חשיפת כלכליסטהקופה הקטנה של מקורבי נתניהו בתוך תקציב הליכוד
חשיפת כלכליסט
הקופה הקטנה של מקורבי נתניהו בתוך תקציב הליכוד
דו"חות הליכוד מהשנים האחרונות נחשפים: מהכספים שזרמו מהמפלגה לחברה שמאחוריה עומדים שניים מגיבורי פרשת המסמכים הגנובים והמודלפים - ישראל איינהורן ויונתן אוריך; דרך שני הפעילים הקיצונים שאליהם זרמו כספים ל"פעילות שטח"; ועד עלות הקליפ של נתניהו עם עדן בן זקן והזינוק במשכורות ובהוצאות משפטיות ב־2023
כמה כסף שילם הליכוד בשנים האחרונות עבור ביצוע סקרים? מה הקופון שגזרה מכך חברת הסקרים של עד המדינה לשעבר בתיקי האלפים, שלמה פילבר? כמה כסף שילמה המפלגה לחברה שמאחוריה עומדים שניים מגיבורי פרשת המסמכים הגנובים והמודלפים ("פרשת אלי פלדשטיין"), ישראל איינהורן ויונתן אוריך? כמה עלה לליכוד לצלם סרטון של נתניהו ביחד עם הזמרת עדן בן זקן? ומי הוא הפעיל הקיצוני שאליו זרמו כספים מהמפלגה עבור "פעילות שטח"?
לידי כלכליסט הגיעו דו"חות מפלגת הליכוד מהשנים האחרונות, שהועברו לביקורת של מבקר המדינה. צלילה לתוכם חושפת מספרים מרתקים על תשלומים שונים שהוציאה מפלגת הליכוד, בין השאר עבור סרטונים, סקרים, שילוט חוצות, פרסומים בפייסבוק, מודעות אבל ועוד הוצאות המפורטות בנספח הנוגע ב"פירוט הוצאות על פרסומי תעמולה". בנוסף נחשפים כל המספרים שהמפלגה שילמה למשכורות, שירותים משפטיים ועוד.
אחד השמות המעניינים ביותר המופיעים בטבלאות בדו"חות הוא של חברת פרספשן שיווק, שמאחוריה עומדות שתיים מהדמויות הקרובות ביותר לראש הממשלה בנימין נתניהו, היועצים ישראל (שרוליק) איינהורן, הרשום כבעלי החברה, ויונתן אוריך, שעובד עמו בחברה, לצד היותו יועצו הנאמן של נתניהו. יש לציין כי אין פירוט בדו"חות לגבי גובה השכר ששילם הליכוד לדמויות שונות, כמו יועצי נתניהו - וביניהם אוריך. בעבר פורסם כי הם מקבלים את שכרם מהמפלגה.
מהדו"חות עולה שבשנה וחצי שבין ספטמבר 2019 למרץ 2021, הליכוד שילם לפרספשן כ־200 אלף שקל: כ־82 אלף שקל עבור "הפקת ויצירת סרטונים" לקראת מערכת הבחירות לכנסת ה־23, ו־117 אלף שקל לקראת מערכת הבחירות לכנסת ה־24, עבור מה שמוגדר כ"תוכן וקריאייטיב".
נזכיר כי שמותיהם של השניים מוזכרים כיום בכתב האישום שהוגש נגד אלי פלדשטיין: אוריך כמי שהיה בקשר פעיל עם פלדשטיין לכל אורך הדרך, והוא גם נחקר על כך, ואיינהורן, החי כיום בחו"ל, כמי שבפועל ביצע לכאורה את הדלפת המידע לעיתון הגרמני "בילד". עוד נזכיר שהפרקליטות הודיעה ב־2023 לאוריך ולאיינהורן (כמו גם ליועץ עופר גולן) שהיא שוקלת הגשת כתב אישום נגדם בכפוף לשימוע בגין הטרדת עד המדינה (דאז) שלמה פילבר.
והנה, בדו"חות הליכוד גם שמו של פילבר לא נפקד. חברת הסקרים שבבעלות פילבר וצוריאל שרון, דיירקט פולס, ביצעה עבור הליכוד סקרים במאות אלפי שקלים, והיא חברת הסקרים המרכזית של המפלגה, לצד מכון הסקרים של חנוך ורפי סמית. כך, למשל, בין דצמבר 2022 לאוגוסט 2023 הליכוד שילם כ־123 אלף שקל עבור סקרים, מתוכם כ־104 אלף שקל לדיירקט פולס עבור ביצוע 7 סקרים (עלות סקר נעה בין 21-10 אלף שקל), ועוד סקר אחד ביצע עבורו מכון סמית.
