סגור
מימין רוברט אנטוקול סוזי נבות ו תומר שטיינמץ
מימין רוברט אנטוקול, סוזי נבות ותומר שטיינמץ (צילומים: אוהד רומנו, יאיר שגיא, פייסבוק)

בלעדי
מהמועמדת לעליון ועד לאנשי הייטק: רשות המסים בעקבות ישראלים במקלטי מס בשוויץ

רשות המסים ביקשה מהרשויות בשוויץ מידע שיסייע לה בגביית מס מכ־100 ישראלים. מהפרופ' למשפטים סוזי נבות ובעלה עו"ד יורם נבות, דרך ילדיו של איש העסקים רז שטיינמץ ועד משפחתו של רוברט אנטוקול, מייסד פלייטיקה

רשות המסים פנתה לאחרונה לרשויות בשוויץ בבקשה לקבל מידע שיסייע לה בגביית מס מכמאה ישראלים וחברות הקשורות אליהם או לבני משפחותיהם, בהם משפטנים מוכרים ואנשי עסקים. לא ידוע מה הסיבה שבעקבותיה ביקשה הרשות את המידע. הרשות הישראלית מבקשת מרשות המסים השוויצרית (AFC) מידע המצוי בידיה, בין היתר על חשבונות, נכסים וחברות פרטיות במקלטי מס של מי שמופיעים ברשימה. בין השמות ברשימה נמצאים למשל הפרופ' למשפטים והמועמדת לשעבר לעליון, סוזי נבות, ובעלה, עו"ד יורם נבות; שניים מילדיו של איש העסקים בתחום הנדל"ן רז שטיינמץ, אחיינו של איל הכרייה בני שטיינמץ; קרן היורשים על שם אמם של ילדיו המשותפים של רז שטיינמץ עם האדריכלית מיכל קוצ'יק שטיינמץ שנפטרה; אשתו ושלושת ילדיו של רוברט אנטוקול, מייסד ומנכ"ל חברת המשחקים פלייטיקה; גיא דב כספי, מייסד ויו"ר דיפ אינסטינקט שבה מחזיק מניות גם שר הביטחון בני גנץ; קרן היורשים על שם התעשיין המנוח אברהם לבנת; וחשבונות על שם בנו, מנכ"ל חברת חברת תעבורה, צבי לבנת.
מדובר בבקשה שנייה שהרשות מעבירה ל־AFC בתוך שנתיים. הבקשה של רשות המסים, בראשות ערן יעקב, מתבססת על אמנה שעליה חתומות שתי המדינות. בידי רשות המסים השוויצרית נאגר מידע, שלהערכת רשות המסים בארץ יכול לסייע לה לגבות מס אמת מאדם או חברה שהשליטה והניהול של נכסיהם נעשים מישראל. בעקבות הפנייה פרסמה בחודש שעבר ה־AFC הודעות פומביות הכוללות שמות ופרטים אישיים שונים, שבהן נכתב כי בהתאם לדין השוויצרי, על כל מי שמתנגד להעברת המידע להודיע על כך בתוך 10 ימים. בעתיד, לאחר שהרשויות יקבלו התנגדויות, הן יפרסמו את הרשימה הסופית של מי שיועבר מידע עליו. המידע בנוגע לאזרחים הישראלים והחברות הקשורות אליהם נאסף, נבדק והוצלב במסגרת שיתוף פעולה בין "כלכליסט" ואתר "גוטהם סיטי" (GothamCity) – מגזין אינטרנטי שבועי המתפרסם בשוויץ ובצרפת בנושאי פשיעה כלכלית. מרשות המסים הישראלית נמסר בעבר לגבי הרשימות כי "הבקשות הן חלק מאמנת חילופי המידע. המידע המבוקש רלבנטי לחבות המס בישראל. לא נוכל להתייחס לשמות ספציפיים ברשימה".
