סגור

דעה
שקד חוגגת הקמת ישוב חדש - והנזקים נאספים

מלאי השטחים הפתוחים בישראל אוזל במהירות ולכן חשוב לבנות ביעילות ולנצל את משאב הקרקע בחסכנות. הקמה של ישוב חדש מובילה להרס של שטח פתוח, מעמיסה על הכבישים ופוגעת בישובים ותיקים

שרת הפנים איילת שקד חגגה אתמול (ג') צעד ראשון בדרך להקמת ישוב חדש שבו 500 בתים במועצה האזורית שדות נגב. זאת לאחר שהמועצה הארצית לתכנון ובנייה המליצה לממשלה לקבל החלטה על הקמתו. הצעד הפרוצדורלי הבא יהיה החלטת ממשלה בעניין. בהודעתה לתקשורת בחרה שקד לציין בגאווה כי "היישוב המוצע יקום בתחום עוטף עזה בטווח 7 ק"מ מגדר המערכת". על פי שקד, המועצה הארצית קיבלה את ההחלטה לאחר שהשתכנעה כי "יש חשיבות בהקמת יישובים חדשים באזורים אסטרטגיים".
קשה להבין איך הקמה של ישוב נוסף תתרום אסטרטגית למדינת ישראל, אפשר לעומת זאת לפרט כמה נזקים שייגרמו כתוצאה מהמהלך הנמהר הזה. מלאי השטחים הפתוחים בישראל אוזל במהירות, ולכן חשוב לבנות ביעילות ולנצל את משאב הקרקע בחסכנות. הקמה של ישוב חדש מובילה להרס של שטח פתוח. בנוסף, הצעד הזה גוזל עוד חלקה שיכולה לשמש לחקלאות.
בעידן של משבר תחבורתי חשוב לבנות בצפיפות, לאפשר לכמה שיותר אנשים להתגורר במרחק הליכה או רכיבה ממוקדי תעסוקה, שירותים, צריכה ובילוי. בנייה של ישוב פרברי מרוחק מעודדת שימוש ברכב פרטי, מעמיסה על הכבישים ומאריכה את הפקקים.
1 צפייה בגלריה
איילת שקד על רקע שדה בריר
איילת שקד על רקע שדה בריר
איילת שקד על רקע שדה בריר
(צילומים: אבי מועלם, אדם קפלן)
בנוסף, הקמה של ישוב וילות חדש יוצרת תחרות על תושבים מול ישובים ותיקים באזור, ובמיוחד נתיבות. וזאת כאשר רק לפני כ־3 שנים חתמה העיר על הסכם גג עם המדינה בו התבקשה לאפשר לבנות בה 13 אלף דירות חדשות. בדיון במועצה הסבירו אנשיה של שקד כי יש ביקוש רב למגורים בעוטף עזה. אולי, אבל לפי נתונים שהוצגו בדיון יש גם מספיק היצע ביישובי הסביבה, בהם יש פוטנציאל לא מנוצל לבניית מעל ל־4,000 דירות.
כל הטיעונים האלה ידועים למינהל התכנון ולכן בשנים האחרונות הוא הקפיד על מדיניות שאוסרת להקים ישובים חדשים ומעודדת ציפוף הערים הקיימות. שקד יכולה להתבשם מכך שהובילה לשינוי המדיניות. עם השאלה איך ממזערים את הנזק יתמודד כבר הבא בתור בתפקיד.