סגור
יורש העצר סעודיה מוחמד בין סלמן
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמן. יהיה לו קשה לספק סיוע גלוי (צילום: Bandar Algaloud/ REUTERS)

פרשנות
מול האיום השיעי: האם הציר הסוני יעמוד שוב לצד ישראל?

ישראל מסתמכת על שיתוף פעולה הגנתי של מדינות ערביות מתונות כסעודיה וירדן. החשש הוא מהתרופפות תמיכתן, בשל איומים איראניים ובגלל לחצים פוליטיים פנימיים הנובעים מהתמשכות הלחימה בעזה 

סוף שבוע מתוח עבר על המזרח התיכון על רקע איומי הציר השיעי בראשות איראן להנחית על ישראל מכת תגמול משמעותית. זה קורה לאחר החיסולים בשבוע שעבר של יו"ר הלשכה המדינית של חמאס איסמאעיל הנייה בטהראן והמנהיג הצבאי הבכיר של חיזבאללה פואד שוכור שחוסל בדאחיה של ביירות, מעוז ארגון הטרור השיעי בלבנון.
סוף השבוע הזה אופיין בעיקר בלוחמה פסיכולוגית מצד הציר השיעי עם אינספור התבטאויות של בכירים צבאיים איראניים וערוצי תקשורת מקורבים לטהראן כי איראן ושלוחותיה מתכוונים להנחית בקרוב מכה ניצחת על ישראל. לפי הערכות, איראן מתכוונת לבצע מתקפה דומה לזו שביצעה באפריל כנגד ישראל עם שיגור מאות כטב"מים וטילים מסוגים שונים לשטח ישראל כשהחידוש הפעם צפוי להיות ניסיון לבצע תקיפה משותפת שתכלול גם שיגורים לשטח הישראלי משאר שלוחות הטרור האיראניות באזור — בלבנון, בתימן ובעיראק. הציר האיראני מבטיח גם "הפתעות" נוספות שהוא מכין במתקפה הבאה, בלי לפרט. ישנם דיווחים כי חמאס והג'יהאד האסלאמי ישולבו במתקפה למרות שהאפשרויות שלהם נראות מועטות אחרי שנכתשו על ידי צה"ל במשך עשרת החודשים האחרונים. החשש הוא כי ארגוני הטרור ביהודה ושומרון ינסו לבצע פיגועים במקביל למתקפה האיראנית, כפי שאירע בשבת בבוקר אז סיכלו כוחות הביטחון חוליה של חמישה מחבלים מטול כרם שהיו בדרכם לפיגוע.
עבור איראן, הנחתת מכה מתואמת ומשולבת של כל הציר השיעי אינה חשובה רק בהיבט של פעולת תגמול ספציפית על מה שהיא רואה כפגיעה בריבונותה לאחר שהנייה חוסל כשהיה אורח רשמי של ממשלת טהראן, אלא יש כאן רצון לתת מענה אסטרטגי למה שקרה בליל 14 באפריל. אז, בפעם הראשונה, הפגין בגלוי "הציר הסוני המתון" את יכולותיו המבצעיות כשלפי הדיווחים מספר מדינות ערביות ובהן ירדן, איחוד האמירויות, סעודיה, בחריין וייתכן גם מצרים פעלו ביחד עם ישראל וצבאות ארה"ב, בריטניה ועוד מדינות במערב כדי לסכל את הגעת כל החימושים האיראנים הרחק משמי ישראל.
בימים האחרונים התעוררו ספקות אם "הציר הסוני" יפעל שוב באותה הצורה לבלום מתקפה. מבחינת האינטרסים האסטרטגיים של המדינות הסוניות אין שינוי בהשוואה לאפריל — הן לא מעוניינות בשום הישג של הציר השיעי, אך עם זאת עקב המשך המלחמה ברצועת עזה הן נתונות ליותר לחצים מבית ומחוץ ולכן יתקשו לפעול בצורה גלויה.