פרופ' סוזי נבות ועו"ד יורם נבות: מועמדת לבית המשפט העליון ומומחה לנזיקין
אחד השמות המפתיעים בבקשת הסיוע במידע הוא של הפרופ' למשפטים סוזי נבות, מי שנכללה ברשימת המועמדים לכהונה בבית המשפט העליון ב־2022-2021. נבות, ילידת אורוגוואי, ומי שפרסמה מחקרים ומאמרים רבים בתחום המשפט, מכהנת כיום כסגנית נשיא למחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה, ולפני כן כיהנה כפרופ' למשפטים במכללה למינהל. היא לימדה בעבר באוניברסיטת סורבון בפריז ובמכללה לביטחון לאומי, והיתה חברה בוועדות ציבוריות כגון הוועדה לבחינת חוק הבחירות ב־2017.
1 צפייה בגלריה
אינפו מי על הכוונת של רשות המסים
אינפו מי על הכוונת של רשות המסים
( צילומים: יאיר שגיא, פייסבוק, אסף שילה, אוהד רומנו, רפי דלויה, קובי בכר)
בשל פעילותה הציבורית הוענקו לה עד היום שלושה אותות: ב־2010 הוענק לה אות עמותת אומ"ץ, על תרומתה למחקר המדעי ולשיח הציבורי בנושא השחיתות השלטונית בארץ. ב־2017 הוענק לה פרס צלטנר לחקר המשפט על תרומתה למשפט החוקתי בישראל. ב־2019 היא זכתה באות אביר איכות השלטון מטעם התנועה לאיכות השלטון. רשות המסים מבקשת מהשוויצרים מידע גם לגבי בעלה של נבות, עו"ד יורם נבות, בעל משרד המתמחה ברשלנות רפואית ונזיקין. מטעמם של סוזי ויורם נבות נמסר: "עד לפני כמה שנים היה ברשותנו חשבון חיסכון בשוויץ, מסודר ומדווח כדין לרשויות המס".
ילדי רז שטיינמץ: צאצאי יזם הנדל"ן, שהוא אחיינו של בני שטיינמץ
בקשת הסיוע נוקבת בשמותיהם של תומר (31) ועמרי (27) שטיינמץ - שניים מילדיהם המשותפים של איש הנדל"ן רז שטיינמץ וגרושתו המנוחה, האדריכלית מיכל (ברכה) קוצ'יק שטיינמץ. רז שטיינמץ הוא אחיינו של איל הכרייה בני שטיינמץ, שהורשע בשוויץ בעבירות של שוחד והלבנת הון.
רז שטיינמץ נמצא לרוב בצללים. עם זאת, תחקיר שפרסמה סוכנות בלומברג באפריל 2017, חושף את הפרופיל הגבוה של עסקיו. לפי הדיווח, רז שטיינמץ נמצא בקשרים עסקיים עם החברה המשפחתית של ג'ארד קושנר (Kushner Cos) , חתנו של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, מאז 2012 לפחות. קושנר ושטיינמץ חולקים בעלות על כ־15 בניינים בדאון טאון מנהטן בשווי של מעל 150 מיליון דולר. משפחות קושנר ושטיינמץ הן גם משקיעות שותפות במגדל טראמפ ביי סטריט בג'רזי סיטי. גם ילדיו של רז שטיינמץ שומרים בדרך כלל על פרופיל נמוך. עם זאת ביוני 2018, לאחר שאתרי הרכילות גילו כי תומר שטיינמץ נמצא בזוגיות עם הדוגמנית והמגישה מיכל אנסקי, התפרסמו כתבות רבות שחשפו טפח מחייו האישיים, בין היתר כי הוא היה אז סטודנט לרפואה. ממשפחת שטיינמץ לא התקבלה תגובה.
