יועמ"ש ועדת חוקה: "שיטה שבה לקואליציה יש רוב מובנה לבחור שופטים חריגה בעולם"
יועמ"ש ועדת חוקה: "שיטה שבה לקואליציה יש רוב מובנה לבחור שופטים חריגה בעולם"
ועדת חוקה דנה הבוקר בשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים לקראת הצבעה עליה בקריאה שנייה ושלישית. לפי ההצעה שאושרה בקריאה ראשונה, לקואליציה יהיה רוב של 5 מתוך 9 חברים בוועדה לבחירת שופטים. בליכוד נשקלות הצעות אחרות לשינוי ההצעה; ראשי הקואליציה ייפגשו הערב לגיבוש מתווה חלופי
ועדת החוקה, חוק ומשפט בראשות ח"כ שמחה רוטמן החלה הבוקר (א') בדיון להכנתו להצבעה בקריאה השנייה והשלישית של חוק יסוד: השפיטה, ובתוך כך בשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים וביטול ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד.
לפי ההצעה שאושרה להצבעה בקריאה הראשונה, לקואליציה יהיה רוב של 5 מתוך 9 חברים בוועדה לבחירת שופטים. באופוזיציה מתנגדים לכך בחריפות. בליכוד נשקלות הצעות אחרות לשינוי ההצעה, שיבטיחו לקואליציה מינויים של לפחות 3 שופטים. ראשי הקואליציה ייפגשו הערב לגיבוש מתווה בהשתתפות שר המשפטים יריב לוין. סעיף אחר שיידון בוועדה הוא מניעת האפשרות של בג"ץ לפסול חוקי יסוד.
הכוונה המסתמנת בקואליציה היא לחוקק עד השבוע הבא רק את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ולדחות את יתר החקיקה.
ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) אמרה בתחילת הדיון: "המדינה שותקת נוכח דריסתו אמש של מפגין. אף אחד מהקואליציה לא טרח לומר דבר בנושא. נשיא המדינה הגיש מתווה, אני חייבת לומר שאני לא אוהבת אותו, אבל הייתי מוכנה לשבת ולדבר עליו. כמה זמן לקח לקואליציה לדחות אותו? 7 דקות? רואים שאתם לא רוצים להידבר. כל מה שמעניין אתכם זה השליטה בשופטים. הדבר הזה לא יכול לקרות".
ח"כ יוראי להב הרצנו (יש עתיד) הוסיף: "אתם בלחץ כי אתם רוצים לבטל את משפט נתניהו ולגרום לעבריין מורשע דרעי לחזור לממשלה. כל המהלך לא לגיטמי והעם יבעט בכם". ח"כ אפרת רייטן (העבודה) התייחסה לכוונתם של ראשי הקואליציה לקיים דיון במתווה חלופי הערב ואמרה: "אם הפרסום נכון, אז כל הדיון היום מיותר". בהמשך אמר יו"ר הוועדה רוטמן: "כרגע לא השתנה נוסח הצעת החוק, אך הוא בהחלט ישתנה". להב הרצנו העיר בתגובה: "רק שהדיונים לא מתקיימים כאן, אלא בחדרים אחרים".
יועמ"ש הוועדה ד"ר גור בליי הציג את הצעת החוק ואמר: "מהמחקרים ההשוואתיים שעבדנו עליהם עולה בצורה ברורה כי שיטה למינוי שופטים שבה לקואליציה יש רוב מובנה לבחור שופטים זה חריג. העובדה שבהרבה מדינות יש לנבחרי הציבור שליטה במינויים בערכאה עליונה זה נכון. אבל בהרבה מהמדינות האלו יש איזון בין רשויות שונות כך שהממשלה והקואליציה לא שולטות בתהליך". בליי ציין כי בכמה ממתווי הפשרה שהוצגו בשבועות האחרונים יש כל מיני מנגנונים ליצירת איזונים כאלה.
"בית המשפט הוא הבלם המבני העיקרי על כוחו של הרוב הקואליציוני", סיכם בליי. "מתן רוב קואליציוני בוועדה למינוי שופטים מחליש את היכולת שלו לשמש בלם ופוגע באיזונים ובבלמים של השיטה". רומטן קטע אותו ושאל: "זו העמדה הרשמית של הייעוץ המשפטי עכשיו? זה חדש". בליי השיב: "אמרנו את זה לא פעם, גם בקריאה הראשונה"; רוטמן: "אז נשאלת השאלת מדוע אתה חוזר על זה שוב". ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד) השיב לרוטמן: "הוא חוזר על זה שוב כי זו האמת".
