוונת

גם שומרי הסף במשרדי הממשלה על הכוונת: נתניהו מתעקש על כך שהוא ימנה נציב שירות מדינה כלבבו, באמצעות ועדה מיוחדת שבה הוא ישלוט. ראש הממשלה ממתין להחלטת בג"ץ בעניין.
הנציב הנוכחי פרופ' דניאל הרשקוביץ יסיים בעוד שבועיים וחצי את כהונתו, שהוארכה באחרונה בשלושה חודשים. נציב חדש, שיהיה עושה דברו של נתניהו, יאפשר לראש הממשלה והשרים להשתלט על המינויים במשרדי הממשלה. לצורך כך, הממשלה החליטה בשבוע שעבר לקדם חוק שיאפשר לפטר בתוך 90 ימים, עד סוף פברואר 2025, את היועצים המשפטיים הוותיקים במשרדי הממשלה, וביניהם אסי מסינג, היועץ המשפטי של משרד האוצר, שמתנגד להחלטותיו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בעניין העברת כספים קואליציוניים ומרבה לבקר אותו.
בינתיים, נפתחה גם חזית בין שר האוצר והיועצת המשפטית של הכנסת שגית אפיק. כלכליסט חשף כי היועמ"שית לכנסת דרשה שלא להגיש חוק הסדרים נלווה לתקציב 2025, בשל העומס החקיקתי בכנסת. אך נראה ששר האוצר לא יענה לדרישתה והוא מתכנן להגיש חוק הסדרים בקרוב מאוד.
גם לשכת עורכי הדין סומנה כמטרה ובשבוע האחרון החלה הכנסת לקדם הצעת חוק, בעידודו של שר המשפטים, להחלשת לשכת עורכי הדין באמצעות הורדת דמי הלשכה שנגבים מחבריה. הצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי (ליכוד), שאושרה בקריאה טרומית, מקודמת במהירות בוועדת החוקה. החלשת הלשכה נועדה לפגוע בגוף שלו שני נציגים בוועדה לבחירת שופטים, שמתנגדים לניסיונות ההפיכה של לוין.

החלשת לשכת עורכי הדין, באמצעות הורדת דמי הלשכה שנגבים מחבריה, נועדה לפגוע בגוף בעל שני נציגים בוועדה לבחירת שופטים – שבולמים את ניסיונות ההפיכה של לוין

במקביל להחלשת שומרי הסף, המפלגות החרדיות לוחצות לחקיקת חוק השתמטות שיאפשר לאברכים להמשיך באי הגיוס. בשל הקושי המתמשך להעביר חוק כזה, במפלגות החרדיות דורשים לאפשר את המשך סבסוד מעונות היום על ידי הממשלה גם למשפחות אברכים משתמטים, בניגוד לעמדת היועצת המשפטית לממשלה. שר העבודה יואב בן צור קיבל בשבוע שעבר את הצעת בג"ץ, לפיה הוא יפרסם בתוך חודש את הקריטריונים לסבסוד מעונות לכלל האוכלוסייה. במקביל, השר קיבל את פשרת בג"ץ להאריך בעוד שלושה חודשים את המשך תשלום הסבסוד לאברכים משתמטים.
עוד במסגרת קידום ההפיכה המשטרית, התוכנית של שר התקשורת לסגירת תאגיד השידור הציבורי כאן מתקדמת. ועדת השרים לחקיקה צפויה לאשר היום הצעת חוק בעניין שהגישה ח"כ טלי גוטליב (ליכוד), בשמו של שר התקשורת. לפי ההצעה, התאגיד ייסגר בתוך שנתיים, כשערוץ כאן 11 ותחנת הרדיו רשת ב' ייצאו למכרז למכירתם. כדי להבטיח את יישום המהלך בשלב הבא, תאשר היום הממשלה את מינויו של מרדכי מרדכי כיו"ר מועצת הרשות השנייה, שתהיה אחראית על המכרזים הללו. מרדכי נחשב למינוי נוח לממשלה וכיהן בעבר כמנכ"ל במשרדי התקשורת, הפנים, השיכון והעבודה.
ועדת השרים לחקיקה צפויה לתמוך גם בהצעת חוק נוספת של גוטליב ובה הרחבת חסינות חברי הכנסת, כך שפתיחת חקיקה פלילית והגשת כתב אישום נגד חברי כנסת בתביעה אזרחית יתבצעו רק לאחר קבלת תמיכת 90 חברי כנסת במליאה. חברי הכנסת יתבקשו לקבוע שהמעשה בגינו תיערך חקירה ויוגש כתב אישום לא נעשה בעת מילוי תפקידו של חבר הכנסת, והחוק לא יחול על חקירות פליליות. הצעת החוק הונחה רק בשבוע שעבר על שלחן הכנסת וכעת בקואליציה רוצים לקדמה במהירות. נזכיר כי בעניינה של גוטליב מתנהלת חקירה בחשד לחשיפת מידע ביטחוני רגיש.
ועדת השרים לחקיקה תדון היום גם בהצעת חוק לפיה השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר (עוצמה יהודית) ושר הביטחון ישראל כ"ץ יקבלו סמכות למשך שנתיים לאשר תוספת שכר לעובדים בגופים הביטחוניים. המשמעות של הצעת החוק היא הפקעת סמכויותיו של הממונה על השכר במשרד האוצר. לפי הצעת החוק, בן גביר וכ"ץ גם יוכלו לבצע שינויים פנימיים בסעיפי תקציבי המשטרה, שב"ס, משמר הגבול והצבא בלי לקבל את אישורו של שר האוצר.
עוד הצעת חוק שתגיע לוועדת השרים לחקיקה היום היא של קבוצת ח"כים בראשות אליהו ברוכי ומשה גפני (יהדות התורה), לפיה המשטרה לא תשים במכת"זיות מים נקיים בלבד, ובמקביל תופעל מצלמת וידאו שתתעד את האירוע. הצעת החוק נועדה להקל על החרדים המפגינים נגד גיוסם לצה"ל.