סגור
בחירות 2022 גג עמוד דסקטופ
שרת החינוך יפעת שאשא ביטון ראש הממשלה יאיר לפיד ו שר האוצר אביגדור ליברמן
מימין: שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, ראש הממשלה יאיר לפיד ושר האוצר אביגדור ליברמן. כל אחד ניסה להציג בפני בוחריו הישג גדול יותר (צילומים: יעל אורבך אבי אוחיון לעמ עמית שעל)

פרשנות
ההסכם עם המורים: לפיד הלך על ביצים, שאשא ביטון גזרה קופון

הבוקר, עם פרסום ההודעה על חתימת ההסכם עם המורים, התפנו הפוליטיקאים לרשום הישגים: ליברמן ביקש להצטייר כמי שיודע לנהל משא ומתן ביד רמה, לפיד ניסה לקבע תדמית של מנהיג־על הרואה את טובת המשק ושאשא ביטון יצאה כשידה על העליונה. אפילו שר המשפטים גדעון סער הצטרף לחגיגה

לא רק ההורים נשמו היום לרווחה כשהתבשרו שהושג הסכם עם המורים שמנע את השביתה במערכת החינוך, ואיפשר את פתיחתה של שנת הלימודים תשפ"ג במועדה. גם ראש הממשלה יאיר לפיד, שר האוצר אביגדור ליברמן, שרת החינוך יפעת שאשא ביטון ושר המשפטים גדעון סער נשמו לרווחה.
חודשיים בדיוק לפני הבחירות לכנסת ה־25, אף אחד מהפוליטיקאים לא יכול היה להרשות לעצמו שביתה, מחשש שהמשך הישארותם של התלמידים בבית יבריח מהם מנדטים. ההורים לא התעניינו בפרטי ההסכם, אלא בבעיה שעלולה להיווצר להם אם לא תיפתח השנה במועדה. כשהדרמה נפסקה, נותר לפוליטיקאים לגזור את הקופון.
הבוקר, עם פרסום ההודעה על חתימת ההסכם, החל טקס גזירות הקופונים. ליברמן ביקש להצטייר כמי שיודע לנהל משא ומתן ביד רמה. הוא בז לניסיונות של לפיד להתערב במשא ומתן, שיגר איומי סרק על התפטרות וביקש לייצר תמונת ניצחון באמצעות הדהוד של הישג סנכרון ימי החופשה בין ההורים לתלמידים אף שבפועל היה סנכרון רק בשוליים.
ליברמן היה יכול לרשום הישג גדול הרבה יותר אילו היה מקבל את תמיכתו של ראש הממשלה לפיד, אך גם פה הכריעה הפוליטיקה הקטנה כשכל אחד מנסה להציג בפני בוחריו הישג פוליטי גדול יותר.
לפיד, כמו ליברמן, גילה בזמן אמת את הפוטנציאל הפוליטי שיש לאירוע פתיחת שנת הלימודים וב־14 ביולי 2022 צייץ כי שוחח עם שאשא ביטון, נפגש עם ליברמן וניסה לקבע תדמית של מנהיג־על הרואה את טובת המשק, ההורים והתלמידים על פני אלו של המורים והאוצר. בפועל המעורבות של רה"מ לא היתה גבוהה והוא נראה יותר כמי שמנסה ללכת על ביצים מאשר מנהיג הדואג לטובת הכלל.
שרת החינוך שאשא ביטון התגאתה ב"הסכם מיטבי שיאפשר את פתיחת שנת הלימודים ויחזק את מערכת החינוך". לאורך כל המשא ומתן היא לקחה את הצד של המורים, ובימים האחרונים לא שיתפה פעולה עם הרצון של ליברמן להוציא צווי ריתוק. בשורה התחתונה המורים ושאשא ביטון יצאו כשידם על העליונה ושאשא ביטון יכולה לסמן “וי” על כך. אבל מי שרוצה לראות את התמונה הגדולה, לבחון את הישגיה של השרה ולענות על השאלה האם השאירה את חותמה על המערכת המידרדרת - יתקשה לעשות כן.
דמות פוליטית נוספת שעבדה מאחורי הקלעים היא שר המשפטים גדעון סער שפרסם היום הודעה שבה שיבח את שרת החינוך אך לא שכח להודות גם לליברמן. פרץ הפרגון אינו סתמי. לסער וליברמן היה שיתוף פעולה פורה בממשלה היוצאת באיחוד שתי מפלגות ימין נגד נתניהו. סער רוצה להשאיר את האופציה הזו פתוחה גם בבחירות הקרובות ולכן הקפיד שלא לשרוף גשרים.
לאחר השגת ההסכם עם המורים המערכת הפוליטית תהיה עסוקה בשבועיים הקרובים בגיבוש המפלגות. אחרי שבנימין נתניהו איחד בשישי האחרון את בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר - גבר הלחץ במחנה המרכז שמאל לאיחוד בין העבודה למרצ. יו"ר העבודה שרת התחבורה מרב מיכאלי מתנגדת לאיחוד. לעומתה, יו”ר מרצ זהבה גלאון מוכנה לבחון אותו ואף לתמוך בו.
הלחץ על מיכאלי יגבר עד להגשת הרשימות ב־14 בספטמבר. עד אז ההורים כבר ישכחו את החשש משביתת מערכת החינוך ויעסקו בשאלה מה לעשות עם הילדים בחופשות החגים.