בהמשך הדיון אמר רוטמן כי "בהשוואה הבין-לאומית יש צ'רי פיקינג. אנחנו מייצרים פה שיטה שלא דומה למה שנהוג ברוב העולם, כי היא מעניקה יותר כוח לשופטים ממה שנהוג בעולם. ברוב המדינות בעולם לשופטים אין שום מעמד בבחירת שופטים. מי שטוען שהתרבות במדינת ישראל לא מתאימה לו, אז אולי צריך גם להחליף את העם. אני חושב שלעם בישראל יש תרבות שלטונית ותרבות בהגנה גם על זכויות אדם וגם על מיעוטים יותר מאשר רוב המדינות בעולם".
אמש בשעות הלילה נפגשו בתל אביב נציגי פורום העסקים שמרכז הראל ויזל עם ארבעה חברי כנסת מהליכוד: ח"כ דוד ביטן, ח"כ חנוך מילביצקי, ח"כ אלי דלל וח"כ שלום דנינו. ביטן חזר ואמר כי הוא יצביע בעד הצעת החוק מאחר שנבחר במסגרת הליכוד. יחד עם זאת, הוא העריך שההצעה תעבור שינויים. נציגי הפורום הביעו בפני ארבעת חברי הכנסת את החשש העמוק מהקרע ההולך ונפער בעם ומהפגיעה הכלכלית העצומה שכבר החלה. לדברי הנציגים, חברי הכנסת היו קשובים לאמירות.
בשבועות האחרונים נציגי הפורום פגשו מספר רב של מקבלי החלטות, ביניהם נשיא המדינה, שר האוצר, שר הכלכלה, שר החינוך, ראשי האופוזיציה יאיר לפיד ובני גנץ ועוד. פורום העסקים מונה 39 אנשי עסקים בכירים, ביניהם יו"ר קבוצת שטראוס עופרה שטראוס, יו"ר קבוצת עזריאלי דנה עזריאלי ומנכ"לי בנק הפועלים, לאומי, מזרחי טפחות ודיסקונט.
הדיון מתקיים בצל ההפגנות שהתקיימו אמש ברחבי הארץ, בהן השתתפו מאות אלפי אנשים. בין היתר התקיימו הפגנות בת"א, ירושלים, חיפה ועוד.
"נותנים הכשר לעובדי ציבור להיות מושחתים"
ועדת הכנסה דנה הבוקר בחוק המתנות, שנועדה לאפשר לראש הממשלה בנימין נתניהו ובני משפחתו לגייס תרומות לצרכים משפטיים.
הצעת החוק תאפשר לרה"מ לקבל 270 אלף דולר מבן דודו ז"ל נתן מילקובסקי חרף פסיקת בג"ץ שהורתה לו להחזירם. כמו כן, נתניהו יוכל לקבל גיוס המונים של כ-4 מיליון שקל שבוצע עבורו אשתקד ביוזמת ינון מגל. הצעת החוק התקבלה בשבוע שעבר בקריאה טרומית, והיא צפויה לעבור בקריאה הראשונה, השנייה והשלישית תוך שבועיים, בטרם יציאת הכנסת לפגרת הפסח.
ח"כ עמית הלוי (הליכוד), שהגיש את הצעת החוק וניהל את הישיבה, הציג נתונים לפיהם המדינה החזירה לחיים כץ הוצאות משפט של 10% מהוצאותיו שהגיעו ל-1.4 מיליון שקל, באמצעות חברת הביטוח הממשלתית ענבל.
ח"כ אורנה ברביבאי (יש עתיד) אמרה כי "ברור שמדובר בחוק פרסונלי. כדי להגן על דרעי מותר לכל עובדי הציבור להיות מושחתים ולגייס כספים. נותנים הכשר לעובדי הציבור להיות מושחתים. יש למשוך את החוק הזה". ח"כ אחמד טיבי (תע"ל) אמר כי "מדובר בחוק נתניהו 2. בחוק יש חשד גדול לשוחד וניגוד עניינים". ח"כ יוראי להב הרצנו (יש עתיד) הוסיף: "אנחנו כל הזמן עוסקים בחוקים שמטיבים עם פוליטיקאים. טביעות האצבע של נתניהו מרוחות על הצעת החוק הזו".