סגור

52 שעות אחרי שהחל הכיבוי בהרי ירושלים: הוכרזה שליטה מלאה על האש

נציב כבאות והצלה, רב-טפסר דדי שמחי, הכריז הערב על שליטה מלאה באש שהשתוללה בשבעה מוקדים בהרי ירושלים. 204 צוותים שכללו 1,500 לוחמי אש ו-20 מטוסי כיבוי לקחו חלק בפעולות הכיבוי - ועשרה יישובים פונו. התושבים הורשו לחזור לבתיהם

בתום 52 שעות של מאבק בלהבות שהשתוללו בהרי ירושלים - הכריז הערב (יום שלישי) נציב כבאות והצלה רב-טפסר דדי שמחי על שליטה מלאה באש. מכיבוי והצלה נמסר כי במהלך ימי השריפה פעלו הכוחות בשבעה מוקדים עיקריים. 204 צוותים שכללו 1,500 לוחמי אש ו-20 מטוסי כיבוי לקחו חלק בפעולות הכיבוי - ועשרה יישובים פונו: צובה, גבעת יערים, שואבה, רמת רזיאל, איתנים, בית מאיר, שורש, עין ראפה, עין כרם ועין נקובה. כמו כן, פונו בית ספר ובית חולים.

כלל התושבים הורשו לחזור לבתיהם, למעט המאושפזים בבית החולים איתנים ומספר בתים ברמת רזיאל וגבעת יערים. טפסר ניסים טויטו, מפקד מחוז ירושלים, אמר לאחר ששב מסיור תצפית: "המראות קשים. ראיתי איך הריאה הירוקה של מחוז ירושלים הולכת ומשחירה תחת הלהבות. לא צריך להיות בוטניקאי גדול כדי להבין שיידרשו עשרות שנים על מנת לשקם את אשר אבד".
2 צפייה בגלריה
שריפה כיבוי אש שריפות הרי ירושלים מכבי אש כבאות  קריית יערים
שריפה כיבוי אש שריפות הרי ירושלים מכבי אש כבאות  קריית יערים
מטוס כיבוי באזור קריית יערים
(צילום: EPA)

2 צפייה בגלריה
שריפה כיבוי אש שריפות הרי ירושלים מכבי אש כבאות
שריפה כיבוי אש שריפות הרי ירושלים מכבי אש כבאות
כיבוי רכב שעולה באש באזור הרי ירושלים
(צילום: רויטרס)
השטח הגדול שנשרף בהרי ירושלים גורם גם לזיהום אוויר כבד ביישובי הסביבה וגם לנזק אקולוגי לטווח ארוך. הרי ירושלים מאופיינים ביער אורנים טבעי. עוצמת האש הגיעה לצמרות ושרפה את העצים לכל אורכם. לכן כאמור שיקום והתאוששות משריפה כזאת תיקח שנים רבות ותשאיר האזור שרוף לזמן רב".
בנוסף, לפי ההערכה גסה של רשות הטבע והגנים, עד כה עלו באש כ-25 אלף דונמים בכל השריפות בהרי ירושלים בימים האחרונים. אלפי בעלי חיים נשרפו בה או לכל הפחות נפגעו. ברשות הכיבוי אמרו שסדר גודלה מזכיר את זה של אסון הכרמל ב-2010.

לראשונה: מטוס סופר הרקולס צבאי סייע בפעולות הכיבוי בהרי ירושלים

מוקדם יותר, טרם הושגה שליטה על האש, ביצע מטוס סופר הרקולס צבאי מטייסת התובלה "שמשון" של חיל האוויר הטלה של חומר כיבוי בהר איתן. זו הפעם הראשונה שבה מטוס מסוג זה של חיל האוויר משתתף בכיבוי שריפות בישראל. מדובר בשיתוף הפעולה בין-ארגוני בין המשטרה לכיבוי והצלה, ומפקד מחוז ירושלים במשטרה, ניצב דורון תורג'מן, החליט לבחון את הפעלתו לראשונה של המטוס.מטוס ה"שמשון" יכול לשאת עד 18 אלף ליטר של חומרי כיבוי הארוזים בחבילות של אלף ליטר ומוטלים מהאוויר.
לשם השוואה, מטוסי הכיבוי של טייסת אלעד יכולים לשאת 3,000 ליטר. מדובר ביכולת שטרם הוכרזה כמבצעית. היא עברה מספר ניסויים והיום מתבצע למעשה הניסוי המבצעי הראשון בשטח. מטענים ייעודיים גדולים לנשיאת חומרים מעכבי בעירה בתוך מטוסי התובלה הבינוניים של חיל האוויר הגיעו לפני כחצי שנה מיצרן זר ומאז עברו תהליך של הטמעה. מדובר במטענים ייחודיים ואמצעים נוספים שמיועדים לכיבוי שריפות באמצעות מטוסי תובלה שזוהי אינם משימתם העיקרית.
אם הפיתוח יסתיים בקרוב והיכולת תוכרז כמבצעית, ישראל צפויה להכפיל את יכולת הכיבוי שלה בשריפות גדולות בסיוע של מטוסי התובלה של חיל האוויר, ובהן גם מטייסת "הקרנפים" הוותיקה יותר. בימים האחרונים חיל האוויר השתתף עם מגוון יכולותיו במאמצי כיבוי השריפות בהרי ירושלים וסיפק לטובת מבצע הכיבוי עשרות כבאים וכבאיות מבסיסי חיל האוויר, מל"טים לטובת איסוף נתונים וקבלת תמונת מצב מהאוויר על המתרחש בקרקע, ומסוקי חילוץ, בהם ינשופים ויסעורים עם צוותים של יחידת 669.