תקציב 2024קרעי דורש עוד חצי מיליארד לתקציב משרד התקשורת
תקציב 2024
קרעי דורש עוד חצי מיליארד לתקציב משרד התקשורת
דווקא עכשיו שלמה קרעי דורש מאות מיליונים למשרד התקשורת מתקציב המדינה כדי להשקיע בתשתיות סלולר במקום חברות התקשורת. המהלך אולי יקצר את הדרך לפרישת דור 5 ויאפשר לו לרשום הישג בתקופתו במשרד - אבל בפועל יוביל לבזבוז של מאות מיליונים של כספי ציבור
שר התקשורת שלמה קרעי פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו בדרישה להגדלת תקציב משרד התקשורת בחצי מיליארד שקל, למרות שבשנה החולפת עמד תקציב המשרד על 92 מיליון שקל בלבד. הדרישה של קרעי עלולה להוביל לבזבוז רב של כספי ציבור דווקא בתקופה זו, בזמן שהמשק נכנס לשלב הידוק חגורות וקיצוץ חד.
עיקר דרישתו היא שהמדינה תממן הקמה של אתרי סלולר, כולל אנטנות דור 5, על אף שההנחה המסורתית בשוק התקשורת היא שישנה כדאיות כלכלית בפרישת התשתיות לחברות עצמן. בכך החשש הוא שהדרישה של קרעי להשקעת כסף ציבורי תוביל לבריחת השקעות פרטיות ובזבוז כספי ציבור, דווקא בתקופה שבה יש צורך בקיצוץ רוחבי למימון עלויות המלחמה. באוצר נשמעת ביקורת על התוכנית של קרעי – שכן בעוד שיש קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה, השר בוחר "בדרך הקלה" לקידום המשרד על ידי סבסוד השקעות של חברות פרטיות, דווקא בתקופה זו.
החלק המשמעותי השני הוא ההשקעה בשרידות מערכות הסלולר, כחלק מלקחי ה-7 באוקטובר, אז נהרסו יותר מ-40% מהמתקנים הסלולאריים המרוחקים עד 10 ק"מ מרצועת עזה. עם זאת, הדרישה של קרעי נחשבת לקיצונית יחסית ומתקבלת עוד בטרם גובשו ההמלצות המקצועיות לאופן שבו יש לחזק את שרידות מערכת הסלולר. כמו כן, קרעי דורש 10 מיליון שקל נוספים לפעילות השוטפת של משרד התקשורת, בזמן שמקודמים קיצוצים רבים.
ב-7 באוקטובר נפגעו עשרות מתקני סלולר. למעשה, כ-50 מתקנים מתוך 113 הנמצאים עד 10 ק"מ מרצועת עזה נהרסו. הדבר הוביל להבנה שיש לחזק את שרידות רשת הסלולר וכיום עובדים במשרדי הממשלה על תוכנית שתבחן את מימדי ההשקעה הדרושה. עם זאת, טרם התקבלה הערכה למידת השרידות שרשת הסלולר נדרשת להגיע אליה. כלומר – טרם גובשה ההערכה ביטחונית לדרישות לשרידות מערכת החשמל.
אחת הסוגיות המרכזיות היא משך הגיבוי האנרגטי שיידרש למתקנים הסלולריים. כיום, מתקנים סלולאריים מחויבים בגיבוי חשמל של כשעתיים – כלומר במידה ויש הפסקת חשמל כללית, יש גנרטור שיכול לספק חשמל. לפי התוכנית שקרעי מציע יש להרחיב את משך הזמן ל-12-24 שעות לכל אתר, בהשקעה של 450 מיליון שקל על פני 5 שנים (כ-90 מיליון שקל בשנה). שרידות מערכת התקשורת הסלולארית דורשת גם הקמת אנטנות נוספות, אך מכיוון שלא גובשו ההמלצות הביטחוניות, קשה לנקוב במספר האנטנות הדרושות. קרעי דורש להקים כ-1,000 אתרים סלולאריים חדשים, בעלות של כ-130 מיליון שקל בתקציב 2024. קרעי דורש גם 50 מיליון שקל נוספים שיוקדשו לפרישת אינטרנט במקלטים וחלוקת טלפון לוויני "לאנשי מפתח ביישובים באזור הגבולות".
כאמור, הביקורת המרכזית על התוכנית של קרעי היא הרצון לבחור בדרך הקלה – כלומר, להכניס כספי מדינה וכסף ציבורי בשביל לקדם את יעדי המשרד, על אף שלא בטוח שיש בכך צורך. קרעי דורש השקעה של 235 מיליון שקל בשנה, במשך 5 שנים, לקידום פרישת תשתיות דור 5. זאת על אף שבימים אלה יש צוות בין משרדי שבוחן את האופן שבו יש לקדם פרישת תשתיות דור 5 בסלולר, בדרכים שדורשות פחות השקעה של כספי ציבור. הסיבה לכך היא שכמו שנראה בעבר במספר מקרים, כמו בפרישת הסיבים האופטיים למשל, ישנה רווחיות כלכלית לחברות לפרוש תשתיות תקשורת מתקדמות, ולעיתים נדרשות התאמות בפיקוח וברגולציה החלה עליהן בשביל להזניק את השוק קדימה, ללא השקעה של כסף ציבורי.
במתווה הסיבים האופטיים, הקימה המדינה קרן ייעודית שתקבל חצי אחוז מהכנסות חברות התקשורת ותקדם פרישת תשתיות סיבים גם בפריפריה ובאזורים פחות צפופים ממרכזי הערים. מלבד ההשקעה בתשתיות, קרעי דורש 40 מיליון שקל לקידום פיילוטים בנושא דור 5.