תקיפה ישראלית דרמטית באיראן; "כ-20 יעדים צבאיים נפגעו"
תקיפה ישראלית דרמטית באיראן; "כ-20 יעדים צבאיים נפגעו"
ישראל הגיבה למתקפת הטילים בתקיפה לילית נרחבת שארכה כשלוש שעות; כל המטוסים שבו לארץ בשלום; דובר צה"ל: "אם המשטר באיראן יעשה את הטעות ויפתח בסבב חדש של הסלמה - נהיה מחויבים להגיב"; דיווחים: "היעדים - אתרי ייצור טילים וכטב"מים, מתקני שיגור ומערכות הגנה אווירית. לא הותקפו אתרי גרעין ומתקני נפט"; ארה"ב עודכנה מראש; איראן: "נגרם נזק מינימלי"
25 ימים אחרי מתקפת הטילים הבליסטיים הגדולה ביותר על ישראל, התגובה הגיעה: בסביבות השעה 02:00 בלילה (בין שישי לשבת) דיווחו באיראן על פיצוצים חזקים שנשמעו בבירה טהרן - וצה"ל אישר פחות מחצי שעה לאחר מכן כי הוא תוקף "באופן מדויק מטרות צבאיות באיראן". כשעתיים לאחר מכן דווח על גל תקיפות נוסף באיראן, ולפי דיווחים זרים התקיפות כוונו למערכות הגנה אווירית, מתקני ייצור טילים וכטב"מים ואתרי שיגור. בשעה 05:45, כארבע שעות אחרי תחילת התקיפות, דווח ב"ניו יורק טיימס" כי הן הסתיימו. גורמים ישראליים אמרו לעיתון כי לאורך הלילה נפגעו כ-20 יעדים באיראן.
דובר צה"ל דניאל הגרי מסר בהצהרה מיוחדת הלילה כי לפי שעה אין שינוי בהנחיות פיקוד העורף.
לפי הערכות, המטרה הישראלית הייתה להשמיד את יכולות הייצור של טילי הקרקע-קרקע האיראניים - וטהרן צפויה להגיב לתקיפה. גורם ישראלי המעורה בפרטים אמר: "המודיעין שהביא אמ"ן באירוע הזה הוא מדע בדיוני מעבר לכל דמיון, בצורה קיצונית. הפגיעה הייתה בצורה מדויקת במפעלים שמייצרים טילי קרקע-קרקע, כדי שהפגיעה באיראן תהיה משמעותית במיוחד. זה מודיעין 16 ספרות מדויק על המפעל שאין לו תחליף, ופגיעה מדויקת של חיל האוויר, לא ליד ולא בערך".
בסוכנות הידיעות "תסנים" דווח הלילה כי איראן שומרת לעצמה את הזכות להגיב "לכל תוקפנות ישראלית", אך לפי שעה בטהרן טרם ניפקו איום של ממש. מחלקת ההגנה האווירית של איראן הודיעה בסביבות השעה 06:30 כי "ישראל תקפה כמה מרכזים צבאיים" בשני מחוזות בטהרן. כמו כן, איראן הודיעה כי מערכות ההגנה האווירית שלה "עקבה והתעמתה בהצלחה עם ה'תוקפנות' הישראלית, אולם נגרם נזק מינימלי בכמה אתרים".
עשרות רבות של מטוסים וכלי טיס השתתפו במבצע, שנוהל מבור חיל האוויר על ידי הרמטכ"ל הרצי הלוי ומפקד חיל האוויר תומר בר. איראן הודיעה הלילה על סגירת המרחב האווירי שלה ועל ביטול כל הטיסות. גם עיראק סגרה את המרחב האווירי שלה לכמה שעות.
המבצע הדרמטי קיבל את הכינוי "ימי תשובה". בהודעת דובר צה"ל עם סיום התקיפות, בסביבות השעה 06:00, נמסר כי כל מטוסי חיל האוויר שבו לבסיסיהם בישראל בשלום. "בדקות אלו מטוסי חיל האוויר נוחתים בבסיסים בשלום. התקיפה ארכה מספר שעות במספר גלי תקיפה בתגובה לתקיפות האיראניות באפריל ובתחילת אוקטובר. הותקפו מתקנים לייצור טילים שאיימו על ישראל ומתקני נ"מ שיכלו להגביל את החופש האווירי של חיל האוויר וכן משגרי טילי קרקע-קרקע. עשרות מטוסי קרב, מודיעין, איסוף ותדלוק השתתפו בפעולה בטווח של מעל 1,600 ק"מ מישראל במספר מרחבים באיראן", מסר דובר צה"ל בשעה 6 בבוקר.
