סגור
יפעת עובדיה לוסקי יו"ר קק"ל החדשה
יו"ר דירקטוריון קק"ל יפעת עובדיה לוסקי. לא מצליחה לגייס רוב (צילום: רמי זרנגר עבור ההסתדרות הציונית העולמית)

בלעדי
היועץ המשפטי של קק"ל: "לדירקטורים אסור לתאם הצבעות, זו עבירה על חוק"

המחלוקות הפוליטיות על מינוי מנכ"ל לקק"ל הגיעו לדירקטוריון והיועץ המשפטי של הקרן נאלץ להזהיר את הצדדים הניצים. נציגי המרכז־שמאל מבקשים לשנות את הרכב הוועדה לאיתור המנכ"ל ואת התנאים לתפקיד

חילוקי דעות בין הקואליציה לאופוזיציה בדירקטוריון קק"ל מעכבים את הקמתה של ועדת האיתור למינוי המנכ"ל.
היועץ המשפטי של קק"ל עו"ד שימי בראון הזהיר בישיבת דירקטוריון שנערכה לפני שבועיים מפני תיאום הצבעות בקרב חברי הדירקטוריון. הדברים נאמרו במהלך ויכוח על מבנה ועדת האיתור למנכ"ל קבוע שאותו מבקשים לשנות חלק מחברי הדירקטוריון מהמרכז־שמאל.
בקרב חברי הדירקטוריון הועלו תביעות לשנות את הרכב ועדת האיתור למנכ"ל ותנאי הסף הנדרשים לתפקיד. יו"ר ועד העובדים ישראל גולדשטיין טען במכתב ששלח כי "כל שינוי של הרכב תנאי סף של ועדת האיתור לכאורה יביא להכשרת הדיל שנרקם למנכ"לות קק"ל (למינויו של מנכ"ל הליכוד צורי סיסו למנכ"ל קק"ל)".

1 צפייה בגלריה
נעמה שולץ מנכ"לית משרד רה"מ החליפי
נעמה שולץ מנכ"לית משרד רה"מ החליפי
שולץ. ממשרד ראש הממשלה לבנייני האומה
(צילום: אבי אוחיון לע"מ)

