סגור
רייזון סייבר מעקב Rayzone
התוכנה של רייזון (צילום: Rayzone)

נחשף בכלכליסט
האגודה לזכויות האזרח ליועמ"שית: להקפיא שימוש המשטרה בכלי המעקב של רייזון

תוכנת "אקו" משמשת ארגוני ביון לאיתור מיקום של אדם ומסלול תנועתו, ומאפשרת גם קבלת מידע מאפליקציות שהוריד למכשיר הנייד שלו; האגודה מביעה בפני היועצת גלי בהרב מיארה חשש מפגיעה בזכויות האזרח שלא כדין

האגודה לזכויות האזרח פנתה שלשום (ב') ליועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, בדרישה שתורה למשטרה להקפיא את השימוש בתוכנת המעקב שרכשה מחברת מודיעין הסייבר רייזון, וזאת בשל חשש לפגיעה בזכויות אזרח שלא כדין.
רכישת התוכנה מרייזון, "אקו" בשמה המסחרי, המשמשת ארגוני ביון לאיתור מיקום של אדם ומסלול תנועתו, ומאפשרת גם קבלת מידע מאפליקציות שהוריד למכשיר הנייד שלו, נחשפה ב"כלכליסט".
עוד נחשף כי בניגוד להמלצות צוות מררי, שבדק ומצא בעקבות תחקיר "כלכליסט" שימוש לא חוקי, מפוקח ומבוקר שעשתה המשטרה ברוגלות, כגון פגסוס של NSO, המשטרה לא אישרה מראש עם הייעוץ המשפטי לממשלה את השימוש בכלי של רייזון.
"מדובר בטכנולוגיה בעלת פוטנציאל להפרה נרחבת של הזכות לפרטיות, ולמעקב אחרי המוני אזרחים שאין נגדם כל חשד, ושל זכויות אחרות ובהן הזכות לחירות ולחופש הביטוי", נכתב בפנייה שעליה חתומים גיל גן-מור והילה שרון מהאגודה לזכויות האזרח.
"אין לעשות שימוש משטרתי במערכת כזו מבלי שהובהר מהו מקור הסמכות לכך, תחת איזה הסדר מתכוונת המשטרה להפעילה, ואיזה פיקוח יונהג לגביה. גם דו"ח מררי שפורסם אשתקד קבע במפורש כי אל למשטרה לרכוש טכנולוגיות מעקב חדשות על דעת עצמה, וכי יש להקדים לכך בחינה וקבלת אישור מהייעוץ המשפטי לממשלה".
"הפגיעה בפרטיותם של אנשים באמצעות איתור מיקומם עלולה להיות חמורה ביותר: נתוני מיקום עשויים לחשוף באילו אירועים אדם משתתף, עם מי הוא מתרועע, מהם הרגלי חייו, מתי הוא פונה לטיפול רפואי, ומהן העדפותיו האישיות או הפוליטיות. טכנולוגיה המסוגלת לאתר נתוני מיקום בלחיצת כפתור – בקלות ומבלי שנדרשת פנייה לספקית תקשורת ובאופן נרחב היכול לכלול כל אדם שהוא – ראויה לפיכך להיחשב טכנולוגיה פולשנית שאין לשקול את הפעלתה ללא בחינת הסיכונים הכורכים בכך וללא העמדת הבטוחות הנדרשות כדי לוודא שהפעלתה מידתית".