סגור
סטייק מתורבת של חברת אלף פארמס
סטייק מתורבת של חברת אלף פארמס (צילום: Aleph Cuts)

בלעדי
יצרנית הבשר המתורבת אלף פארמס מפטרת 30 עובדים - כ-30% מכוח האדם שלה

החברה שנחשבת לאחת המובילות בעולם בתחומה וגייסה עד היום 140 מיליון דולר התקשתה לבצע גיוס משמעותי בשנה האחרונה וסבלה מירידה בעניין המשקיעים בתחום. אלף: "המהלך - חלק מתהליך ההתפתחות החברה לייצור גלובלי"


חברת הבשר המתורבת הישראלית ״אלף פארמס״ מפטרת כ-30 מתוך יותר מ-100 עובדים - 30% מכוח האדם בחברה. זאת למרות שקיבלה רק השנה אישור ראשוני ממשרד הבריאות לשיווק מוצריה (אישור טרום שיווק), והפכה בשנים האחרונות לאחת החברות המובילות בעולם בתחום הבשר המתורבת.
הקושי לצאת לגיוס גדול בשנה האחרונה, לצד הירידה המשמעותית בהתעניינות המשקיעים בתחום החלבון האלטרנטיבי והבשר המתורבת בפרט, מובילה כעת לקיצוצים בחברה.
על רקע ההבטחות למשקיעים בשנים האחרונות ולפי התוכנית האסטרטגית של החברה, באלף פארמס קיוו לשנה אחרת. לפי גורם בשוק, ״הייתה אצלם דווקא ציפייה להתרחבות מאוד משמעותית השנה, אבל הסיטואציה בישראל קשה לכלל השוק. כל החברות בוחנות מחדש את ההוצאות שלהן״.
הרקע לכך הוא ירידה עולמית בהשקעות בתחום החלבון האלטרנטיבי, וירידה משמעותית הרבה יותר בישראל על רקע בריחת המשקיעים בשל אי היציבות הפוליטית והביטחונית. בשנת 2023 צנחה ההשקעה בחברות חלבון אלטרנטיבי בישראל בכ-80%, לעומת 45% בעולם.
Aleph Farms נוסדה ב-2017 על ידי ידידיה טוביה, ד"ר נטע לבון, פרופסור שולמית לבנברג מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון וחממת דה קיטשן (מבית שטראוס והרשות לחדשנות), וגייסה עד היום כ-140 מיליון דולר, מהסכומים הגבוהים בתחום החלבון האלטרנטיבי בישראל.
החברה הציגה את סטייק הבקר המתורבת הראשון בעולם ב-2018, את סטייק האנטריקוט המתורבת הראשון בעולם ב-2021, וקולגן מתורבת ב-2022. החברה הצהירה כי תשיק את המוצר המסחרי הראשון שלה – פטיט סטייק מתורבת המורכב בעיקרו מחומרים מן הצומח לצד כ-20% תאי בשר מתורבת, הגדל מתאים של פרה מזן אנגוס שחור אשר לא עברו שום שינוי גנטי.
תחום הבשר המתורבת, הנחשב לתחום שנמצא בשלבי מחקר ופיתוח, חווה קשיים משמעותיים ברחבי העולם. החברות הגדולות והמבטיחות ביותר בתחום – נסוגות מהבטחות עבר, ולא מצליחות להקים מפעלים ולהוציא מוצר לשוק למרות שקיבלו אישורים רגולטוריים שונים בעולם. כך למשל שתי חברות שמכרו באופן מצומצם מוצרים עם אחוזים נמוכים של בשר מתורבת בשתי מסעדות בארה״ב, הפסיקו לשווק את מוצריהן. אחת מהן מכרה נאגטס עוף מתורבת במסעדה אחת בסינגפור במשך יום אחד בשבוע, אולם הפסיקה גם היא. כעת החלה לשווק את המוצר במרכול אחד בכמות מוגבלת, והוא מכיל רק 1% של עוף מתורבת כששאר הרכיבים הינם מן הצומח.
מחברת אלף פארמס נמסר: ״כחלק מתהליך התפתחות הארגון והרחבת הפוקוס ממחקר ופיתוח בישראל בלבד, לייצור גלובאלי בקנה מידה גדול בשווקים שונים, אנחנו מתאימים את מבנה הצוות לשלב בו החברה נמצאת ונאלצים להיפרד מכ-30% מהעובדים המקומיים. אנחנו דואגים לכל העובדים שמושפעים מההחלטה ונלווה אותם ונתמוך בהם בתהליך חיפוש העבודה החדשה״.