סגור

פרשנות
רשימת המועמדים לעליון כמעט מבטיחה את בחירתו של כבוב

לא פחות מ-24 שמות מופיעים ברשימת המועמדים שהוגשה היום בידי שר המשפטים גדעון סער; אם גם הפעם תיבחר לבית המשפט העליון רביעייה שתכלול מזרחי, דתי, אישה וערבי, המשמעות המידית היא שאשכנזי-חילוני הוא אאוט, ושהשופט כבוב - המועמד הערבי היחיד - ייכנס במקומו של ג'ורג' קרא

הרשימה הארוכה, 24 מועמדים, לבית המשפט העליון שפורסמה היום (ה') בידי שר המשפטים גדעון סער תצומצם בהמשך, ולישיבת הוועדה לבחירת שופטים בנובמבר יגיעו פחות מעשרה. לכן מוקדם עדיין להעריך מי יסיים את המועמדות במינוי ומי ימתין לתורו, מי ימתין למינוי למחוזי או מי יפנה את מרצו לכס היועץ משפטי שמתפנה בקרוב.


בנובמבר אמורים להיבחר ארבעה שופטים. השמות, ביחד עם הרכב הוועדה ואילוצי הייצוג והשיקוף החברתי (אישה, ערבי וכדומה) מאפשרים לשחרר בשלב זה חמש הערות פרשניות.

1. מזרחי, דתי, ערבי ואישה

קיימת אפשרות שהרביעייה שתיבחר בנובמבר הקרוב תהיה העתק ייצוגי של הרביעייה שנבחרה בסבב הבחירה הראשון בעת כהונתה של איילת שקד: מזרחי, דתי, אישה וערבי. המשמעות המידית היא שאשכנזי-חילוני הוא אאוט. במקרה של שחזור הרביעייה הזו בחירתו של השופט חאלד כבוב מובטחת, מכיוון שאין עוד מועמד ערבי ברשימה. כבוב היה מועמד גם בסבב הקודם, אך הפסיד לשופט ג'ורג' קרא. קרא הוא נוצרי שנדחף בידי השופט הערבי שקדם לו בעליון סלים ג'ובראן, שכיהן בוועדה לבחירת שופטים, וכנוצרי ביקש להעביר את שרביט הייצוג הערבי לנוצרי. כבוב, שנתמך אז בידי שקד, יהיה המוסלמי הראשון שייבחר לעליון. היצמדות לארבעת הכובעים שנמנו מעלה במפתיע את סיכוייו של השופט אליהו ביתן מבאר שבע לכובע המינוי המזרחי. ביתן עלה כילד ממרוקו, ולהערכתי הוא המועמד המזרחי היחיד ברשימה.


3 צפייה בגלריה
מימין אמיר ברמלי ה שופט חאלד כבוב
מימין אמיר ברמלי ה שופט חאלד כבוב
חאלד כבוב
(צילום: אוראל כהן, שאול גולן)

2. קרב קשה על המשבצת הנשית

על המשבצת הנשית תתקיים תחרות בין מספר מועמדות ראויות שמגיעות מכל תחומי העיסוק המשפטי: שיפוט, עריכת דין פרטית (ד"ר יעל ארידור-בר אילן), שירות המדינה (עו"ד סיגל יעקובי) ואקדמיה (פרופ' סוזי נבות). נבות אגב היא חברה בוועדת לחקיקת חוק יסוד: החקיקה, שדנה בין היתר בפסקת ההתגברות על בית המשפט העליון. בין המועמדות מתחום השיפוט נמצאת, כרגיל, ד"ר מיכל אגמון-גונן מהמחוזי בתל אביב, שהיתה מועמדת גם לתפקיד פרקליט המדינה. גם רעייתו של יובל שטייניץ, השופטת גילה כנפי-שטייניץ, ברשימה. מסקרנת במיוחד מועמדותה של שופטת המחלקה הכלכלית רות רונן, שבעבר נתמכה בידי בית המשפט העליון אך "נפסלה" בידי הימין ושרת המשפטים שקד בגלל מעורבות בעלה ב"קרן החדשה".
3 צפייה בגלריה
מימין: הכנ"רית סיגל יעקבי ונאמני דקור עוה"ד מור נרדיה ו ליזה חדש
מימין: הכנ"רית סיגל יעקבי ונאמני דקור עוה"ד מור נרדיה ו ליזה חדש
סיגל יעקבי
(צילומים: יריב כץ, דנה קופל)

3.האם שוב אשכנזי-חילוני בחוץ?

