סגור
ניסוי טיל חץ 3 ב אלסקה ארה"ב צה"ל 2
ניסוי בטיל חץ 3 באלסקה, ארה"ב צ (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)

פרשנות
הפרחים לפוטין: מה עומד מאחורי עסקת החץ עם גרמניה

אין בעסקת המיליארדים למכירת טילי החץ 3 כל הישג, ולו הקטן ביותר, שלשרי הממשלה הנוכחית יש בו חלק. העסקה נסגרה עוד בימי בנט-לפיד ויוצאת לפועל "בזכות" המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שמלחיצה את גרמניה. איכשהו, נתניהו וחבריו לא הצליחו להרוס את זה

השורות האלה מיועדות בעיקר למי מבין חברי ממשלת ישראל הנוכחית שמרשה לעצמו להשתעשע במחשבה על סיבוב ניצחון ועשיית הון פוליטי מעסקת הנשק הגדולה בתולדות ישראל שאושרה הלילה בארה"ב למכירת טילי החץ 3 לגרמניה.
אין כאן הישג שלמי מהשרים יש את הסיבה והזכות להתגאות בו. רוב פרטי העסקה סוכמו בין גרמניה לישראל עוד בימי ממשלת בנט ולפיד, והיא תוצאה של פלישת רוסיה לאוקראינה, שהטריפה את העולם והתניעה את מירוץ החימוש הגדול ביותר מאז ימי המלחמה הקרה.
אלא שבימים שבהם הבושה מתה, שעכבות מתבטלות והאמת היא רק אופציה זה לא מופרך שמישהו מחברי הממשלה משעשע את עצמו בלקיחת קרדיט על עסקת הענק. הרי רק לפני כמה שבועות שום דבר לא מנע משר האוצר בצלאל סמוטריץ' לגייס את "התעשיות הביטחוניות שמתפוצצות מהזמנות" כהתרסה לאזהרות של סוכנות הדירוג מודי'ס מפני ההשפעות ההרסניות של ההפיכה המשטרית על המשק הישראלי. אם בכל זאת לממשלה הקיצונית הזאת היתה תרומה כלשהי לעסקת הטילים המרשימה, היא מסתכמת בכך שהיא לא הפריעה לה להתקיים ולצאת אל הפועל. וגם זה משהו.
בשמונת החודשים האחרונים הממשלה מערבלת למדינה שלמה את הקרביים עם ההפיכה שהיא מקדמת בואכה משטר תיאוקרטי שמעודד בורות, נחשלות, בטלה, גזענות, שנאת זרים, הדרת נשים, להט"בים ומיעוטים. במהלך החודשים האלה התרבו בתעשיות הביטחוניות בארץ החששות והמתח שהחקיקה לריסוק מערכת המשפט והפיכת פניה של המדינה תקרין על עסקת הטילים שכבר התכנסה לשלב הקריטי שלה. החשש המרכזי דיבר על כך שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן ימנף את הצורך באישור אמריקאי לעסקה ובהתנייתו בנסיגת ממשלת ישראל במהלכיה הקשורים לחקיקת חוקי ההפיכה.
העובדה שביידן לא השתמש בקלף הזה לא מעידה על יחסי כלפי הממשלה ומהלכיה ההרסניים כמו שהיא מעידה על הלחץ של גרמניה להצטייד במהירות בטילי ההגנה שמתוצרת התעשייה האווירית. על הלחץ הזה מעיד בין השאר ביקור שעשה קנצלר גרמניה אולף שולץ בבית הלבן במרץ האחרון ובמרכז השיח שלו עם ביידן עמדה המלחמה באוקראינה ועסקת החץ 3 עם ישראל.
אישור ארה"ב לעסקה נדרש מתוקף הסכמים מהעבר בין משרד הביטחון הישראלי למשרד ההגנה ולמחלקת המדינה בשל המעורבות העמוקה של הממשל במימון הפיתוח של מערכת החץ. לו רצו בכך, האמריקאים היו יכולים להטיל על העסקה וטו או לעכב את התהליך ו"להוריד את ישראל על הברכיים". במשך השנים האמריקאים כבר הוכיחו שכשהם רוצים הם לא מתביישים לטרפד לתעשיות הישראליות עסקאות גדולות. הביקור שעשה בחודש שעבר הנשיא יצחק (בוז'י) הרצוג בוושינגטון סייע למתן אישור חלק, יחסית, לעסקת הטילים עם גרמניה כמו גם באישור עסקת טילי ההגנה קלע דוד של רפאל בפינלנד.
בימים האלה, כשהתעשייה האווירית מציינת את השנה ה-70 שלה באמצעות תשדיר פרסומת מיותר ושנוי במחלוקת ששם את כלי המשחית שהיא מפתחת בחזית ותכליתו אינה ברורה כלל, עובדיה ומנהליה ראויים לשבחים על ההישג הטכנולוגי והעסקי. אתמול, החברה שבראשות עמיר פרץ ובניהולו של בועז לוי הציגה שוב ביצועים כספיים חסרי תקדים בהתייחס לרבעון השני ולמחצית הראשונה של השנה, שהתאפיינו בגידול במכירות על רקע הביקושים העצומים לנשק בעקבות המלחמה באוקראינה. את הפרחים, אם מישהו מתלבט בכך, צריך לשלוח לפוטין על שהביא את כולנו עד הלום.