ב־2022, שנת הבחירות האחרונות לכנסת, ההוצאה על סקרים היתה גבוהה יותר, והליכוד הוציא מתחילת 2022 ועד הבחירות בנובמבר כ־370 אלף שקל על סקרים. אומנם אין פירוט לחלוקה בתגמול בין דיירקט פולס לבין מכון סמית, אולם ההערכה היא כי מרבית הסכום זרם לחברה שלו. יצוין כי ספי עובדיה חשף בחדשות 13 בזמן אמת, כי פילבר, אז עדיין במעמד עד מדינה, מעניק שירותי ביצוע סקרים במאות אלפי שקלים לליכוד. בתחילת 2024 הפרקליטות ביטלה את הסכם עד המדינה עם פילבר.
לפי דו"חות קודמים, בין סוף מרץ 2020 לסוף מרץ 2021 — לקראת מערכת הבחירות לכנסת ה־24 — הוציא הליכוד 606 אלף שקל על ביצוע סקרים. בתשעת החודשים לאחר מכן, עד סוף 2021 — בתקופת כהונת ממשלת השינוי — הוציא הליכוד עוד 238 אלף שקל על סקרים. ממערכת הבחירות לכנסת ה־24 (מרץ 2021) בתקופת הקורונה, זכור הקליפ שבו צולם נתניהו שר ביחד עם הזמרת עדן בן זקן, כשהם עוטים מסכות מגן, את השיר "יש בי אהבה". הליכוד שילם לחברת ישראל בידור של דוד ושלמה סער 56 אלף שקל עבור הכנת הקליפ.
עוד הוצאות מעניינות באותו דו"ח מראה כי חברת ארג'נטרו של הפרסומאי גילי ארגנ'טרו, שניהל את קמפיין הדיגיטל והדאטה של הליכוד, קיבלה כ־124 אלף שקל עבור "פרסום באינטרנט". בעבר ארג'נטרו חשף שיטות מעקב אחרי מצביעים, שנשמעות מפוקפקות ביותר. בהמשך ארג'נטרו חזר בו מהדברים והליכוד הכחיש שנעשה שימוש כזה.
תשלום לפעילי שטח ופרסום חוצות
מי שעוד קיבל מהליכוד באותה מערכת בחירות סכום נאה במיוחד — 200 אלף שקל - עבור מה שהוגדר "קמפיין שטח" — הוא יונתן אחיה, פעיל ימין מוכר בשטחים לטובת החלת ריבונות על כל חלקי הארץ ופוקד גדול לליכוד. בעבר פורסם שאחיה עומד מאחורי ארגון "ריבונות עכשיו בליכוד", שהוביל את "קמפיין החלת הריבונות לאחר הצהרת המאה של טראמפ", וכי הוא עומד בראש קבוצה חזקה ומשפיעה בליכוד, ופקד 250 איש למפלגה. "שומרים" חשף כי עמותה בראשה עומד אחיה שקיבלה מיליונים מתקציב המדינה, עמדה מאחורי קמפיין "עד הניצחון" שתקף את שר הביטחון יואב גלנט ובכירי מערכת הביטחון והמשפט.
פעיל אחר שקיבל מהליכוד 4,000 שקל עבור "פעילות שטח" באותה תקופה הוא בוריס אפליצ'וק, פעיל ליכוד שהיה בעבר ברשימת המפלגה לכנסת, אשר יחד עם פעילים מוכרים אחרים כמו איציק זרקא ואורלי לב היה דמות מרכזית בהפגנות נגד התובעת במשפט נתניהו ליאת בן ארי. כיום אפליצ'וק מוביל הפגנות נגד היועמ"שית, צה"ל והשב"כ, כולל הפגנה השבוע שבה התבטא ביחס לפרשת פלדשטיין כי מדובר ב"הפיכה צבאית", וקרא למערכות הביטחוניות "פושעות" ו"רקובות".
