סגור
בית הרוס בקיבוץ ניר עוז
בית הרוס בקיבוץ ניר עוז (צילום: גדי קבלו)

בג"ץ לממשלה: קיימו בתוך 60 יום דיון על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לטבח 7 באוקטובר

בג"ץ דן בעתירות שהוגשו בדרישה להקים ועדת חקירה ממלכתית, והורה לממשלה להגיש לו בתוך חודשיים עדכון על קיום דיון בנושא; בא כוח הממשלה טען כי התערבות בית המשפט בנושאים כאלה צריכה להיות רק במקרים חריגים, השופט כשר ענה: "האם אדוני חולק שאירועי 7 באוקטובר הם המועמד הכי טוב להוות את החריג מאז קום המדינה?"

בג"ץ הורה הערב (ד') לממשלה, לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר המשפטים יריב לוין להגיש לו בתוך 60 יום עדכון "על אודות קיום דיון במליאת הממשלה" בנוגע להקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת אירועי טבח 7 באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבותיו. זאת לאחר דיון שהתקיים הבוקר בעתירות בנושא שהוגשו על ידי כמה גופים. השופטים כתבו בהחלטתם כי היא ניתנת "מבלי לקבוע עמדה לגופן של העתירות", וכי "עם קבלת ההודעה יוחלט על המשך הטיפול בעתירות".
ההחלטה ניתנה על ידי הרכב השופטים שכלל את דוד מינץ, יוסף אלרון ויחיאל כשר. בכך למעשה קיבל בג"ץ את עמדת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, אשר הציגה בבג"ץ עמדה נגדית לזו של הממשלה, אשר יוצגה על ידי עורך דין פרטי. כזכור, בשבוע שעבר, בהרב מיארה כתבה לבג"ץ, באמצעות מחלקת הבג"צים בפרקליטות, כי לעמדתה "ועדת חקירה ממלכתית היא באופן מובהק, הכלי המשפטי המתאים בחוק לחקירת אירועי 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל".
לדבריה, "בחלוף כשנה וחודשיים מאירועי השבעה באוקטובר, עם חלוף הזמן, ובשים לב לשינויים בתמונת המצב בהקשרי המלחמה, הולך וגובר משקלו של הצורך בדיון סדור ומעמיק בסוגיות אלה. כך גובר משקלו של הצורך בחקירה אפקטיבית שתוכל לסייע בהפקת לקחים במבט צופה פני עתיד, ולשקם את אמון הציבור במערכות".
עוד כתבה היועמ"שית בעמדתה כי על הממשלה קמה חובה לקיים דיון בנושא "במועד הקרוב ולקבל החלטה סדורה". זאת משום שלדבריה, "קיים חשש פן תיפגע האפקטיביות של מנגנון חקירה, ככל שהקמתו של זה תידחה לפרק זמן לא מוגדר ולא ידוע, ומבלי שלכל הפחות יתקיים בממשלה דיון סדור בנושא שבו, בין היתר גם ייבחנו הצעדים שיש לנקוט כדי למנוע פגיעה כאמור".
מדובר באיחוד של שלוש עתירות שהוגשו לבג"ץ על ידי קבוצת הורים שכולים, משפחות חטופים ועקורים (באמצעות עו"ד גלעד ברנע), התנועה לאיכות השלטון ופורום חומת מגן לישראל (באמצעות עוה"ד אליעד שרגא ותומר נאור), ועמותת זולת לשיויון וזכויות אדם (באמצעות עו"ד דפנה הולץ-לכנר), שביקשו מבג"ץ להורות לממשלה לקבל החלטה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר מכלול האירועים שקדמו לטבח 7 באוקטובר והמלחמה שפרצה לאחר מכן, ברמה המדינתית, הצבאית והאזרחית. לחילופין דרשו חלק מהעותרים הוצאת צווים על תנאי להורות לממשלה לנמק מדוע לא תדון בשאלה האם להקים ועדת חקירה ממלכתית, מאחר שדיון כזה לא התקיים עד היום.
הממשלה, נתניהו ולוין, המתנגדים להקמת ועדת חקירה ממלכתית הגישו תגובה לבג"ץ, שבה ביקשו באמצעות עו"ד מיכאל ראביליו לדחות את העתירות על הסף, בנימוק שחוק ועדות חקירה קובע במפורש כי הממשלה היא זו הרשאית להחליט על הקמת ועדת חקירה ממלכתית. "סמכות שברשות זו, קיימת לממשלה ולא לכל גורם אחר", נכתב בתגובתם.
היום בדיון אמר עו"ד ראביליו כי העיתוי להקמת ועדה נתון לממשלה בלבד. "אנחנו סבורים שההתעסקות כולה בהקמת ועדת חקירה צריכה להיות לאחר סיום המלחמה", אמר. "אנחנו עדים לאירועים חסרי תקדים שהצבא והדרג המדיני צריכים להיות מרוכזים במה שקורה בסוריה ובלבנון". לדבריו, אין כרגע אף שר שהגיש בקשה לממשלה לקיים דיון בנושא. "אם היה איזה שר שסבור שצריך לדון בעניין הזה הוא היה מגיש בקשה לדון בזה. אם הממשלה סבורה שאין טעם לדון, אז בית המשפט לא נותן צווים", טען.
מנגד, משפחות חטופים וחללי המלחמה שהגיעו הבוקר לבג"ץ, קראו לממשלה להקים ועדת חקירה ממלכתית, ועורכי הדין המייצגים בעתירות, ניסו להעביר לשופטים במהלך הדיון את כאבן ואת חשיבות הקמת ועדת חקירה ממלכתית. לקראת סיום הדיון, שופטי העליון אף התירו לליאור שי, אח של סמ"ר ירון שי ז"ל שנפל ב-7 באוקטובר, לדבר. "ברור לי שהממשלה פועלת כדי למנוע את יציאת האמת לאור. אני נושא את העיניים אליכם. אל תתנו להם לברוח מאחריות", אמר.
שופטי ההרכב אותתו במהלך הדיון היום על הלך הרוח שלהם בעתירות. כך למשל כאשר עו"ד ראביליו טען שהתערבות בית המשפט בנושאים כאלה צריכה להיות שמורה למקרים חריגים ונדירים ביותר, השופט כשר אמר לו: "האם אדוני חולק שאירועי 7 באוקטובר הם המועמד הכי טוב להוות את החריג מאז קום המדינה?"
גם השופט מינץ העביר ביקורת על הממשלה שעד היום לא קיימה דיון בנושא הקמת ועדת חקירה ממלכתית, ואמר כי "הממשלה אפילו לא ישבה במליאה והחליטה לשקול את העניין. גם זה לא היה".
לאחר החלטת בג"ץ מסרה הערב התנועה לאיכות השלטון כי "השופטים הבינו היום כי לא ניתן לטאטא מתחת לשטיח את האסון הגדול ביותר שפקד את מדינת ישראל. הם הסתכלו בעיניהם של משפחות הנרצחים והחטופים והבינו שמגיעה להם תשובה. אנו מצפים מהממשלה לדון במהרה בהקמת ועדת חקירה ממלכתית שתספק תשובות, ותתחיל את תהליך הריפוי שכולנו מייחלים לו".