יורשי מיכל קוצ'יק שטיינמץ: אדריכלית עם קרן יורשים
האדריכלית מיכל קוצ'יק שטיינמץ – גרושתו של רז שטיינמץ ואחותו של מנכ"ל משרד רה"מ לשעבר ואיש העסקים כיום, יוסי קוצ'יק – נפטרה במרץ 2021 בגיל 58. היא ניהלה מאז 2006 ביחד עם בן זוגה, דרור אבירם, שותפות אדריכלים ושימור בהרצליה בשם קוצ'יק־אבירם. לפי אתר המשרד, היא היתה מעורבת בכ־35 פרויקטים לפחות, בהם שדה התעופה עטרות, מבנה האקדמיה ללשון העברית בירושלים ועוד. היא הותירה אחריה 4 ילדים – תומר, עמרי, טליה ודריה. היא הקימה, כך עולה מבקשת המידע של הרשות, קרן יורשים שחשבונותיה מתנהלים בשוויץ. הרשות מבקשת לקבל מידע לגבי הקרן. אבירם בחר לא להתייחס לנושא.
משפחת אנטוקול: בין מייסדי ענקית המשחקים פלייטיקה
רוברט אנטוקול, איש עסקים ישראלי שעלה מלטביה, הקים ב־2010, ביחד עם אורי שחק בנו של הרמטכ"ל המנוח אמנון ליפקין־שחק, את פלייטיקה – מי שהפכה לימים לענקית משחקי מחשב וסלולר עם 5,000 עובדים ב־13 מדינות, ונסחרת בנאסד"ק לפי שווי שוק של כ־4.2 מיליארד דולר.
בתשקיף הנפקת החברה ב־2021, לצד דיווח הכנסות של כ־2.58 מיליארד דולר, נחשף גם התגמול הפנטסטי של אנטוקול, המשמש כמנכ"ל החברה, ב־2020. היה מדובר, לפי התשקיף, בתגמול שנתי כולל של כ־336 מיליון דולר. השכר השנתי של אנטוקול עמד אמנם על 372.2 אלף דולר, אך התגמול הכולל שלו לאותה שנה כלל גם 310.4 מיליון דולר כתגמול הוני במניות חסומות, ועוד 19.4 מיליון דולר כמענק הישארות.
רשות המסים מבקשת מהשווייצרים מידע לגבי חשבונות רבים ונכסים הרשומים על ארבעה בני משפחתו של אנטוקול - אשתו תמר, מרפאה בשיטה סינית לפי עמוד הפייסבוק שלה; ושלושת ילדיו – מאי, רומי ואדם. ממשרדו של אנטוקול נמסר: "כל מידע בנקאי דווח מלכתחילה כמתבקש בחוק לרשויות החוק בישראל. מדובר בבדיקה שגרתית מקובלת".
גיא דב כספי: מייסד חברת הסייבר דיפ אינסטינקט
גיא דב כספי, ממייסדי חברת אבטחת הסייבר והבינה המלאכותית דיפ אינסטינקט, הוא עוד מתעשר הייטק שנמצא על הכוונת של רשות המסים, כך עולה מהרשימה. כספי (51), מחזיק כ־27% ממניות דיפ אינסטינקט שגייסה מאז הקמתה כ־340 מיליון דולר, לפי אתר המחקר IVC. בין משקיעי העבר בחברה, כך נחשף בעבר בתצהירים שהוגשו לבית המשפט הפדרלי בניו יורק, היה האוליגרך הרוסי-יהודי ויקטור וקסלברג שהרשויות בארה"ב הטילו סנקציות על נכסיו. אחד מבעלי המניות בדיפ אינסטינקט עד היום הוא שר הביטחון בני גנץ, שמחזיק כ־0.5% ממניות החברה, בשווי מוערך של כ־6 מיליון שקל. המניות של גנץ נמצאות בנאמנות עיוורת. הקשר העסקי בין גנץ לכספי נרקם כאשר גנץ מונה ב־2014 ליו"ר חברת המימד החמישי שקרסה. כספי היה ממייסדי המימד החמישי ובעל המניות הגדול שלה (43%). בשל חשד לעבירות מרמה של המימד החמישי מול המשטרה כדי לקבל פטור ממכרז, כספי וכ־14 מעורבים נוספים נחקרו או מסרו עדות ברשות התחרות שמנהלת את החקירה. החקירה הסתיימה לאחרונה, הפרקליטות טרם הכריעה האם לסגור את התיק או להגיש כתבי אישום. מטעמו של גיא כספי נמסר: "אין לי ולא היה לי מעולם חשבון פרטי בשוויץ. לא ברור לי כיצד שמי השתרבב לרשימה. מוזר".
