57% מהמוסדות החרדיים מחרימים את המבחנים הארציים של משרד החינוך
57% מהמוסדות החרדיים מחרימים את המבחנים הארציים של משרד החינוך
מרכז המחקר והמידע של הכנסת: שני שלישים מהמוסדות החרדיים לבנים מחרימים את מבחני פיז"א; שום מוסד חרדי לא משתתף במבחנים בינלאומיים אחרים
57% ממוסדות החינוך החרדיים מחרימים את המבחנים הארציים של משרד החינוך שהחליפו את המיצ"ב. כשני שלישים מהמוסדות החרדיים לבנים מחרימים את מבחני פיז"א (PISA), למרות שהם אפילו אינם משמשים למטרות פיקוח. שום מוסד חרדי אינו משתתף במבחנים בינלאומיים אחרים. ההחרמה פוגעת קשה בפיקוח על מוסדות החינוך החרדיים וביכולת לעקוב אחרי הישגיהם. כך עולה ממסמך חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהוזמן לבקשת ח"כ משה קינלי טור־פז מיש עתיד.
המחקר בדק אי השתתפות של קבוצות אוכלוסייה שונות במבחנים ארציים ובינלאומיים. שתי אוכלוסיות שנעדרות מהבחנים כמעט מובנות מאליהן: מדובר בחינוך המיוחד ובילדים ממזרח ירושלים, שרק חלק קטן מהם לומד לפי תוכנית הלימודים הישראלית. ההימנעות של חרדים מהשתתפות במבחנים לעומת זאת היא חלק מביטוי העצמאות שלהם כשהמטרה היא להבהיר שלמרות התקצוב הנדיב מאוד של המשרד לחינוך החרדי — הם לא יאפשרו לו לפקח על רמת ותוכני הלימוד.
הנתונים כמובן משמעותיים הרבה יותר בשבוע שבו אישרה הממשלה תוספת של 2 מיליארד שקל לחינוך החרדי, מתוכם כמיליארד לישיבות וכמיליארד לשאר מערכת החינוך. בין היתר יקבלו המורים החרדים תוספות שכר של כ־590 מיליון שקל אף שמערכת החינוך החרדית לא תשתף פעולה עם בדיקת איכות העבודה שלהם.
המבחנים החשובים ביותר מבחינת עבודת משרד החינוך הם מבחני ההערכה שהחליפו את מבחני המיצ"ב. בשנתיים האחרונות המבחנים הארציים היחידים שנערכו היו מבחני הקריאה בכיתה ד'. בבחינה שנערכה בשנת הלימודים שעברה השתתפו 367 בתי ספר חרדיים, בעיקר מרשת מעיין החינוך התורני בני יוסף של ש"ס ומהחינוך הממלכתי חרדי. הדבר משקף החרמה של 57% מהמערכת ובין היתר של החינוך העצמאי של אגודת ישראל.
בניגוד למבחני פיז"א שבהם החינוך העצמאי מוכן להשתתף — הוא מחרים את המבחנים הארציים כדי לא לאפשר פיקוח. התוצאה היא שהמבחנים אינם יכולים לשקף את הישגי המגזר החרדי והם מתפרסמים בנפרד מכלל התוצאות. זה לא מונע ממשרד החינוך להסכים להעביר להם את תוספות השכר של אופק חדש.
ההשתתפות של התלמידות החרדיות במבחני פיז"א 2022 זכתה לפרסום ניכר בגלל התוצאות הטובות יחסית שהן השיגו. הן גם היו מיוצגות כראוי במבחן. לעומת זאת שני שליש ממוסדות הבנים החרימו את המבחנים, ולכן התוצאות של הבנים החרדים לא פורסמו.
ישראל משתתפת גם בשני מבחנים של הארגון הבינלאומי להערכת הישגים. מבחן TIMSS למתמטיקה ומדעים ומבחן PIRLS בקריאה. בשניהם לא השתתפו כלל חרדים. ברשות הארצית למדידה והערכה בחינוך מסבירים זאת בשוני בתוכניות הלימודים של הזרם החרדי. קשה להבין כיצד ההסבר הזה רלבנטי יותר מאשר במבחני פיז"א. בוודאי לא ברור איך הוא רלבנטי לבתי הספר לבנות ולרשתות החינוך החרדיות המחויבות בלימודי ליבה.
ח"כ טור־פז אמר בתגובה ש"הקואליציה עקפה את משרד החינוך ונתנה תקצוב באמצעות הכספים הקואליציוניים לבתי ספר שאינם עומדים לבחינה על הישגיהם. רוב בתי הספר לבנים לא נבחנים לא במבחנים הארציים ולא בבינלאומיים. המצב לא מאפשר בקרה, פיקוח או פעולה לשיפור ההישגים. תקצוב תמורת פיקוח זה מינימום מתבקש. יש להתנות חד משמעית את תקצוב משרד החינוך בהיבחנות בכלל המבחנים הארציים והבינלאומיים".