היצמדות לרביעייה הייצוגית (ערבי, מזרחי, דתי, אישה) לא מותירה מקום למועמד הקלסי של פעם: גבר אשכנזי-חילוני. אם תרצו סוג של העדפה מתקנת. אבל ה"קיפוח" הזה יותיר בחוץ מועמדים מעולים בקטגוריה זו כמו ד"ר גרשון גונטובניק, ד"ר יגאל מרזל, ד"ר יואב ספיר והפצ"ר היוצא שרון אפק. האפשרות שאחד מהם ישתרבב בכל זאת לרשימה הסופית ולמינוי היא במקרה שבמשחק הכיסאות הייצוגי ייבחר מועמד שמגלם כפל ייצוג, כמו השופטת תמר בזק-רפופורט, שהיא גם אישה וגם דתייה. בסיבוב הקודם למשל נבחרה יעל וילנר, שהיא אישה-דתייה. אבל בחירה זו לא פינתה מקום לאשכנזי-חילוני, אלא הכפילה את מספר הדתיים שנבחרו בסבב ההוא (וילנר ומינץ).

3 צפייה בגלריה
גרשון גונטובניק שופט
גרשון גונטובניק שופט
גרשון גונטובניק
(צילום: אתר בתי המשפט)

4. שמרנים מול ליברלים

חלוקה נוספת היא בין שמרנים וליברלים שהיריבות ביניהם רלוונטית כיום במאבקי המינוי, אפילו יותר מכובעי הייצוג והאפליה המתקנת. וכאן חשוב להזכיר את שיטת הבחירה. בוועדה תשעה חברים, ובחירה לעליון מחייבת תמיכה של שבעה קולות, לפי תיקון שהעביר בזמנו גדעון סער. המשמעות היא ששלושה חברים בוועדה יכולים להטיל וטו על מינוי. זה מחליש את סיכוייהם של מועמדי קיצון ליברלים או שמרנים. הימין השמרני בוועדה – גדעון סער, איילת שקד ושמחה רוטמן - לא יאפשר את מינויה של פרופ' נבות, ואילו הצד הליברלי – שלושת שופטי העליון וח"כ אפרת רייטן - לא יעבירו מועמד כעו"ד ד"ר חגי ויניצקי. תיקון סער "מנקה" קצוות בדרך להסכמה. ועם זאת, ייתכן מכניזם נוסף שבהיעדר הסכמה יתחלקו המינויים בין מוקדי הכוח בוועדה, ואז אין וטו. כל צד בוחר את מועמדיו ומליאת הוועדה מאשרת.

5. ולמה חסרי הסיכויים ברשימה?

כרגיל יש ברשימה לא מעט מועמדים חסרי סיכוי אמיתי. לא ננקוב בשמם, כדי לא לפגוע במועמדותם, כי הזמנים השתנו וקריטריונים שהיו פעם חיוניים למינוי הוגמשו שלא לומר הוכחדו, וגם כי מינויים ראויים ביותר יכולים בצוק העתים להפוך לחסרי סיכוי (ולהפך). בכל מקרה חלקם מועמסים על העגלה בידי אינטרסנטים לצורכי משא ומתן, וחלקם נהנה להיות ברשימה גם ללא סיכוי כדי לעטר את קורות החיים שלו במועמדות היוקרתית ביותר בעולם המשפט הישראלי.
ואלה 24 המועמדים:
1. השופטת מיכל אגמון-גונן
2. האלוף שרון אפק
3. ד"ר יעל ארידור-בר אילן
4. השופטת תמר בזק-רפפורט
5. השופט אליהו ביתן
6. השופט גרשון גונטובניק
7. פרופ' דוד האן
8. פרופ' אביעד הכהן
9. השופט רם וינוגרד
10. ד"ר חגי ויניצקי
11. השופט צבי ויצמן
112. איל ינון
13. סיגל יעקבי
14. השופטת רויטל יפה-כ"ץ
15. השופט חאלד כבוב
16. השופטת גילה כנפי-שטייניץ
17. פרופ' שחר ליפשיץ
18. השופט יגאל מרזל
19. פרופ' סוזי נבות
20. השופט רון סוקול
21. פרופ' יואב ספיר
22. השופטת רות רונן
23. נתי שמחוני
24. יעקב שרביט