יורשי אברהם לבנת ובנו צבי לבנת: מייסדי ובעלי קבוצת תעבורה
תעשיין מנוח שרשות המסים כבר ביקשה בעבר מהשוויצרים מידע על נכסיו, וכעת מבקשת שוב על קרן היורשים שהקים, הוא אברהם (בונדי) לבנת, ממייסדי קבוצת תעבורה, חברת הלוגיסטיקה וההובלה הגדולה בישראל, ששווייה מוערך (נכון ל־2021) ב־1.4 מיליארד שקל. אברהם לבנת הקים גם את קבוצת "אברהם לבנת" שהחזיקה בעשרות חברות פרטיות בענפים שונים, בהם נדל"ן, אנרגיה, רכב, חקלאות. לאחר מותו בשנת 2017, הוא הוריש את נכסיו לשלושת ילדיו – זאב, צביקה ושי. רשות המסים הרחיבה הפעם את בקשתה לגבי חשבונות ונכסים הקשורים למשפחת לבנת, גם לגבי בנו צביקה לבנת – אחד מיורשיו המשמש כיום כמנכ"ל תעבורה. מטעם המשפחה נמסר: "אין דבר כזה".
משפחת בוסקילה: ממייסדי ובעלי השליטה בחברת בריל
תעשיין מנוח נוסף שהרשות מבקשת מידע על נכסיו, הוא אליעזר בוסקילה – ממייסדי ובעלי השליטה בחברת בריל העוסקת ביבוא ושיווק נעליים, בגדים ואביזרי אופנה, ברשתות וחנויות. על שמו של בוסקילה, בעל דבוקת השליטה בבריל נכון לפטירתו בספטמבר 2021, רשומות 10% ממניות החברה.
בריל, נסחרת בבורסה של ת"א לפי שווי של כ־185 מיליון שקל. לפי דו"חות החברה, ב-2021 היא רשמה רווח תפעולי של 63 מיליון שקל על הכנסות של 548 מיליון שקל. במקביל למידע פיננסי על בוסקילה המנוח, ביקשה הרשות גם מידע לגבי חשבונות הקשורים לשניים מילדיו שלמה בוסקילה (מחזיק כ־8% ממניות בריל) ונעמי קנרק (מחזיקה כ־7% ממניות בריל). מהמשפחה נמסר: "מדובר בחשבון ע״ש אליעזר בוסקילה ז״ל שנסגר לפני מספר שנים, בגינו שולמו כל המיסים כדת וכדין. הבנק פנה לבני המשפחה, שאישרו את העברת כל הפרטים לרשות המיסים".
גיל אנגליסטר: בעל השליטה בארביטראז' פיננסים
פעיל שוק הון, סוחר נוסטרו מוכר, שנמצא ברשימה הוא גיל אנגליסטר, בעל השליטה בארביטראז' פיננסים. הוא היה בעבר מבעלי העניין באיתי פיננסים, העוסקת בפעילויות פיננסים ומוצרים נלווים. אנגליסטר פרץ לתודעה הציבורית כאשר הזמין בהנפקת אג"ח של קבוצת דלק בשנת 2015 ניירות ערך בהיקף 27 מיליון שקל. על שם החברה של אנגליסטר, כך עולה מתיק חברת דיפ אינסטינקט ברשם החברות, היו רשומות בעבר מניות שנמכרו. מטעמו של גיל אנגליסטר לא התקבלה תגובה.