"היקף הנזקים והתוצאות יתבררו בהמשך אבל כבר כעת יש חופש פעולה רחב יותר לצה"ל. אנו ממוקדים במטרות המלחמה בלבנון ובעזה ואיראן דוחפת להסלמה אזורית. אנו במוכנות שיא בהגנה ובהתקפה ואין שינוי בהנחיות פיקוד העורף", נמסר עוד מצה"ל. "אנו בהערכת מצב מודיעינית ומבצעית מתמשכת. הוכחנו שביכולתנו לתקוף בכל נקודה במזרח התיכון". בצבא הבהירו: "יש לנו בנק מטרות באיראן ועד כה תקפנו חלק מהן - יש ביכולתנו לתקוף עוד מטרות באיראן".
דובר צה"ל הגרי מסר מעט אחרי השעה 06:00 הצהרה לתקשורת הזרה, ולפיה "השלמנו את התגובה למתקפות איראן נגד ישראל. ביצענו תקיפות ממוקדות ומדויקות לעבר מטרות צבאיות באיראן - וסיכלנו איומים מיידיים על מדינת ישראל. משימת צה״ל הושלמה. אם המשטר באיראן יעשה את הטעות ויפתח בסבב חדש של הסלמה - נהיה מחויבים להגיב". הוא הוסיף: "המסר שלנו ברור: כל מי שמאיים על מדינת ישראל ושואף לגרור את האזור להסלמה רחבה יותר - ישלם מחיר כבד. הוכחנו היום שיש לנו את היכולת לפעול בנחישות, ושאנו מוכנים, בהתקפה ובהגנה, להגן על מדינת ישראל ועל אזרחיה".
בהצהרה נוספת שמסר הגרי הוא אמר: "כעת, יש לישראל חופש פעולה אווירי רחב יותר - גם באיראן". בנוסף ציין כי לפי שעה אין שינוי בהנחיות פיקוד העורף: "אני כן מבקש מהציבור להקשיב ולהיות ערניים. במידה שנידרש נשנה את ההנחיות באופן מיידי".
ב"סקיי ניוז" בערבית צוטטו הלילה מקורות שטענו כי התקיפות נעשות בכמה שלבים, וכי הן נועדו בין היתר "להשמיד" את מערכות ההגנה האווירית של איראן. בהמשך טענו ברשת כי התקיפות ממוקדות כאמור נגד אתרי ייצור טילים וכטב"מים ומתקני שיגור. בסוכנות הידיעות האיראנית "פארס" נטען - אחרי גל התקיפות הראשון - כי הותקפו כמה בסיסים צבאיים במערב ובדרום-מערב טהרן. ב"תסנים" נטען כי בבסיסים הללו לא נפגעו טילים. ברשת "אל-חדת'" הסעודית נטען אחרי הגל הראשון כי ייתכן שהיו תקיפות גם בעיר קום.
גורמים ערבים בכירים אמרו לרשת NBC האמריקנית כי התקיפות כוונו למתקני צבא ומחסני נשק. גורם ישראלי הבהיר בפני הרשת כי לא הותקפו מתקני נפט או גרעין. "אנחנו פוגעים בדברים שאיימו עלינו בעבר או עלולים לאיים עלינו בעתיד", אמר הגורם בעיצומן של ההפצצות. גורם אחר שבקיא בפרטים אמר ל-ABC, מעט לפני 5 בבוקר, כי התקיפות יימשכו "לילה אחד" וכי לישראל אין נזק או נפגעים בהן.
זו הפעם הראשונה אי-פעם שבה ישראל מודיעה רשמית על תקיפה באיראן, במרחק של יותר 1,600 ק"מ בקו אווירי, אם כי בעבר כבר יוחסו לה שלל פעולות חשאיות שם - ורק באפריל האחרון ישראל תקפה באיראן לפי דיווחים זרים בתגובה למטח הטילים האיראני הראשון. אז דווח כי מדובר היה בתקיפה סמלית נגד מכ"ם במערך ההגנה של מתקן הגרעין בנתנז.
גם כעת, כמו לפני חצי שנה, הופעל על ישראל לחץ כבד מצד ארה"ב להימנע מתקיפה חריפה נגד איראן - כזו שעלולה לגרור מלחמה נרחבת. באיראן איימו בימים האחרונים לנקום בעוצמה על כל תקיפה ישראלית, אבל לפי דיווח שלשום ב"ניו יורק טיימס" ייתכן שטהרן תתעלם מתקיפה שלא תגרום נזק נרחב - כפי שעשתה אחרי התקיפה הסמלית באפריל. לפי שעה, באיראן ממהרים לטעון שלא נגרם נזק רב בתקיפות הלילה ולהמעיט מחשיבותן. בין אם הטענות הללו נכונות או לא, הן מעידות אולי על אפשרות שהרפובליקה האיסלאמית לא תגיב בחריפות כפי שאיימה.
כך או כך, בישראל וגם בארה"ב נערכו בימים האחרונים לאפשרות של מתקפה איראנית נוספת - ובתחילת השבוע הודיעה וושינגטון על פריסת מערכת ההגנה THAAD שנשלחה לישראל. אמש גם הודיעה ארה"ב כי שלחה למזרח התיכון מטוסי F-16 כדי לתגבר את כוחותיה באזור.
לשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו פרסמה זמן קצר אחרי תחילת התקיפות תמונה שלו ושל שר הביטחון יואב גלנט מתוך הבור בקריה בתל אביב - במיקום נפרד מזה שבו מנוהל המבצע בבור של חיל האוויר. שלוש שעות אחרי תחילת התקיפות, הודיעה לשכת נתניהו כי הוא כינס הערכת מצב ביטחונית בבור של חיל האוויר עם שר הביטחון, הרמטכ״ל, ראש המוסד וראש השב"כ.
הקבינט המדיני-ביטחוני אישר את התקיפה בדיון טלפוני, ובתקשורת האמריקנית דווח כי הבית הלבן עודכן מעט לפני תחילת התקיפה באיראן. בין ישראל לארצות הברית היה תיאום מלא לפני התקיפה, חרף ההדלפות שיצאו בימים האחרונים מכיוון הפנטגון - ולמרות מסמכי המודיעין שדלפו. לפי NBC, גלנט שוחח הלילה עם שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס תודרכו הלילה על התקיפות, וב"ניו יורק טיימס" דווח כי בוושינגטון סבורים שהתקיפות נעשו באופן "מתון" ובדרך שעשויה למנוע הסלמה נרחבת. בבית הלבן הבהירו כי לארה"ב אין אף מעורבות בתקיפות. "אנחנו מבינים שישראל מנהלת תקיפות ממוקדות נגד יעדים צבאיים באיראן מתוך הגנה עצמית, בתגובה למתקפת הטילים הבליסטיים על ישראל ב-1 באוקטובר", אמר דובר מטעם המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן.
מאיראן הגיעו הלילה עדיות על בהלה של תושבים בעקבות התקיפות, בעיקר בטהרן בעקבות הפיצוצים העזים שנשמעו שם. לפי העדויות מטהרן, "תושבים נהרו לרחובות" - ומתיעודים שהופצו נראו תורים מחוץ לכמה תחנות דלק, אף שהובהר בהמשך שלא הותקפו מתקני נפט. לפי "איראן אינטרנשיונל", כלי תקשורת אופוזיציוני, תושב טהרן אמר כי "עוצמת הפיצוץ הייתה כל כל כך חזקה שחלונות הבית רעדו". תושבת מרכז טהרן סיפרה ל"וול סטריט ג'ורנל" כי התעוררה מעוצמת הפיצוצים: "הלב שלי קפץ", סיפרה.
באיראן משדרים עסקים כרגיל: "ציפינו ליותר"
בטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחו אמנם על הפיצוצים הלילה, אבל טענו כי ייתכן שחלקם נובעים מפעילות מערכות ההגנה. בהמשך הלילה הקפידו באיראן להציג "עסקים כרגיל", וטענו כאמור כי המצב בשני נמלי התעופה בטהרן הוא "שגרתי", ושידרו גם תמונות של תחנות דלק ריקות. ברשתות החברתיות הופצו תיעודים לכאורה של איראנים לועגים לישראל ו"מחפשים את הנזק" מהתקיפות.
מוחמד מרנדי, פרשן איראני שמקורב לממשלה בטהרן, אמר לפנות בוקר לרשת "אל-גז'ירה" כי ברפובליקה האיסלאמית ציפו לתקיפות עוצמתיות הרבה יותר מישראל. הוא הוסיף אמנם שאיראן ערוכה למלחמה מול ישראל, אך מהניסיונות האריאניים להמעיט מחשיבות התקיפה פרשנים בעולם מעריכים כי מדובר באיתות על כוונה להימנע מתגובה איראנית ולסיום "הסבב" הנוכחי.
ב"סאברין", סוכנות ידיעות המזוהה עם המיליציות הפרו-איראניות, צוטטו גורמים איראניים שטענו: "התקיפה הישראלית מוגבלת. הפלנו את כל המטרות האוויריות העוינות ואין נזקים ביטחוניים משמעותיים". גורם שבקיא בפרטים אמר בתגובה לטענות הללו כי לא היו יירוטים מוצלחים על ידי מערכות ההגנה האיראניות. "זה שקר, היה כישלון מוחלט - אפס יירוטים", אמר על כך הגורם בשיחה עם ynet.
ממש במקביל לתקיפות באיראן, דווח על תקיפה ישראלית גם בסוריה. במרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה שמושבו בלונדון, דיווחו כי מטוסים ישראליים נצפו בשמי האזור הכפרי של דרעא וכי נשמעו פיצוצים בחומס ובדמשק. לפי דיווחים, בין היעדים היו סוללות הגנה אווירית בחומס ובסיס מכ"ם בא-סווידא. משרד ההגנה הסורי אישר בהמשך שהייתה תקיפה ישראלית, בסביבות השעה 2:00, וטען שהיא כוונה לאתרים צבאיים בדרום ובמרכז המדינה.