בלעדירגע לפני רפורמת היבוא: מכון התקנים נזכר שהוא צריך עוד 100 משרות
בלעדי
רגע לפני רפורמת היבוא: מכון התקנים נזכר שהוא צריך עוד 100 משרות
המכון דורש להגדיל את תקניו בצורה משמעותית, מאחר שלטענתו הוא לא מצליח לעמוד בכמות הזמנות גדולה של כ-35 אלף בדיקות. דרישת המכון מועלית רגע לפני שהוא אמור לאבד חלק משמעותי מכוחו בעקבות רפורמת היבוא, שאמורה להפחית חלק משמעותי מהנטל הרגולטורי על יבואנים
מכון התקנים דורש ממשרד האוצר לאפשר לו תוספת של 100 משרות לתקופה ממוצעת של שבעה חודשים. ל"כלכליסט" נודע כי מאחר שחלק מהעובדים צפויים להיות מועסקים במשרה חלקית או במשרת סטודנט, מספר העובדים שצפוי לדרוש מכון התקנים צפוי אף להיות גבוה יותר.
המכון דורש את תוספת התקנים רגע לפני כניסתה המיועדת של רפורמת היבוא המתוכננת להיכנס לחוק ההסדרים. הרפורמה צפויה לייתר חלק מעבודת המכון מאחר שבמסגרתה צפויים כל המוצרים שחייבים בתקן רשמי לעבור ממתכונת של בדיקה מקדימה הנהוגה כיום למסלול של הצהרה על עמידה בתקן בכניסה לשוק ואכיפה בדיעבד.
דווקא כעת דורש המכון תוספת משמעותית של תקנים, וזאת לטענתו על רקע "כמות הזמנות גדולה של מעל 15 אלף בדיקות דגם ועוד למעלה מ-20 אלף בדיקות חלקיות ביבוא שהמכון לא מצליח לעמוד בביצוע המלא שלהן".
על פי הפנייה שהעביר המכון לאוצר, הוא מעריך את "צבר ההזמנות הפתוח שייזקף כהכנסות נוספות למכון בכ-40 מיליון שקל אל מול עלויות של 14 מיליון שקל". לדבריו, "מעבר להשלכות הישירות על המכון, לביצוע או לאי ביצוע צבר ההזמנות השלכות כלכליות משמעותיות על המגזר העסקי".
דרישת המכון נעשית רגע לפני הדיון שצפוי להיערך מחר בוועדת השרים לתיקוני חקיקה ברפורמת היבוא. מדובר בוועדת שרים, בראשות שר האוצר אביגדור ליברמן, שתדון בסעיפי חוק ההסדרים לקראת ההצבעה בקריאה הראשונה בכנסת ב-2 בספטמבר 2021. ליברמן מתעקש לחוקק את הרפורמה ביבוא במסגרת חוק ההסדרים.
התוכנית צפויה להפחית את הנטל הרגולטורי על יבואנים, במיוחד קטנים ובינוניים, ולהגדיל את התחרות, צעד שאמור להוביל לירידת מחירים ולחיסכון של כ-5 מיליארד שקל למשק. כמו כן מגוון המוצרים שישווקו בארץ צפוי להתרחב משמעותית.
התוכנית מתווה עקרונות מחייבים לקביעת רגולציה על יבוא מוצרים שנועדה להתאים את הרגולציה בישראל למדינות המפותחות ולהסיר חסמי סחר ביבוא מוצרים. זאת לצד ביצוע הפחתה משמעותית לרגולציה ייחודית והפחתה בצורך בקבלת אישורים מקדימים או בדיקות מעבדה בכניסה למדינה.
כדי להתמודד עם השלכות התוכנית שכר מכון התקנים, שהוא יחידה ממשלתית הכפופה למשרד הכלכלה, את שירותיו של משרד הלובינג גלעד.
ליברמן אמר לאחרונה: "פתיחת השוק ליבוא ולתחרות היא השלב הראשון בסל הפתרונות שאני מקדם לטיפול ביוקר המחיה בישראל. אין סיבה שמוצר שמאושר לשימוש בארצות הברית ובאירופה יידרש לאישורים ולתקינה שונה בישראל. הגיע הזמן להקל ולפשט את התהליכים, תוך שאנו נוהגים באחריות הנדרשת כדי לאפשר לעסקים ולצרכנים ליהנות ממגוון רחב יותר של מוצרים במחירים תחרותיים".