סגור
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה בכניסה לישיבת הממשלה 9.7
בהרב מיארה בכניסה לישיבת הממשלה (צילום: GIL COHEN-MAGEN/Pool via REUTERS)

התקפה חסרת תקדים על היועמ"שית בישיבת הממשלה, שרים קראו לפטר אותה

השרים החליטו כי בהרב מיארה תגיש בתוך יומיים את הנחיותיה לטיפול בחסימת נתב"ג, ותוך שבוע - את מדיניות האכיפה ביחס להפגנות מחוץ לבתי נבחרי ציבור; נתניהו: "אתם לא עושים כלום מול הגורמים שמסיתים לסרבנות"; היועמ"שית: אין מחאה אפקטיבית בלי הפרעה לסדר; לפיד: "מדובר בזובור אלים"; גנץ: "שיאו של מסע הפחדה"

מתקפה חריפה וחסרת תקדים על היועמ"שית בישיבת הממשלה: לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפתח הישיבה כי "אכיפה בררנית היא פגיעה אנושה בדמוקרטיה", תקפו השרים בזה אחר זה את גלי בהרב מיארה, שזומנה לדיון.
בתום הישיבה הנחתה הממשלה את בהרב מיארה לעביר הנחיות עד יום שלישי הקרוב ביחס לטיפול בחסימת נתב"ג. בנוסף, על היועמ"שית להניח בתוך שבעה ימים בפני הממשלה נוסח כתוב של הנחיותיה לגבי חסימת צירים, מהי מדיניות האכיפה ביחס להפגנות ליד בתים של נבחרי ציבור, ומהי מדיניות האכיפה ביחס לקריאות לסרבנות, המרדה והסתה לאית ציות.
בישיבה עצמה תקף נתניהו את בהרב מיארה בטענה שמערכות האכיפה פועלות באוזלת יד מול תופעת "הסרבנות", כלשונו. "אתם לא מטפלים ולא עושים כלום מול הגורמים שמסיתים לסרבנות ואי-שירות בצה"ל, מול הגורמים שפועלים להמרדה. זה חוסר מעש מוחלט, זה מהווה פגיעה בביטחון המדינה!", אמר.
היועמ"שית הסבירה בדיון שאין מחאה אפקטיבית בלי הטרדה והפרעה לסדר הציבורי. הדברים הקפיצו את רה"מ נתניהו: "זה משפט מטלטל מה שאמרת". היא השיבה: "זה נאמר ב'כיכר גורן' (אמירות בית המשפט שהתירו את ההפגנות נגד היועץ המשפטי לשעבר אביחי מנדלבליט), שזה מחירו של חופש הביטוי". בן גביר: "זו פרשנות. אין סיכוי ששופט אמר את זה. זה מנוגד לחוק".
נתניהו השיב בזעם: "להטיל מצור על מספרה במרחק של 6 סנטימטרים עד שלושת אלפים מטר? אף בית משפט לא היה אומר את זה. אם זה הסטנדרט, אני רוצה לשמוע את זה. זה אומר הפוך - אם אתה רוצה הפגנה טובה, לך תעבור על החוק. זה פשוט לא יאומן. זה בלתי אפשרי. זה מסכן את שלטון החוק".
בישיבה התייחסה שרת התחבורה מירי רגב לכוונת המוחים נגד המהפכה המשפטית להפגין גם השבוע בשדה התעופה: "נתב"ג הוא לא שטח ציבורי, הוא אזור ביטחוני חשוב עבור מדינת ישראל. לא אקבל בשום פנים ואופן פגיעה בשדה ובשגרת התעופה של ישראל ו/או מניעת טיסות ו/או חסימות כאלה ואחרות. אני מבקשת להפסיק את האכיפה הבררנית, את הפוליטיקה והדעות האישיות יש להשאיר מחוץ לשיקולים. טובת הציבור, חופש התנועה וביטחון המדינה חשובים יותר".
השר דודי אמסלם קרא בישיבת הממשלה לפטר את היועצת המשפטית לממשלה ואת את פרקליט המדינה. נתניהו הגיב: "לא מן השפה ולחוץ, אני מבקש להימנע ממסקנות אישיות". על כך אמר אמסלם: "ראש הממשלה, אתה נמצא בניגוד עניינים".
בדיון שאל בן גביר את היועמ"שית כמה כתבי אישום הוגשו בעקבות העימותים בהפגנות. בהרב מיארה הפנתה את השאלה לתנ"צ יואב תלם, סגן ראש אגף המודיעין והחקירות במשטרה, שאמר: "שישה כתבי אישום מתוך 572 עצורים רק על תקיפות שוטרים".
בן גביר ושר המשפטים לוין שאלו בעקבות זאת: "כמה נחקרו בחשד לקשירת קשר לפשע על ארגון התפרעויות?".
תנ"צ תלם: "אף לא אחד".
בן גביר: "פשוט בושה. אין אכיפה".
מנגד, ציינה היועמ"שית: "אני מקווה שהממשלה לא מצפה שמערכת אכיפת החוק תעמוד ב'מכסות' של מעצרים או כתבי אישום נגד המוחים". השר דודי אמסלם פנה ליועמ"שית: "אני 27 שבועות מתחרפן מהכאוס בשבתות".
לוין המשיך במתקפתו החריפה נגד בהרב מיארה, והקריא לה פרוטוקולים של היועמ"ש מתקופת ההתנתקות לגבי חסימות כבישים. לדבריו, "אני חייב להגיד שבהתחלה רציתי לרוץ לראש הממשלה ולהגיד לו שחייבים לבטל את הדיון, אבל אז נזכרתי במה שגברתי עשתה עד היום. תוך ניצול מעמדה, גברתי מנעה עד היום הפצת תזכיר חוק של הרפורמה ואת קידום המדיניות של הממשלה כי זה לא מוצא חן בעיניה. אני נזכר שגברתי נשאה נאום נגד הרפורמה. האם את לא נמצאת בניגוד עניינים? אנחנו מבקשים לקבל מידע והבהרות כדי לשקף אותם בפני כלל אזרחי ישראל. האם לא היה נכון לא לקחת צד בעניין הזה? איך הדבר הזה נראה? האם זה לא מעורר קושי רב ואי נוחות רבה?".
הוא הוסיף: "לנאום נגד הרפורמה - אפשר. אבל פה, אף מילה. אז מה הפלא שיש אפס עצורים על מי שמארגן את האירועים האלה, אפס נחקרים, אפס מעצרים עד תום ההליכים. על איזה שוויון אתם מדברים? יש מבחן תוצאה. איכשהו יצא שאף אחד לא נעצר. נס כזה קרה. איך אפשר? ולכן אני רוצה בסיום רק לומר דבר אחד - תעשו מה שאתם מבינים. אנחנו מבקשים אותו בכתב. מה כן ומה לא. לשוטרים מותר לדעת. שכל עם ישראל ידע, כי אני אומר לכם בגילוי לב, שהרעיון הזה להפוך את אילון למגרש פרטי, לא רע. אני מבקש לקבל בכתב הנחיות ברורות בכל המישורים האלה".
רגב הצטרפה לדברים: "אם היועמ"שית תומכת ומאפשרת את הפרת הסדר הציבורי, בניגוד לעמדות העליון והיועמ"שים בעבר, אז מה תפקידם של נבחרי הציבור? מה תפקיד הממשלה? אם היועמ"שית מחליטה הכול אבל לא מסוגלת לעזור לממשלה לתפקד, אז אולי צריך לפטר אותה".
השרה גלית דיסטל אטבריאן הצטרפה למתקפה על בכירי מערכת האכיפה וצעקה על המפכ"ל קובי שבתאי, שכמו בהרב מיארה הגיע אף הוא לישיבת השרים: "למה יש אכיפה סלקטיבית? אכיפה סלקטיבית היא רשע".
בדיון אמר המפכ"ל כי המדיניות היא לא לאפשר חסימת צירים: "זאת החלטת ממשלה ישנה בעקבות ועדת אור. חסימת ציר באופן לא חוקי תגרור תגובה של המשטרה". הוא הוסיף: "יש הנחיות ברורות להפגנות מול בתי ועובדי נבחרי ציבור". דיסטל אטבריאן תקפה: "תסביר לי למה בנט יותר טוב ממני, היו מולו מגבלות מאוד ברורות". הוא השיב: "ההנחיות הן להרחיק עד כמה שניתן ולקבוע כללים לגבי הרעש והדציבלים". לאחר מכן, ציינה השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "אתה יכול וצריך לאכוף רעש 300 מטר ביום וקילומטר בלילה".
בישיבה נשאל המפכ"ל כמה שוטרים הותקפו, וענה כי אינו יודע. "במחאה הזו, הפגיעה בשוטרים אפסית באופן יחסי. אין אף שוטר שפונה לקבלת טיפול רפואי בבית חולים", אמר.
השר ניר ברקת: "לידי הותקף שוטר".
השר אופיר אקוניס: "מה קרה לשוטר שקיבל קסדה בראש?".
המפכ"ל שבתאי: "גם הוא וגם השוטרת שהותקפה בנתב"ג טופלו בשטח".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד התייחס לישיבת הממשלה הסוערת, שעוסקת ב"אכיפה בררנית בהפגנות". "הממשלה עשתה היום ליועמ"שית זובור אלים. ההתנפלות המכוערת של השרים על גלי בהרב מיארה, שומרת סף הגונה שרק עושה את עבודתה, היא הדגמה למה שהם מנסים לעשות לחברה הישראלית: בריונות במקום שלטון החוק, אלימות ממשלתית כלפי אזרחים ופקידים, חיסול כוחני של הדמוקרטיה שלנו", כתב לפיד בחשבונו בטוויטר.
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ נשא דברים בפתח ישיבת היערכות סיעתו לקראת שבוע החקיקה ואמר כי ישיבת הממשלה שהתקיימה היום היא "שיאו של מסע ההפחדה מול גורמי אכיפת החוק. מופע האימים של נתניהו ובן גביר, מעלה את החשש שלא אכיפה שוויונית רוצים בממשלה, אלא אכיפה בריונית". לדבריו, "העובדה שממשלה מכנסת דיון, בנושא אכיפה כלפי מחאה שמופנית נגדה היא אקט של שחיתות ציבורית חסר תקדים.ברגע ששומרי הסף והשופטים ימונו על ידי פוליטיקאים, ברגע שהביקורת השיפוטית תצטמצם – זה פתח ליכולת של הממשלה לפעול ללא גבולות". (איתמר אייכנר)
תנועת המחאה "כוח קפלן" מסרה: "המתקפה שעוברת היועמ"שית היא המשך ישיר למתקפה המתוכננת על שלטון החוק במדינת ישראל, מצד ממשלת החורבן. הדרישה לאלימות משטרתית ולשימוש בכלים שלטוניים כדי לדכא את המחאה, תוך דה-לגיטימציה לשומרי הסף, היא חלק מהותי בהפיכה המשטרית. כך היה בהונגריה, טורקיה ופולין. בקרוב נצא להגן על הדמוקרטיה הישראלית. אם הממשלה לא תעצור, המדינה תעצור".