סגור
מלחמת עזה קיבוץ בארי 21.10.23
בית הרוס בקיבוץ בארי. האם זה הזמן לחלק כסף ל־140 יישובים לפי קריטריונים חברתיים־כלכליים? (צילום: דנה קופל)

הממשלה מקדמת מחטף בקרן לצמצום פערים וסופגת אש

משרד הפנים פרסם את טיוטת הקרן לצמצום פערים להערות הציבור בהליך מקוצר. עד כה הוגשו כ־686 תגובות הקוראות להשהות את ההחלטה עד לתום המלחמה. ראש העיר קריית אונו: "מנצלים את המלחמה כדי להוציא לפועל את שוד הארנונה"

משרד הפנים הודיע אתמול כי טיוטת תקנות הקרן לצמצום פערים פורסמו להערות הציבור "בהליך מקוצר" על מנת לקדם סיוע מהיר ומיידי לחלק מהרשויות המקומיות. מדובר בפרק ד' לחוק ההסדרים משנת 2018, הקובע כי תוקם במשרד הפנים קרן שמטרתה צמצום פערים בין רשויות מקומיות. נוסח הטיוטה שכרגע עומד על הפרק עוסק באופן הקצאת הכסף. על פי הודעת דוברות משרד הפנים, עד סוף שנת 2024 יועברו כ־450 מיליון שקל לכ־140 רשויות מקומיות. טיוטת התקנות פתוחה להערות הציבור עד מחר באתר החקיקה הממשלתי.
על פי הטיוטה, הרשויות שיהיו זכאיות לתקציב מהקרן חייבות לעמוד בכמה תנאים: הרשות המקומית תהיה באשכול חברתי כלכלי 6-1 (מתוך 10); גובה ההכנסה הנורמטיבית לנפש יהיה נמוך יחסית; גובה חיוב הארנונה שלא מגורים (תעסוקה ומסחר) מתוך סך חיוב הארנונה יהיה נמוך יחסית; שיעור הגירעון המצטבר ושיעור הגירעון השוטף (הפער בין העודף האמור לעודף הוצאות על הכנסות בתקציב המאושר של הרשות) גבוה יחסית; שהרשות לא תשלם שיעור מופחת של ארנונה בגין נכסים המוחזקים על ידי הממשלה; ושהרשות לא הוכרזה כרשות איתנה. קריטריונים נוספים בשיקול ההקצאה הנוכחי הם מדד הפריפריאליות (משקף את היחס של רשות מקומית מבחינת מיקומה הגאוגרפי מול מרכזי פעילות כלכלית), שיעור העולים ומספר התושבים שהם עולים מאתיופיה.
ממשרד הפנים נמסר כי יחד עם הקרן לצמצום פערים יעמדו המענקים שהועברו עד כה לרשויות על סך של מיליארד שקל. בין היתר מדובר על הקדמת מענקי איזון (מענקים לרשויות שיש בהן מחסור בהכנסות מארנונה עסקית) בסך 280 מיליון שקל לכ־200 רשויות, כ־30 מיליון שקל לרשויות באזור עוטף עזה במסגרת מענק ביטחוני, ועוד 50 מיליון שקל כ"מענקים מיוחדים".
באתר החקיקה הממשלתי של משרד המשפטים התפרסמו מאז יום חמישי, כשהתיקון עלה להשגות הציבור, לא פחות מ־686 הערות, בעילום שם, שעוסקות בכשל העיתוי. אחד המגיבים רשם הבוקר: "צמצום פערים בין רשויות הינה כותרת מכובסת להעברת כספים לא צודקת ולא שוויונית בעת לחימה (!). הדבר יביא להחלשה נוספת והחמרה של השירותים הציבוריים והקהילתיים הדלים שמקבל מעמד הביניים שנושא בנטל המדינה וקרוב לקריסה מערכתית כוללת". מגיבה אחרת כתבה: "כמהנדסת חונכתי לתכנון עתידי. בתקנה זו אין תכנון, יש פעולה אחת של העברת כספים. האם בזמן חירום שבו אנו נמצאים זו ההעברה הנכונה? או שזו החלטה קואליציונית אטומה מחשיבה וחסרת מצפון? כל התקציבים צריכים עכשיו לעבור לשיקום העוטף, זו תהיה החלטה עם תכנון עתידי. אני רוצה להאמין שבמשרד האוצר יושבים כמה אנשים אחראים שירימו קול צעקה כי העומד בראש המשרד לא מבין את תפקידו. עבורו אין אזרחי כלל המדינה (זה כולל את אוכלוסיית הערבים). יש רק מתנחלים. זה פשע, פשע, פשע לאומי".
ישראל גל, ראש העיר קרית אונו, שלח הבוקר מכתב לשר הפנים משה ארבל, ובו הוא מתריע בדבר "חוסר הצדק המשווע" של היוזמה. "לתומי חשבתי, שבעת הזאת, ממשלת ישראל תעשה למען תושביה ולמען הרשויות המקומיות אשר נושאות במרב הנטל של המלחמה ובוודאי בארגון העורף, שהוא הקורבן הגדול של הלחימה. התברר לי כי בחסות המלחמה, האבל הנורא והתעסקות ראשי הרשויות בניסיון ליצור סביבה בטוחה יותר לתושביהן, מקום שבו ממשלת ישראל כשלה, אתם, בעצם הימים האלה, מנצלים את העובדה שתשומת הלב הציבורית ותשומת הלב של הרשויות המקומיות נתונות לדאגה בלתי פוסקת לביטחון תושביהן, אתם בציניות, שאין לכנותה אלא 'הוספת חטא על פשע', פועלים לממש את מזימתכם מימים עברו ולהוציא לפועל את שוד הארנונה בחסות המלחמה".