תקציב 2024תוקף תעודות הזהות הישנות יוארך שוב, ניתן יהיה להוציא דרכון לילדים באינטרנט
תקציב 2024
תוקף תעודות הזהות הישנות יוארך שוב, ניתן יהיה להוציא דרכון לילדים באינטרנט
במסגרת הסיכומים התקציביים הוחלט כי תוקף תעודות הזהות הישנות יוארך מאוגוסט 2024 לינואר 2025. כמו כן, רשות האוכלוסין התחייבה לחוקק חוק שיאפשר להנפיק דרכון לילדים מתחת לגיל 8 ללא צורך בנוכחות פיזית, ויוקם צוות שיבחן את האפשרות לבטל את תעודות הזהות הקשיחות
תוקף תעודות הזהות הישנות יוארך שוב מאוגוסט 2024 לינואר 2025 - כך עולה מהסיכום התקציבי שנחתם בין משרד האוצר לרשות האוכלוסין וההגירה. עוד סוכם כי הרשות תחוקק תיקון שיאפשר להנפיק דרכונים לילדים מתחת לגיל 8 ללא נוכחות פיזית בלשכת האוכלוסין. בעקבות הסיכומים התחייב שר הפנים משה ארבל לתמוך בתקציב.
תוקפן של כלל תעודות הזהות היה אמור לפוג באוגוסט 2022, אך בעקבות משבר הדרכונים הוחלט להאריך את תוקפן עד לאוגוסט 2024. כאמור, כעת תוקפן מוארך שוב.
כמו כן, הסיכום התקציבי כולל התחייבות של רשות האוכלוסין לחוקק תיקון שיאפשר להנפיק דרכונים לילדים מתחת לגיל 8 ללא נוכחות פיזית בלשכת האוכלוסין. בנוסף, יוקם צוות שיבחן את האפשרות לבטל את קיומן של תעודות הזהות הקשיחות. הצוות יסיים עבודתו עד סוף יוני 2024.
בשל הרגישות בעיסוק ב"תיעוד ביומטרי", החוק במדינת ישראל קובע כי רק עובדי רשות האוכלוסין יכולים לעסוק בכך, ואסור להם לבצע תפקידים אחרים בשירות המדינה. במסגרת הסיכומים עם האוצר הרשות התחייבה לשנות את החוק כך שגם עובדי מדינה אחרים יוכלו לעסוק בכך.
באוצר מתחייבים להעביר תקציב חד פעמי של 123 מיליון שקל לצורך רכישה של חומרי גלם ומכונות להנפקת תעודות זהות ודרכונים. כמו כן, הרשות תקבל תקציב חד-פעמי של 25 מיליון שקל עבור שכר לשעות נוספות בשביל לצמצם את משך ההמתנה להנפקת דרכונים. באוצר מקווים כי אחרי שהמכונות ייכנסו, יהיה ניתן לצמצם את כוח האדם ברשות. כמו כן, יוקמו לשכות זמניות לצמצום התורים בהוצאת דרכון.
עוד הוחלט להמשיך בהענקת מענק יציאה מרצון למבקשי מקלט בהיקף של 3,500 דולר עד לתום שנת 2024. כמו כן, מתחייבים האוצר והרשות לפעול לקידום מדיניות משותפת לעידוד תעסוקת ישראלים וצמצום מספר העובדים הזרים בישראל.
הסיכום התקציבי הוא המסמך היחיד שמשקף את התמונה המלאה מאחורי התקציב. על אף שהוא המסמך היחידי הכולל את כל ההתחייבויות הנלוות לתקציב של האוצר ושל המשרד הממשלתי, באגף תקציבים שבמשרד האוצר מסרבים בתוקף לפרסמו לציבור. בעקבות עתירה שהגישו כלכליסט והתנועה לחופש המידע, החליטו באגף תקציבים לפרסם תקציר המכונה "עיקרי הסיכומים התקציביים", אך כמובן שאותו תקציר משמיט את הפרטים המשמעותיים והחשובים לציבור.
אי הפרסום של הסיכומים התקציביים לא פוגע רק בשקיפות של התקציב והמדיניות הממשלתית, אלא פוגע באופן קשה בעבודת ניהול התקציב בתוך משרד האוצר. כך לדוגמה, אפילו סביב התקציב המעודכן לשנת 2024 התפתחו דיונים קשים בין אגף תקציבים לבין אגף החשב הכללי, כשהחשב הכללי סבר כי התמונה שאגף תקציבים מציג בנוגע להתחייבויות לשנת 2024 אינה מדויקת. מנגד, באגף תקציבים סברו כי החשב הכללי מנסה לחמוק מהצורך בביצוע צעדים מרסנים כואבים. מבלי להיכנס לוויכוחים בין האגפים הנצים, אין ספק שאי השקיפות של אגף תקציבים מהווה את אחד הרכיבים המרכזיים התורמים למתיחות בין האגפים, מתיחות שפוגעת לעתים בעבודת המשרד.