נתונים נוספים: ערב מערכת הבחירות לכנסת ה־23 (מרץ 2020), מעניין לראות שהליכוד שילם סכום בגובה 4,898 שקל למלונות דן עבור "פגישות ראש הממשלה" - ב־8 במרץ 2020. בפירוט ההוצאות ניתן לראות עוד תשלומים שונים שניתנו סביב בחירות אלה. למשל, בחצי השנה שלפני בחירות מרץ 2020 שילמה המפלגה מאות אלפי שקלים לחברות שילוט חוצות על קמפיינים: 298 אלף שקל למקסימדיה, 292 אלף שקל לחוצות זהב, 64 אלף שקל לרפיד, ולחברות נוספות שקיבלו עשרות אלפי שקלים כל אחת לקמפיין שילוט חוצות או ניטורו.
אחד הספקים שהליכוד עובדת איתו ומשלמת לו על "קידום בפייסבוק", היא חברת "פוליטי פרסום ואינטראקטיב", אשר קיבלה מהליכוד כ־80 אלף שקל בשנים האחרונות. הליכוד גם מפרסמת באופן עקבי בשנים האחרונות במגזין "הכל פוליטיקה" שבבעלות ובעריכת איתן כהן, לשעבר יועץ וראש המטה של השרה מירי רגב, שאומנם כבר לא עובד איתה שנים, אך נראה שבליכוד עדיין נשאר "יהלום". בסך הכל קיבל כהן מהליכוד עבור הפרסומים כ־100 אלף שקל מ־2019 ועד סוף 2023.
עוד ניתן לראות שאת הפרסומים שלו בעיתונים (מודעות אבל, הודעות על בחירות, לו"ז וכו') עושה הליכוד כבר שנים באמצעות ספק המחובר למפלגה: חברת הפרסום לאור, שבבעלות מנחם קיבק, שהתמודד בעבר לאחד מסניפי הליכוד בתל אביב. אפרופו פרסום מודעות אבל - פעילות שבהחלט ראויה מצד מפלגה - יצוין שהן נכנסות בדו"חות הליכוד תחת הוצאות עבור "פרסומי תעמולה". הנה כמה דוגמאות למודעות אבל מהשנים האחרונות: לאביו של יואב גלנט — 3,335 שקל, לאביו של יריב לוין — 3,510 שקל, לגאולה כהן אמו של צחי הנגבי — 2,765 שקל, לשלדון אדלסון — 3,317 שקל ועוד. אגב, כששמעון פרס נפטר ב־2016, על פי הדו"חות מאז, הליכוד הוציא 27.5 אלף שקל עבור מודעת אבל.
הוצאות מעניינות נוספות הן מאות אלפי השקלים שהוציאה הליכוד עבור דגלים, בנוסף להוצאות עבור מוצרים ממותגים נוספים כמו עטים, יומנים, מדבקות וכו' — בסכום שהסתכם ביותר מחצי מיליון שקל בשנים 2023-2021.
נדנדה של עודף וגירעון בתקציב
ניתן לראות, על פי הדו"חות הכספיים האחרונים של המפלגה לשנת 2023, שהוגשו על התקופה שלאחר מערכת הבחירות האחרונה לכנסת ה־25 — ומתייחסות ל־13 חודשים מסוף נובמבר 2022 ועד סוף 2023 - כי המפלגה סיימה את השנה בעודף של 14.6 מיליון שקל, זאת לאחר שאת התקופה הקודמת - 11 החודשים הראשונים של 2022, בצל מערכת הבחירות האחרונה (שכללה פריימריז במפלגה בעלות של 9.4 מיליון שקל) — היא סיימה בגירעון של 2.5 מיליון שקל.
ההכנסות ב־2023 עמדו על 46.6 מיליון שקל (בעיקר מימון מפלגות ודמי חבר), ב־2022 היו ההכנסות 37.5 מיליון שקל. ההוצאות ב־2023 היו 28.6 מיליון שקל, וב־2022 עמדו על 20.8 מיליון שקל. ההוצאות בדו"חות מתחלקות לפי מרכז וסניפים, כאשר הפירוט של ההוצאות במרכז מראה כי ההוצאה עבור שכר ונלוות ב־2023 ועוד חודש אחד ב־2022 עמדו על 13.7 מיליון שקל לעומת 10.8 מיליון שקל ב־11 החודשים הראשונים של 2022. כמו כן ניתן לראות עלייה בהוצאות המשפטיות ועבור ביקורת פנים — מ־2.4 מיליון שקל ל־4 מיליון שקל.