ועדת הכספים אישרה מתווה פיצויים מורחב לצפון: יכלול את כל יישובי הגולן והגליל העליון
ועדת הכספים אישרה מתווה פיצויים מורחב לצפון: יכלול את כל יישובי הגולן והגליל העליון
המתווה הוא עבור החודשים מאי עד אוגוסט, ולראשונה יכלול את כלל העסקים בחבלי ארץ אלו; יחד עם זאת, הועלתה ביקורת חריפה על אי הכללת החודשים ינואר-אפריל במתווה; מנהל רשות המסים: עד כה, שולמו פיצויים בהיקף של 14.4 מיליארד שקל
על רקע החרפת המצב הביטחוני בחודשים האחרונים בצפון, ועדת הכספים אישרה היום (ד') את הארכת מתווה הפיצויים לעסקים בגין נזיקים ישירים ועקיפים מהמלחמה. המתווה יחול על חודשים מאי עד אוגוסט, ויורחב כך שיחול על כלל העסקים ברמת הגולן, ולראשונה גם בכל הגליל העליון.
עסקים ביישובי קו עימות שלא פונו, יישובי רמת הגולן, ויישובי הגליל העליון יוכלו לתבוע פיצוי במסלול "מחזורים", שמפצה עסקים בשל אובדן הרווח, המחושב בהתאם לירידה במחזור העסקאות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, ומוגבל בתקרה של כ-5 מיליון שקל.
עסקים ביישובי קו עימות שפונו, וכן עסקים שנחשבים בענף התיירות בכל יישובי רמת הגולן והגליל העליון, יוכלו לבחור בין תביעת פיצוי במסלול מחזורים לבין "המסלול האדום" - מסלול זה הוא היחיד שמעניק לבעל עסק פיצוי מלא בגין כל נזקיו וללא כל מגבלה של זמן או סכום, אך תהליך קבלת הפיצוי ארוך יותר.
במקור, התקנות שהביאו רשות המסים ומשרד האוצר לאישור ועדת הכספים התייחסו לחודשים מאי עד יוני, בכוונה להאריך ליולי-אוגוסט ככל שהמצב הביטחוני לא ישתפר, אך בעקבות דרישת הוועדה הוארכה תקופת הזכאות גם ליולי-אוגוסט. לפי שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים, "בימים הקרובים, לאחר היערכות פנימית, נודיע לעסקים ברמת הגולן ובגליל העליון על האפשרות להגיש תביעות לחודשים מאי-יוני". עוד מציין אהרונוביץ, שקרן הפיצויים טיפלה עד כה במאות אלפי תביעות של בעלי עסקים, ובמסגרתן שולמו פיצויים בהיקף של 14.4 מיליארד שקל.
הרחבת המתווה כך שיכול גם על עסקים שאינם עסקי תיירות בצפון, הגיעה לאחר לחץ ציבורי על האוצר, זאת בשל עסקים רבים ביישובים שאינם קרובים לגבול שלא זכו לאף פיצוי, חרף השפעת המצב הביטחוני עליהם והפגיעה בהכנסתם. ברשימת היישובים הזכאים כעת לפיצוי: עכו, כרמיאל, ירכא, מג'ד אל כרום, דיר אל-אסד, כפר יאסיף, קצרין, צפת וראש פינה.
מתווה הפיצויים אומנם הורחב לאזורים נוספים והוארך לחודשים מאי עד אוגוסט, אך במהלך הדיון הועלתה ביקורת נוקבת מצד נציגי עסקים ויישובים בצפון, על כך שהפיצוי לא ניתן גם על החודשים ינואר עד אפריל, ונטען כי לאורך כל השנה הם חוו פגיעה גדולה וירידה משמעותית בפעילותם.
רועי כהן,לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל דרש מחברי הכנסת לאשר את התקנות "תחת מחאה. אם לעסק מגיע פיצוי על אוגוסט, מגיע לו גם במרץ. זו אותה החנות. אין הבדל בין התאריכים", והוסיף: "אנחנו חוזרים שכל הדרישה שלנו הייתה, והיום אפשר לבחון אותה בדיעבד, שאנשים מראש פינה, מצפת, מחצור הגלילית, מה הבעיה של שר האוצר שיגיד שעסק שירד ביותר מ-40% ויוכיח את זה, יקבל פיצוי? זה כל מה שאנחנו מבקשים. הצלחתם להרחיב את היריעה מקו העימות לכמעט 30 קילומטר, אבל למה לא לבוא לאנשים האלה מינואר, אם מגיע להם על מאי מגיע להם גם אחורה. אנשים שם קורסים".
יוסי קקון, ראש עיריית צפת, הצטרף גם כן אל הביקורת ואמר: "אין הבדל בין החודשים ינואר ופברואר ליולי, אני שמח שירדו מהדיון של הקילומטרים, אבל מתי היו יותר שריפות לא משנה את העובדה שלא היו תיירים בצפת והסביבה מה-7 לאוקטובר, לא בחודש הנוכחי וכנראה שגם בחודש הבא. חייב להיות גם שיפוי על החודשים הקודמים".
סמנכ"ל משרד האוצר יוראי מצלאוי התייחס לטענות שהועלו ואמר כי "יש החמרה משמעותית בהגבלות במצב בין ינואר לאפריל לבין מה שקרה ממאי ועד עכשיו. ההחרפה הדרמטית היא שאפשרה לתת 'מסלול מחזורים' מתחילת חודש מאי". מצלאוי הוסיף כי "עבדנו לבקשת הוועדה בלחץ זמנים בלתי אפשרי, להביא בשבוע וחצי טיוטת תקנות כפי שקרה פה עכשיו, זה במהירות האור. יש עוד סוגיות שצריך לבחון, אני לא יודע אם נוכל לתת מענה לכל מה שהוצף, אני מבטיח לעשות בחינה מעמיקה על הנקודות האלה ולראות מה ניתן לעשות".
בסיכום הדיון אמר יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני: "אני מקבל את עמדת חברי הוועדה שזה צריך להיות מינואר, אני מבקש בדיקה מחדש".