סגור
קווי חשמל מתח גבוה
קווי חשמל. "אנשים לא מבינים עד כמה החיים שלנו כאן תלויים בחשמל" (צילום: עמית שעל)

מנכ"ל נגה: "אחרי 72 שעות בלי חשמל אי אפשר לגור כאן"; מנכ"ל חברת החשמל: "מנותק מהמציאות"

ברקע היריבות עם חברת החשמל, אמר שאול גולדשטיין, שמוביל את החברה המנהלת את מערכת החשמל בישראל, כי "אנחנו לא מוכנים למלחמה אמיתית. אם נסראללה רוצה להפיל את רשת החשמל של ישראל, הוא צריך רק להרים טלפון". מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר: "אמירה חסרת אחריות". נגה: "הדברים לא מייצגים את ההערכות המקצועיות בחברה"

"אחרי 72 שעות בלי חשמל בישראל – אי אפשר יהיה לגור כאן; אנחנו במצב לא טוב ולא מוכנים למלחמה אמיתית", כך טען היום (ה') שאול גולדשטיין, מנכ"ל חברת ניהול מערכת החשמל נגה, בכנס המכון למחקרי ביטחון לאומי בשדרות. עוד הוסיף גולדשטיין כי נסראללה יוכל להפיל את רשת החשמל בישראל בקלות יחסית. מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר הגיב לדברים וטען כי מדובר באמירות חסרות אחריות שיוצרות פניקה בציבור. חברת נגה הבהירה כי הדברים לא מייצגים את ההערכות המקצועיות שלה.
דבריו של גולדשטיין מתקשרים לתרחיש העלטה שנחשף בכלכליסט לפני מספר חודשים, במסגרתו מלחמה בצפון עלולה להוביל לשבועות ארוכים ללא חשמל באזורים שונים בישראל.
"ישראל היא אי אנרגטי ואנו צריכים לספק חשמל לעצמנו", אמר גולדשטיין. "זה גם היתרון שלנו, אנו מאומנים לעבוד באי. כשנכנסתי לתפקיד והתחלתי לחקור מה האיום האמיתי על משק החשמל, שאלתי – נגיד ופגע טיל במשק החשמל ויש הפסקת חשמל לשעה, שלוש שעות, 24 שעות, 48 שעות, 72 שעות ואילך - מה קורה במצב כזה לישראל? הקו התחתון הוא שאחרי 72 שעות – אי אפשר לגור בישראל.
2 צפייה בגלריה
הוועידה הלאומית לאנרגיה 2023 פאנל אתגרי משק החשמל ביטחון אנרגטי שאול גולדשטיין
הוועידה הלאומית לאנרגיה 2023 פאנל אתגרי משק החשמל ביטחון אנרגטי שאול גולדשטיין
שאול גולדשטיין: "אם המלחמה תידחה - מצבנו יהיה טוב יותר"
(צילום: אוראל כהן)
"אנשים לא מבינים עד כמה החיים שלנו כאן תלויים בחשמל. יש לי 15 מפקחים ברחבי הארץ, אם יש הפסקת חשמל אז אחרי 5 שעות אין לי טלפון להתקשר אליו. נגיד שיקבל יונת דואר אחרי 12 שעות, אותו מפקח יגיע לתחנת דלק אבל אין דלק, אף תחנת דלק לא עובדת, בכל תחנה יש תור של 30 קילומטר לפחות, אם לא יותר מזה. אתה בודק את כל התשתיות שלנו - הסיבים האופטיים, הנמלים, ולא אכנס לדברים רגישים – אנחנו במצב לא טוב. אנו לא מוכנים למלחמה אמיתית. אנו חיים בעולם פנטזיונרי בעיניי".
"הצד הטוב הוא שהשקענו המון במיגון, צוות משותף גם עם חברת החשמל", הוסיף גולדשטיין. "אם נסראללה רוצה להפיל את רשת החשמל של ישראל הוא צריך רק להרים טלפון לאחראי על מערכת החשמל של ביירות, שנראית בדיוק כמו זו של ישראל. הוא לא צריך אפילו כטב"מ מצלם, הוא קורא למהנדס חשמל ושואל אותו איפה הנקודות הכי קריטיות בישראל – הכל נמצא באינטרנט. ההכרה במצבנו לא חלחלה. אם המלחמה תידחה בשנה, חמש, עשר – מצבנו יהיה טוב יותר".
2 צפייה בגלריה
מאיר שפיגלר
מאיר שפיגלר
מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר: "גולדשטיין יוצר פאניקה בציבור"
(צילום: יואב דודקביץ)
חברת ניהול מערכת החשמל נגה הופרדה מחברת החשמל לפני כשלוש שנים במסגרת הרצון לעודד תחרות בשוק החשמל ומניעת ניגוד עניינים של חברת החשמל, שתחזיק גם ברשת החשמל ובהחלטה מאלו יצרנים לקנות חשמל וגם בתחנות כוח משל עצמה. בין החברות מתנהלת יריבות ויחסים עכורים, במיוחד בין ההנהלות, שכבר הובילו להתנגשויות בין הצדדים.
