הצפיפות בבתי הכלא בעקבות המלחמה גואה: 50% מהאסירים ללא תנאי מחיה מינימליים
הצפיפות בבתי הכלא בעקבות המלחמה גואה: 50% מהאסירים ללא תנאי מחיה מינימליים
לשם השוואה, לפני 5 שבועות "רק" 44% מהאסירים זכו לאותם תנאים. בעקבות מבצעי מעצרים רחבי היקף של כוחות הביטחון ביו"ש גדל מספר הכלואים ב-1,511 איש, כך שבסך הכל התווספו למתקני שב"ס מאז אוקטובר 3,930 כלואים. 87% מהאסירים הביטחוניים מוחזקים בתנאים שאינם עומדים בפסיקת בג"ץ
הצפיפות בבתי הכלא ממשיכה לגאות בשל גלי המעצרים הרבים כתוצאה ממלחמת חרבות ברזל: 50% מהאסירים מוחזקים בתנאי כליאה שאינם עומדים בפסיקת בג"ץ למרחב מחייה מינימלי, לעומת 44% לפני כחמישה שבועות. כך עולה מנתונים מעודכנים (21.1.24) של שירות בתי הסוהר שהוגשו היום (ד') לוועדה לביטחון לאומי.
סך האסירים שמוחזקים בתנאי מחיה שאינם עומדים בפסיקת בג"ץ עומד על 10,187 כלואים, מתוך 20,285 אסירים בסך הכל. מדובר בשורה התחתונה בכ-87% מהאסירים הביטחוניים (7,654 כלואים), ו-22% מהאסירים הפליליים (2,533) שמחוזקים ללא תנאי מחיה מינמליים.
מאז פרוץ המלחמה בחודש אוקטובר עלמה מספר הכלואים ב-3,930 כלואים (מ-16,353 ל-20,285). מאז הדיווח האחרון לוועדה (14.12), כאמור לפני כחמישה שבועות, גדל מספר הכלואים בלא פחות מ-1,511 כלואים, מה שמעיד על הגברת מבצעי המעצרים של כוחות הביטחון. כך בדיווח הקודם לועדה ציינו בשב"ס שמספר האסירים הביטחוניים ללא תנאי מחיה מינימליים עמד על כ-6,475, כאשר בדיווח הנוכחי המספר עומד כבר על 7,654 איש. כלומר גידול של 1,179 אסירים ביטחוניים.
על פי פילוח הנתונים, הצפיפות הגדולה ביותר היא במתקני הכליאה עופר, ולאחר מכן לפי סדר יורד במתקנים קציעות, מגידו, נפחא ורמון. נציין כי לאור הכרזת הממשלה על מצב חירום כליאתי, פסק בג"ץ בעתירה שהוגשה לאחר פרוץ המלחמה על ידי ארגוני זכויות אזרח, כי המדינה אינה מחויבת לעמוד בהוראות לעניין שטח מחיה מזערי לאסירים – לינה על מיטה ומזרון, ולא על הרצפה, וכן מרחב של 4.5 מ"ר בתא הכולל שירותים ומקלחת, ו-4 מ"ר בתא שאינו כולל שירותים ומקלחת.
על פי הדיווח לכנסת, בשב"ס ובמשרד לביטחון פנים נוקטים במספר צעדים – קצרי טווח וארוכי טווח - כדי לצמצם את הצפיפות. הפתרון המשמעותי ביותר העומד כעת על הפרק, כך לפי הדיווח לכנסת, הוא סיום בניית האגף החדש בכלא "אלה" שצפוי להיפתח בחודש ינואר, ויוסיף עוד כ-400 מקומות כליאה. "אלה" הינו אחד מארבעת בתי הסוהר המתחם אשל בבאר שבע. כיום הוא כלא ברמת ביטחון "בינונית", המשתרע על שטח של 50 דונם, ושטח בנוי של 26 אלף מ"ר. במתקן יש 13 אגפים.
שב"ס מדווח על פתרונות נוספים. הראשון הוא תוכנית בינוי להוספת כ-800 מקומות כליאה במתקני הכליאה הביטחוניים. זאת על ידי הסבת שטחים ציבוריים. בנוסף נבחנת אפשרות להוספת 100 מקומות כליאה נוספים במתקן ניצן. על פי הדיווח לוטעדה "תקצוב הנושא נמצא בסדר העדיפויות המשרדי במסגרת תקציב 2024 המעודכן".
פתרון נוסף הוא חופשות מיוחדות לאסירים לקראת שחרור, שבגינו אושרה טיוטת חוק בוועדת השרים לחקיקה. כמו כן הוחלט על הגדלת מכסת האסירים שישהו בפיקוח אלקטרוני מ-1,250 ל-1,750.הועדה המשותפת לועדת חוקה ומדע אישרה לאחרונה את העלאת מכסת הפיקוח.
פתרון אחרון וארוך טווח כרגע, הוא משמרות בקהילה, המקודם מול שר המשפטים. כלומר שאסירים ירצו את עונשם בבתים המנוהלים באופן פרטי ונמצאים בפיקוח המדינה, וזאת בהמשך להמלצות הצוות הבין- משרדי לבחינת חלופות לעונש מאסר מיולי 2021. על פי הדיווח: "מדובר בפתרון בעל חשיבות רבה, בראש ובראשונה בהיבט שיקום, אך זהו פתרון ארוך טווח שלא ייתן מענה למצוקה הנוכחית".