סגור
חקלאים ב קטיף בדרום
חקלאים בקטיף בדרום. עלייה במוות של עובדים מפגיעת חום ( צילום: אוראל כהן)

עובדים מתים מפגיעות חום, אבל במשרד העבודה לא מכירים בהן כתאונות עבודה

במשרד העבודה מתעקשים: נדרשות תקנות חדשות כדי להכיר בפגיעות חום כתאונות עבודה. בינתיים, עובדים שנהרגו בשל חום כבד לא נספרים במניין תאונות העבודה הקטלניות ומשרד העבודה לא מפקח על הנושא 

משנה לשנה הופך הקיץ חם יותר, אך במשרד העבודה לא מכירים בפגיעות חום כתאונות עבודה, ולכן לא יכולים לפקח על אתרים המסכנים את עובדיהם בעבודה בתנאי חום קשים.
למרות שהתקנות מגדירות תאונת עבודה ככזו "שאירעה לעובד תוך כדי ועקב עבודתו", במשרד העבודה מתעקשים כי יש צורך בתיקונן לשם החלת פיקוח בנושא, ותקנות חדשות נמצאות רק בשלבי עבודה פנים־משרדיים ראשוניים.
לפי תרחיש של השירות המטאורולוגי שפורסם החודש, עד סוף המאה עלולה לישראל להתחמם בשיעור חסר תקדים של 5 מעלות יותר מהממוצע, וגלי החום עלולים להפוך רבים וקטלניים יותר. היום, לפי ההערכות, כל גל חום מוביל לתמותה עודפת של כ־45 בני אדם בישראל ממחלות חום.
החשופים ביותר למפגעי חום הם העובדים באתרי עבודה באוויר הפתוח, חשופים לשמש הקופחת. בראשם, עובדי בניין וחקלאות. חשיפה לחום עלולה להגביר את הסיכון לתאונות עבודה בענפים השונים, כך גם לפי משרד העבודה עצמו.
למרות שהסיכונים ידועים שנים ארוכות, עד היום במשרד העבודה מסווגים פגיעות חום באתרי עבודה כ״אירוע בריאותי״ ולא כתאונת עבודה. ההבדל: אירוע בריאותי הינו אירוע אקראי שמתרחש במקרה בעבודה, ללא קשר לעבודה. כתוצאה מכך, עובדים שנהרגו מפגיעות חום אינם נספרים במניין תאונות העבודה הקטלניות, משרד העבודה לא יכול להטיל צו הפסקת עבודה על אתרים בהם נפגעו עובדים מפגיעות חום קשות ובכך לפקח על התנאים בהם, המעסיקים לא מחויבים לדווח על פגיעות חום שאירעו לעובדיהם, לא מתבצעת חקירה של המקרים הללו ולא פעולות פיקוח. המעסיקים עצמם יכולים כך להתחמק מאחריות לבריאותם וביטחונם של העובדים.
ד״ר עו״ד הדס תגרי, מייסדת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה, פנתה בשבוע שעבר למשרד העבודה בנושא, אולם לא זכתה להתייחסות. לדבריה, מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד חייב ויכול כבר היום להכיר בפגיעות חום בעובדים כתאונת עבודה, ללא שינוי התקנות. לדבריה, ״פגיעת חום בעובד באופן מובהק וחד משמעי עונה על הגדרות החוק. אלו מקרים שנמצאים בזיקה ישירה לעבודת העובד, ומתרחשים בגלל תנאי העבודה״.
חזי שוורצמן, ראש מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד העבודה, טוען כי ״תאונת עבודה הינה תאונה שמתרחשת בזיקה ישירה לעבודתו של העובד. לא לתנאיו הסביבתיים. תאונת עבודה היום גם לפי הגדרת משטרה וביטוח לאומי קשורה לעבודתו הישירה של העובד״. נציין, כי שני הגופים האחרים לא קשורים להגדרות משרד העבודה, וכי החוק לא מגדיר באופן פרטני אף פגיעות אחרות המתרחשות בעבודה.
לפי תגרי, מקרי מוות בעבודה כתוצאה מחום אינם מנוטרים, שכן המעסיקים לא חייבים לסווגם כמקרים הקשורים לתנאי חום, אולם גם באיתור פרטני מתברר כי נרשם גידול בהם. בעוד שב־2022-2020 ארגוני חירום רפואיים דיווחו על כ־3 פגיעות חום קשות מדי קיץ, ב־2023 כבר היה מדובר ב־10 פגיעות. השנה פורסמו 5 מקרים, והקיץ עודנו בעיצומו.
לדברי שוורצמן, משרד העבודה מצוי בימים אלו בתהליך לתיקון מספר תקנות העוסקות בנושא. ״אנחנו מקדמים תקנות שיתנו לנו סמכויות להפסיק את העבודה אם צריך, לקראת מושב הכנסת הבא".