בתגובה לדבריו של גולדשטיין, טען מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר: "אמירתו של שאול גולדשטיין בדבר חוסר חוסנה של רשת החשמל חסרת אחריות, מנותקת מהמציאות ויוצרת פאניקה בקרב הציבור. יפה יעשה אם יתמקד בניהול חברת נגה, שמאז כניסתו לתפקיד היא נסוגה לאחור - לשון מרוסנת".
בחברת נגה ביקשו להבהיר כי "דבריו של המנכ"ל, שאול גולדשטיין, שנאמרו היום בכנס INSS בשדרות לא מייצגים את ההערכות המקצועיות בחברה על מצב מוכנות משק האנרגיה בישראל לחירום".
ממשרד האנרגיה נמסר: "משרד האנרגיה והתשתיות מבקש להבהיר כי משק האנרגיה בישראל חסון ומוכן להתמודד עם כל התרחישים האפשריים. מאז תחילת המלחמה, המשרד פועל ללא לאות להבטחת אספקת האנרגיה לכלל אזרחי המדינה, תוך היערכות מדוקדקת לתרחישים קיצוניים ושיבושים אפשריים באספקה. מאמצים אלו מבוצעים בשיתוף פעולה הדוק עם גורמי הביטחון, במטרה לנהל את ביקושי החשמל, היתירות האנרגטית ומלאי הדלקים.
"משק האנרגיה נערך על פי תרחיש הייחוס הלאומי שנקבע על ידי רח"ל (רשות החירום הלאומית - עא"מ). קיימים מספר תרחישים: תרחיש 'עלטה' בו מעל ל-60% ממשקי הבית עלולים להיוותר ללא חשמל למשך עד 72 שעות הוא תרחיש קיצוני והסבירות לכך נמוכה. עם זאת, המשרד פועל ללא הרף לצמצם את הסבירות להתממשות התרחיש ולהיערך ליציאה מהירה ככל שניתן ממצב עלטה, ככל ואכן יתממש. כל הגופים הרלוונטיים, כולל חברת נגה וחברת החשמל, פועלים בהתאם לתרחיש החירום של רח"ל ולהנחיות המקצועיות של המשרד. משרד האנרגיה קורא לאזרחי ישראל להיערך בהתאם להנחיות פיקוד העורף, כולל הצטיידות בסוללות, מים ומטענים ניידים, על מנת להבטיח מוכנות מרבית במצבי חירום".
שר האנרגיה והתשתיות וחבר הקבינט, אלי כהן, אמר בתגובה: "משרד האנרגיה והתשתיות, חברת החשמל, רשות החשמל וחברת נג״ה, בשיתוף פעולה עם כוחות הביטחון וצה"ל, פועלים להבטיח הגנה מלאה על מתקני האנרגיה האסטרטגיים של מדינת ישראל. עם זאת, אנו נערכים לכל תרחיש. אנו מקיימים דיונים והערכות מצב, והוצאנו מיליארדי שקלים כדי להבטיח אספקת אנרגיה סדירה לכל אזרחי ישראל.
"בחודשים האחרונים הגדלנו את המלאי ורכשנו ציוד רב על מנת שיהיו לנו גיבויים. למדינת ישראל יש יכולת לייצר חשמל ממגוון גדול של מקורות - יש לנו אסדות גז, יש לנו מאגרים של סולר, יש לנו מאגרים עצומים של פחם, ואנו מייצרים חשמל גם מאנרגיה מתחדשת. חשוב להדגיש שמאגרי מקורות האנרגיה שלנו מפוזרים במקומות חסויים ומוגנים. ישנן עוד פעולות רבות שעשינו כדי להבטיח אספקת אנרגיה סדירה, אותן לא ניתן לפרט. הסיכוי לתרחיש של הפסקת חשמל לימים ארוכים הוא נמוך מאוד. בנוסף, חשוב לי להבהיר לאויבינו: אם בישראל תהיה הפסקת חשמל של שעות, בלבנון תהיה הפסקת חשמל של חודשים".
אורן הלמן, שכיהן עד לפני מספר חודשים כסמנכ"ל בחברת החשמל, ציין: "לא הייתי מזלזל ופוסל את דבריו הקשים והנכוחים של גולדשטיין, גם אם תיקן אותם. תפקידם של מובילי מערכות הוא להגיד לציבור את האמת, גם אם היא לא נעימה, ואולי לפעמים מפחידה, כשאחריות היא לומר דברים שאינם נעימים. לצערי, אנרגטית הגענו לא מוכנים למלחמה כזו. תיאום ציפיות עם הציבור חייב להיעשות! בוודאי שלא לזלזל ביכולות של האויב, שלצערי מכיר היטב את מערכת החשמל שלנו. מומלץ גם להקשיב למה שאומר ראש רח"ל".
עוד טען הלמן כי אחת הדרכים להתמודד עם תרחיש העלטה הוא הסתמכות על פאנלים סולאריים ומיקרו-גרידים (מעין איים עצמאיים של חשמל שיכולים לפעולה באופן מנותק מהרשת הארצית במידת הצורך). לדבריו "היתרון של אנרגיות מתחדשות ומיקרו-גרידים הוא הביזור הרחב, כך שאין נקודות קריטיות שבלעדיהן ייפול החשמל בחלקים נרחבים בארץ".