דעהבין אישומים לשינוי מערכת המשפט - תורת המשחקים של נתניהו
דעה
בין אישומים לשינוי מערכת המשפט - תורת המשחקים של נתניהו
לפי תורת המשחקים, נתניהו מצא עצמו במקום חלש מול מערכת המשפט במשפטו. כעת, ניתן לראות ברפורמה המשפטית שיזמה ממשלתו אסטרטגיה שמטרתה לשפר את עמדת המיקוח שלו במשא ומתן מול המערכת המשפטית
רבות כבר נאמר ונכתב על הרפורמה המשפטית, מנקודות מבט רבות ומגוונות. דרך נוספת ומעניינת להתבונן עליה היא מנקודת המבט של תורת המשחקים. בהקשר זה, ה"משחק" הוא המשא ומתן בין נתניהו לבין מערכת המשפט על עסקת טיעון, ולפי תורת המשחקים, ניתן לראות ברפורמה המשפטית שיזמה ממשלת נתניהו אסטרטגיה של רה"מ שמטרתה לשפר את עמדת המיקוח שלו במשא ומתן.
הכיצד? נקודת הפתיחה של נתניהו במו"מ על עסקת הטיעון הייתה חלשה יחסית. ראשית, הוגש נגדו כתב אישום בגין עבירות חמורות, לרבות שוחד והפרת אמונים. שנית, כתב האישום נגדו קיבל גיבוי מגורמים בכירים ביותר במערכת המשפט ואכיפת החוק, לרבות היועמ"ש, פרקליט המדינה והמפכ"ל. בהינתן מציאות זו, ניתן להבין מדוע מערכת המשפט בחרה עד כה באסטרטגיה לפיה היא מסרבת להגיע להסדר טיעון המקל עם נתניהו ומבקשת לנהל עימו הליך משפטי מלא. כך, כאשר סנגוריו הציעו בעבר למערכת המשפט, בין היתר, כי סעיף השוחד בתיק 4000 יירד, ונתניהו יודה בסעיפי מרמה והפרת אמונים ויתחייב לפרוש, וכי הקלון יבוטל, היועץ המשפטי לממשלה סירב. היועץ סבר באותה העת, כי האסטרטגיה הנכונה היא שלא לוותר לנתניהו על הקלון, ולנהל מולו הליך משפטי מלא.
על רקע נקודת המוצא החלשה יחסית של נתניהו במו"מ על עסקת הטיעון, הוא ביקש לשפר את כוח המיקוח שלו מול המערכת. בהכירו בכוח הפוליטי הרב שברשותו, נתניהו יזם "רפורמה משפטית" נרחבת במיוחד, אשר מנקודת המבט של מערכת המשפט עשויה לגרום לה נזק רב. כך, הרפורמה עלולה לפגוע בעצמאות הרשות השופטת, להחליש מאוד את הפרדת הרשויות, לפגוע בעקרון האיזונים והבלמים ולהחליש את מעמד היועצים המשפטיים.
יוצא אפוא, כי באמצעות הרפורמה המשפטית שיזם נתניהו, ואשר מקודמת בשטח על-ידי שלוחיו, יריב לוין ושמחה רוטמן, נתניהו ביקש ליישם אסטרטגיה המשפרת באופן ממשי את כוח המיקוח שלו בעסקת הטיעון מול מערכת המשפט. שהרי עתה, אם המערכת לא תסכים לוותר לנתניהו על הקלון, עשוי להיגרם לה נזק רב בגין הרפורמה. נזק צפוי זה עשוי, מנקודת המבט של נתניהו, לתמרץ את מערכת המשפט להגיע להסדר טיעון מקל עימו, אשר יכלול ויתור על הקלון, וזאת בתמורה למיסמוס הרפורמה על-ידו.
במילים אחרות, המערכת עשויה להגיע למסקנה, כי הנזק שצפוי להיגרם לה, אם הרפורמה תושלם על-ידי נתניהו, גדול יותר מהנזק שצפוי להיגרם לה אם היא תוותר לו על הקלון. על רקע האמור, יהיה מעניין כעת לראות האם הרפורמה המשפטית שיזם נתניהו אכן תהווה קלף מיקוח מוצלח עבורו, שיוביל לתפנית לטובתו במשא ומתן על עסקת הטיעון.
פרופ' אורי בן-אוליאל הוא חבר סגל במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן