התו הירוק החדש שוב נדחה; מיום שני - יבוטל במסעדות בחוץ ובבריכות
התו הירוק החדש שוב נדחה; מיום שני - יבוטל במסעדות בחוץ ובבריכות
קבינט הקורונה קבע כי בשל "הבעיות הטכניות", רק בעוד 11 יום תחל אכיפת סריקת הברקוד בתו החדש הכולל למעשה חובת חיסון שלישי. עד אז ניתן יהיה להציג "תעודת קורונה". מיום שני יבוטל התו הירוק במסעדות בחללים פתוחים ובבריכות שחייה מקורות, עוד לפני כן הוא יבוטל באטרקציות בחלל פתוח
הצורך בתו ירוק במסעדות בחללים פתוחים ובבריכות שחייה מקורות יבוטל מיום שני הקרוב, ואילו כניסתו לתוקף של התו הירוק החדש תידחה פעם נוספת: קבינט הקורונה החליט אמש (יום ד') כי בשל "מגבלות טכניות", עדיין לא תהיה חובה להציג את התו הירוק החדש ואפשר יהיה להציג למקומות הרלוונטיים "תעודת קורונה".
לפי ההחלטה, חובת סריקת ברקוד ואכיפתה תחל רק ביום א', 17 באוקטובר, בעוד שבוע וחצי. התו הירוק החדש כולל למעשה חובת חיסון שלישי למי שקיבל את שתי מנות החיסון הראשונות לפני יותר מחצי שנה.
בנוסף אישר קבינט הקורונה כי בחללים פתוחים במסעדות ובבריכות שחייה מקורות יוחל מתווה התו הסגול מ-11 באוקטובר, במקום התו הירוק שהיה נדרש לכך עד כה. באטרקציות בחלל פתוח (טיולי ג'יפים, קיאקים וכיו"ב) יוחל מתווה התו הסגול במקום התו הירוק ממחר, יום שישי. השרים לא קיבלו החלטה בעניין חדרי הכושר וציינו שהחלטה כזו תתקבל בהמשך, ועד אז לא יחול שינוי.
ממטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה נמסר: "בשל קשיים טכניים, אשר אינם מאפשרים בשלב זה לחלק מהזכאים להנפיק את התו הירוק החדש, אישרה הממשלה כי עד יום ראשון, 17 באוקטובר, ניתן יהיה להציג תעודת קורונה (תעודה המחליפה את תעודת המחלים/מחוסן, אשר כוללת תיעוד תאריכי חיסון והחלמה). השימוש בתעודת קורונה נועד למי שזכאי לתו הירוק החדש ואינו מצליח להנפיקו, וניתן יהיה להציגה בכניסה לבתי עסק הפועלים בתו ירוק".
בדיון האחרון שנערך בנושא בוועדת החוקה של הכנסת ביום שני, הבהיר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי כי כרגע אין כלל אפשרות לאכוף את התו הירוק החדש. "מאחר שלתו הירוק הישן אין תוקף משפטי, אי אפשר משפטית להציג אותו, והוא למעשה לא בתוקף", אמר אז נזרי.
בהסכמה עם הממשלה, אישרה ועדת החוקה ביום שני את התו הירוק החדש לשלושה ימים בלבד. בעקבות ההחלטות שהתקבלו הערב במשאל הטלפוני של חברי קבינט הקורונה, תתכנס מחר הוועדה שוב כדי לאשר את התקנות החדשות.
"לשחרר מקומות פתוחים עם סיכון נמוך יותר"
ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, אמרה בדיון בוועד בהתייחסותה להצעת משרד הבריאות יום קודם לכן לבטל את התו הירוק במקומות פתוחים: "אנחנו מודאגים מהחזרה ללימודים, חווינו את זה בחברה הערבית. זה הביא לידי תחלואה קשה וקריטית, אבל אני מקווה שלא נראה את זה במגזר הכללי בגלל שיעור המחוסנים הגדול יותר. הבאנו לקבינט איזושהי אמירה שאם במשך התקופה הקרובה לא נראה היפוך מגמה בגלל בתי הספר, אז נוכל כבר להתחיל לשחרר את המקומות הפתוחים שהסיכון בהם יותר נמוך".
בכירת משרד הבריאות אמרה עוד: "בבדיקת הסיכוי לתחלואה חוזרת בקרב ילדים - התחלואה החוזרת נמוכה ב-50% מאשר בקרב מבוגרים, ולכן ניתן להשאיר להם תו ירוק גם אם חלפה חצי שנה. הסיכון שנלקח נמוך. ככל שהגיל עולה הסיכון לתחלואה עולה וכך גם לתחלואה חוזרת והסיכון של המתבגרים הוא הגבוה ביותר לחלות".
ראש הממשלה נפתלי בנט קרא לקדם את קיצור בידודי התלמידים ביישובים הירוקים כדי להקל על ההורים, ובמשרד הבריאות בוחנים זאת בחיוב - אף שמבהירים כי "מבחינה אידיאלית, היינו מעדיפים להמתין לתוצאות הפיילוט".
"אנחנו נמצאים במצב שהתחלואה יורדת וגם כמות החולים הקשים", אמר הערב בכיר במשרד הבריאות והבהיר למעשה כי מתחילת השבוע הבא, כל כיתה ביישוב ירוק תוכל לקבל פטור מבידוד. "בתוך היישובים הירוקים, כיוון שהתחלואה נמוכה, אנחנו כן בוחנים אם יש אפשרות בשביל לאפשר פחות בידודים ולאפשר לתת לאנשים לצאת לעבודה, לעשות את הכיתה הירוקה".
לדברי הבכיר, "הפיילוט יסוכם בעוד כעשרה ימים. בכל מקרה אני לא אשאיר את הכיתות בלי בקרה ובלי שום בדיקות ובלי שום פיקוח. ביום ראשון, אם יהיה ילד חולה וככל שההורים יסכימו, אני אשאיר את הילדים בכיתה ואעשה להם בדיקות יומיות בדומה למתווה הכיתה הירוקה".
הבכיר ציין כי "מבחינה אידאלית, אם היינו יכולים היינו ממתינים לתוצאות הפיילוט - אבל אני לא חושב שבכל דבר אנחנו יכולים להיות אנשי מקצוע אידאליים. אני לא רואה בגישת ראש הממשלה דבר פסול. אני חושב שיש בה היגיון ונכון שאני כאיש מקצוע אבחן אם אני יכול לתת לה מענה".
עוד ירידה במספר החולים קשה
במקביל נמשכת מגמת השיפור בתחלואה. מנתוני משרד הבריאות המעודכנים עולה כי בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 699 חולי קורונה. מספר החולים קשה ירד ל-472 ומתוכם נזקקים לתמיכה נשימתית 193 חולים. מחצות אובחנו 1,605 נדבקים חדשים בקורונה ביותר מ-58 אלף בדיקות (2.5%). מפרוץ המגפה נפטרו 7,862 חולים מסיבוכי המחלה.
בישראל יש נכון לעכשיו 33,808 חולים פעילים בקורונה. ירושלים ממשיכה להוביל את שיעור המאומתים עם 2,986 חולים פעילים, אחריה תל אביב-יפו עם 1,083 חולים. בגזרת החיסונים - 15,846 ישראלים קיבלו היום את מנת הדחף נגד הנגיף ובכך עלה מספר המקבלים את החיסון השלישי ל-3,654,650.