הדוגמה הבולטת ביותר היא של מנהיגת העולם הסוני, סעודיה. בשבועות האחרונים ניתן להבחין בשינוי הטון בריאד ונראה כי היא מורתעת על ידי הציר השיעי. בימים שקדמו לפיצוץ הכטב"ם החות'י הקטלני בתל אביב לפני כשבועיים סעודיה היתה נתונה לאיומים יומיומיים מצד החות'ים כי יפגעו במתקניה הכלכליים החיוניים אם לא תסיר את הלחצים הכלכליים שהיא מטילה על הארגון. הסעודים הבינו את הרמז עם התפוצצות הכטב"ם בתל אביב ומיהרו להכחיש כל סיוע שנתנו כביכול לישראל לתקיפת התגמול שביצעה בנמל חדידה התימני וזאת מחשש שיותקפו בעצמם. כמו כן ימים ספורים לאחר מכן דווח כי סעודיה הקלה את הסנקציות הכלכליות על החות'ים והיא קרובה לחתום הסכם איתם שבמסגרתו סעודיה תתחייב לשלם משכורות של פקידי ממשלה הנתונים לשליטת החות'ים.
החשש הסעודי מהסלמה אינו מקרי. המלחמה בעזה שוחקת את ההישגים הכלכליים של יורש העצר מוחמד בן סלמאן ותוכניתו לגיוון הכלכלה – חזון 2030. נמל ג'דה האסלאמי, נמל הים הראשי של סעודיה, רושם בחודשים האחרונים ירידה משמעותית בפעילות עקב מתקפות החות'ים על נתיבי השיט וגם המשקיעים כרגע פחות נלהבים לשים את כספם באזור.
המגמות השליליות באות לידי ביטוי בנתוני הצמיחה של המשק הסעודי, שברבעון השני של 2024 רשם צמיחה שלילית של 0.4% וברבעון הראשון ירידה של 1.7%. המשך הלחימה ברצועה, הטרור החות'י וההתגוששות הישראלית־איראנית פועלים כנגד האינטרס הסעודי וגם אם תסייע להדוף את המתקפה על ישראל מאיראן זה יהיה כחלק משיתוף הפעולה עם ארה"ב בצורה חשאית וזאת כדי להימנע מהפיכתה בעצמה ליעד למתקפה.
ירדן, שבשטחה נוטרלו רבים מהחימושים האיראנים בתקיפה באפריל, נמצאת מאז תחת לחצים הולכים וגוברים. הסיוע שנתנה הממלכה אז לישראל לא נעלם מעיני האיראנים שהבטיחו תגובה הולמת. מאז אותו יום, מאמציה של איראן לערער את היציבות בתוך ירדן גוברים. הדבר בא לידי ביטוי בין השאר בהגברת ניסיונות ההסתננות לשטח ירדן ומשם לשטח ישראל של גורמים פרו איראנים וכן בהגברת מאמצי הברחת הנשק לשטחי איו"ש משטח ירדן. יצוין כי מאז החלה המלחמה ברצועת עזה, ירדן מנעה כניסה של חברי מיליציות פרו איראניות מעיראק לשטחה. האתגר של ירדן בימים אלה גדול הרבה יותר שכן בשל הסנטימנט הפרו פלסטיני המובהק שיש בקרב אוכלוסייתה היא תתקשה לפעול בגלוי נגד תקיפה שנועדה לנקום כביכול את מותו של הנייה שנחשב דמות פופולרית בירדן. עם זאת, במקרה של ירדן וגם של מדינות סוניות נוספות באזור קיים פער בין מה שנאמר בפומבי לבין מה שנעשה בפועל. במקרה של ירדן היא הבהירה כבר באפריל כי היא אינה יכולה לאפשר לחימושים מכל צד לעבור בשטחה בשל הסיכון הביטחוני ולכן ניתן להעריך בזהירות כי לא תאפשר זאת גם בסבב הנוכחי.