העונש של קצא"א על זיהום נחל צין: 1.6 מיליון שקל
העונש של קצא"א על זיהום נחל צין: 1.6 מיליון שקל
11 שנה אחרי דליפת הדלק החמורה בדרום, נגזר עונשה של החברה, וכן של בכירים בה שנקנסו אף הם; ארגון צלול: "רק בקצא"א בכירים מורשעים ומקודמים לתפקידים בכירים. עצוב לגלות ששני המורשעים המרכזיים באסון נשארו בחברה וקודמו"
בית משפט השלום בבאר שבע גזר היום (ג') את דינם של חברת קצא"א ומנהליה בפרשת זיהום נחל צין שאירע בשנת 2011 – מדובר בשני אירועי דליפת נפט שהתרחשו בפער של 9 שבועות זה מזה, וגרמו לפגיעה אקולוגית, מהגדולות שאירעו במדינה.
בגזר הדין קבעה השופטת שרה חביב כי חברת קצא"א תשלם קנס בסך 1.6 מיליון שקל; על מנכ"ל קצא"א דאז, יאיר וידה, נגזר קנס בסך 75 אלף שקל; על סמנכ"ל ההנדסה בקצא"א ואחראי על עבודות השיפוץ בעת האירועים, שלומי לוי, נגזר קנס כספי בסך 150 אלף שקל; ועל מנהל הפרויקט מטעמה של קצא"א, ניר סביון, נגזר קנס בסך 100 אלף שקל.
קצא"א הורשעה בשתי עבירות של זיהום מים בנסיבות מחמירות, שתי עבירות של השלכת פסולת המכילה חומר מסוכן ולכלוך ברשות הרבים ועבירה אחת של גרימת ריח חזק או בלתי סביר.
קצא"א מחזיקה ומנהלת את הצינור שמחבר את אילת ואשקלון. חלקו של הצינור שאורכו 153 ק"מ בין אשל הנשיא ושיזפון, משמש לצורך הובלת דלק סילוני. ב-2008 הוחלט לבצע בו שיפוץ שבוצע ביוני וספטמבר 2011, ובמסגרת העבודות נפגע הצינור בעת שימוש בציוד הנדסי וכתוצאה מכך זרם דלק סילוני בכמויות גדולות וגרם לזיהום כבד של נחל צין וסביבותיו.
בית המשפט קבע כי חברת קצא"א ומנהליה נושאים כל אחד לפי חלקו באחריות למחדלים ולכשלים שהובילו לזיהום שטח נרחב בנחל ובסביבותיו דליפת במאות אלפי ליטרים של דלק סילוני, ועקב כך נגרמה פגיעה סביבתית בהיקף עצום.
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג אמרה כי "בית המשפט הטיל עונשים על חברת קצא"א ומנהליה שהביאו לפגיעה החמורה שאירעה בנחל צין. הכרעת הדין בתיק הובילה לענישה לפי עקרון 'המזהם משלם'. האירוע החמור, שאינו הראשון בו קצא"א מעורבת, מדגיש את הסכנה בתשתיות דלקים מזהמים הפרוסות ברחבי הארץ, ואת החשיבות בגמילת ישראל מדלקים פוסיליים במהירות האפשרית, והתקדמות לאנרגיות מתחדשות ונקיות".
מהפרקליטות נמסר: "בית המשפט הותיר על כנה את הרשעת הנאשמים ודחה את בקשתם לביטולה, כמו כן גזר קנסות כספיים בהיקפים משמעותיים על קצא"א ומנהליה שמבטאים את היקף וחומרת האירועים. הפרקליטות טענה כי חברות שמייצרות סיכון לסביבה מבלי לנקוט אמצעי זהירות למניעת אירועים סביבתיים במהלך פעילותן – יישאו בדין על הזיהום שנגרם ועל הנזק הסביבתי שנוצר. כמו כן על המנהלים של החברות מוטלת החובה לוודא, לפקח ולהשקיע פעולות יזומות ומאומצות על מנת למנוע נזק סביבתי".
מור גלבוע מנכ"ל עמותת צלול מסרה: "רק בקצא"א בכירים מורשעים נשארים בחברה ומוקדמים לתפקידים בכירים עוד יותר. עצוב ומקומם לגלות שמעבר לכך ששני המורשעים המרכזיים באסון נחל צין נשארו בחברה, הם קודמו בתפקידם. מר לוי, שהיה סמנכ"ל אגף הנדסה משמש כיום, למרבית האירוניה, כסמנכ"ל בטיחות והגנת הסביבה וניר סביון מי שהיה מנהל פרויקט משמש כיום כסמנכ"ל הנדסה. את קצא"א מנהלים עבריינים מורשעים ובמקום לעשות חשבון נפש הם רצים לברוני הנפט של המפרץ הערבי לסגור עסקאות במיליארדים של שינוע כמויות אדירות של נפט דרך ישראל ולסכן את ערכי הטבע בערבה, בחופי הים ובמפרץ אילת. אין גבול לחוצפה, לציניות ולהתעמרות בטבע ובבריאות הציבור".