3,500 עורכי דין מזהירים: "הרפורמה המשפטית תפגע בזכויות הפרט"
3,500 עורכי דין מזהירים: "הרפורמה המשפטית תפגע בזכויות הפרט"
17 משרדי עורכי הדין מהגדולים בישראל יצאו היום בגילוי דעת, בו קראו לממשלה לשמור על מערכת משפט עצמאית ועל האיזונים והבלמים בדמוקרטיה. "אין המדובר בעניין של ימין או שמאל, אך לא זו הדרך"
17 משרדי עורכי הדין מהגדולים בישראל יצאו היום (יום חמישי) בגילוי דעת, במסגרתו הם קוראים לממשלה לשמור על מערכת משפט עצמאית, ללא השפעות פוליטיות, ועל עקרונות מגילת העצמאות.
על גילוי הדעת חתומים בין השאר משרד מיתר, נשיץ ברנדס אמיר, שבלת, גורניצקי, גרוס, הרצוג פוקס נאמן, AYR, ש.הורביץ, ברנע, ארנון תדמור לוי, פירון, פישר (FBC), פרל כהן, אגמון עם טולצ'ינסקי, ERM גולדפרב זליגמן וארדינסט, בן נתן, טולידאנו עם המבורגר עברון.
מדובר בתגובה לרפורמה המשפטית של שר המשפטים יריב לוין, שהציג לאחרונה את עיקריה. בין השאר הוא מבקש לבטל את עילת הסבירות ולחוקק פסקת התגברות ברוב של 61 וכן לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים (מינוי של שני נציגי ציבור על ידי שר המשפטים, במקום הנציגים הסקטוריאליים של לשכת עורכי הדין).
הנושא האחרון שאותו הציג השר לוין הוא סוגיית היועצים המשפטיים. לדבריו, "לא עוד כפיפות של הממשלה לדרג לא נבחר. היועצים המשפטיים כשמם כן הם, יועצים ולא מחליטים". מאז הציג את הרפורמה אמר שר המשפטים כי יתנהל דיון על הרפורמה בוועדת חוקה - היכן שהוא צריך להתנהל.
ההתנגדות בגילוי הדעת מגיעה בין היתר לאחר שורת התנגדויות דומות של משפטנים, בכירי משק, אנשי עסקים והייטק ואזרחים, כמו גם משקיעים מחו"ל, מדינות וגופים שונים.
בגילוי הדעת נכתב: "אנו, החתומים מטה, ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, מבקשים להתריע מפני פגיעה בחוסנה ובעצמאותה של מערכת המשפט ובמערכת הבלמים, האיזונים והריסוּנִים אשר עומדים בבסיס המשטר הדמוקרטי שאנו כל כך גאים בו, לצד היותה של ישראל מדינת הלאום של העם היהודי".
"חשוב לנו להדגיש כי אנו מכבדים את הכרעת הבוחר, ואין המדובר בעניין של ימין או שמאל או של תמיכה במפלגה כזו או אחרת. מטבע הדברים בפירמות עריכת הדין החתומות מטה עובדים כ-3,500 משפטניות ומשפטנים מכל צדי וגוני הקשת הפוליטית".
עוד נכתב: "כמי שמופיעים מדי יום בפני בתי המשפט ובתי הדין, אנו מכירים היטב את מערכת המשפט, ומכירים גם בקשיים ובבעיות של המערכת. בכל מערכת נדרשת בקרה רציפה אחר קשיים וליקויים שעשויים להתעורר בה, ובהתאמה נדרשת עריכת תיקונים ושיפורים מתאימים. כך גם מערכת המשפט איננה חסינה מביקורת ומהצורך לתקן את הטעון תיקון - אך לא זו הדרך.
"לדעתנו, התוכנית והצעות החוק שעל הפרק אינן מייצרות תיקון או הבניה של מערכת משפט עצמאית, חזקה וחסונה, אלא להפך – הן פוגעות בעצמאותה וחוסנה של מערכת המשפט ויכולתה להגן על זכויות הפרט מפני פעולות השלטון. איננו מבקשים לצמצם את סמכויות הכנסת כרשות המחוקקת או לפגוע בהן, אלא להצביע על כך שהתוכנית והצעת החוק במתכונת שהוצגה מאיימות לפגוע, פגיעה חמורה, בעקרון הדמוקרטי הבסיסי של הפרדת רשויות".
"מימוש התוכנית המוצעת עלול לפגוע גם באופן שבו נתפסת מדינת ישראל בזירה העולמית כמדינה דמוקרטית ולפגיעה קשה בכלכלה הישראלית באופן שישפיע על כלל תושבי המדינה. כמי שנמצאים בלב העשייה המשפטית, העסקית והמסחרית בישראל, אנו מבקשים להתריע כי אם התוכנית והצעות החוק יצאו אל הפועל, ישנו חשש אמיתי למעמדה של ישראל כמרכז עסקים בינלאומי, ההשקעות הזרות בישראל עלולות לפחות באופן דרמטי, גופים זרים יבקשו למשוך את כספם, דירוג האשראי של ישראל ירד, ואף מעמדנו ב-OECD עלול להיות בסכנה.
"אנו קוראים לראש הממשלה ולשר המשפטים לקיים שיח ציבורי רחב ופתוח בשילוב כלל הזרמים בציבור ואנשי מקצוע ולבחון אילו תיקונים נדרשים במערכת המשפט, תוך שמירה על עצמאותה, וזאת בטרם יתקיים דיון פרלמנטרי בהצעות שהועלו על ידם. למען כלכלת ישראל ורווחת תושביה, אנו קוראים לממשלה לשמור על מערכת משפט עצמאית, ללא השפעות פוליטיות, ועל עקרונות מגילת העצמאות".