לצורך מינוי מנכ"ל קבוע יש להקים ועדת איתור, אבל לפי שעה יש חילוקי דעות על הרכבה של ועדת האיתור. הנוהל בקק"ל קובע שבוועדת האיתור יכהנו 5 חברים: היו"רית (יפעת עובדיה לוסקי), יו"ר עמיתי קק"ל (הח"כ לשעבר יצחק וקנין), יו"ר ועד העובדים (גולדשטיין), היועץ המשפטי (בראון) וסמנכ"ל למשאבי אנוש.
קבוצת חברים מהמרכז־שמאל המכונה בקרב חברי הדיריקטוריון "חברינו" ביקשו לשנות את הנוהל או את ההרכב ולהוציא ממנו את וקנין.
הליכוד והימין טוענים שאין לשנות את הכללים בעיצומו של התהליך. אל פורום "חברינו" (הכולל את נציגי המפלגות יש עתיד, כחול לבן, העבודה, ישראל ביתנו והקונסרבטיבים) הצטרפו שני חברי הליכוד שאחד מהם, חיים מנחם, נבחר בחודש שעבר באמצעות הרוב של הנציגים הללו ליו"ר מפ"ק (מינהלת פיתוח קרקע), הוועדה המשמעותית בקק"ל, בניגוד להסכמים שהיו בין הליכוד העולמי לשאר הסיעות. המשמעות היא שלקואליציית הימין בקק"ל שמחזיקה בתפקידי מפתח כמו יו"ר קק"ל ויו"ר עמיתי קק"ל אין רוב.
בראון הזהיר בישיבה את חברי הדירקטוריון והדגיש כמה פעמים שעצם קיום הפורום יוצר חשש לעבירה על חוק החברות: "לגבי פורומים כאלו ואחרים, לפי סעיף 106 לחוק החברות אין כזה דבר שנקרא הסכמי הצבעה. אפשר להתייעץ, אפשר להחליף הגיגים, אפשר לבחון כל מיני דברים. אין חיה כזאת שיבוא דירקטור ויגיד, אמרו לי להצביע ככה".
בראון הוסיף כי מצופה "שדירקטור יפעיל את שיקול דעתו העצמאית בהצבעה בדירקטוריון, לא יהיה צד להסכם הצבעה ויראה באי הפעלת שיקול דעתו העצמאית או בהסכם ההצבעה הפרת חובת אמונים. אני אומר זאת פעם נוספת, שימו לב איך אתם מתנהגים".
במהלך אותה ישיבה סוערת אמר ח"כ לשעבר רוברט טיבייב (ישראל ביתנו) כי "בפורום של 'חברינו' יש אנשים מאוד חכמים. יש להם ניסיון. כשנכנסתי לקק"ל לא הכניסו אותי מההתחלה לפורום. לקח איזשהו פרק זמן. אני כמעט בטוח, לא משנה איזה צד פוליטי, אם מישהו ירצה להצטרף, יצרפו אותו לפורום". טיבייב בניגוד לחברים אחרים מהמרכז שמאל בפורום "חברינו" סבור שאסור לשנות את הכללים בבחירת מנכ"ל קק"ל "תוך כדי משחק". בתגובה ל"כלכליסט" אמר טיבייב כי "ברור שיש לנו שיתוף פעולה עם 'חברינו'. אבל, אנו לא מתאמים, אלארק מחליפים עמדות. אם מישהו מהליכוד ירצה להצטרף אלינו, הוא מוזמן".
חבר הדירקטוריון יעקב בכר, נציג מפלגת העבודה וההתיישבות העובדת, אמר באותה ישיבת כי "אם ליושבת הראש לא נראה שהיא צריכה לוותר למרבית מחברי הדירקטוריון, יש פה בעיה בתפיסה. אם חושבים שאפשר למנות את המנכ"ל הבא מבלי שתהיה עמדה משמעותית לקבוצת הרוב בדירקטוריון, זו הזיה".
בכר הגיב "לכלכליס"ט ואמר "זה שקר גס. מעולם לא תואמה הצבעה. אין שום הסכמי הצבעה, אלא, שיח פורה בין הדירקטורים". באשר להשתתפותו של יו"ר ועד העובדים בוועדה לאיתור המנכ"ל טען בכר כי "מעורבותו של ועד העובדים בבחירת המנכ"ל היא חריגה ברקע של חברה ממשלתיות. איני מתנגד לה אבל צריך להכיר בחריגותה".
ויכוח נוסף בין נציגי הימין לנציגי המרכז־שמאל נסב על תנאי הסף הנדרשים מהמנכ"ל המיועד. תנאי הסף שנקבעו בעת שמונה המנכ"ל היוצא אמנון בן עמי קבעו ניהול מוכח של 500 עובדים ותקציב שנתי של חצי מיליארד שקל לפחות. נציגי המרכז־שמאל העלו באחרונה הצעה לשנות את תנאי הסף למנכ"ל כך שיהיו נמוכים מאלה, וזהים לתנאי סף של מנכ"ל של משרד ממשלה. השורה התחתונה היא ששמאז תחילת החודש אין מנכ"ל בפועל וסמנכ"ל הכספים של הארגון יובל ייני משמש כממלא מקום.
כל הקרבות הללו לא הפריעו לדירקטוריון קק"ל לאשר בחמישי האחרון "דיל" בין הליכוד ליש עתיד שבמסגרתו אושר מינויה של נעמה שולץ כדירקטורית בבנייני האומה (בעתיד תיבחר כיו"ר) - חברה־בת של קק"ל. שולץ נחשבת ליד ימינו של יו"ר יש עתיד יאיר לפיד ושימשה במשך כחצי שנה כמנכ"לית משרד רה"מ. היא תחליף את עו"ד דוד שמרון, בן דודו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שכיהן בהתנדבות. במסגרת "הדיל" לתפקיד מנכ"ל בנייני האומה ימונה נציג מטעם הליכוד.