סגור

הכנסת אישרה את "חוק ברקת" בקריאה טרומית

הצעת החוק שהגישה ח"כ שרן השכל (תקווה חדשה) מגבילה את המימון העצמי שיכול לספק לעצמו חבר כנסת לצורך פעילותו הפוליטית ל-100 אלף שקל בשנה. במקביל נדחתה הצעת חוק זהה שהגיש ח"כ דודי אמסלם.

מליאת הכנסת אישרה הערב (ד') בקריאה הטרומית הצעת חוק שהגישה ח"כ שרן השכל (תקווה חדשה) המגבילה את המימון העצמי של חבר כנסת ובני משפחתו לצורך פעילותו הפוליטית ל-100 אלף שקלים בשנה. במקביל דחתה הכנסת הצעת חוק זהה שהגיש ח"כ דודי אמסלם (ליכוד).
בעד הצעת החוק שהגישה השכל הצביעו 64 ח"כים מול 17 שהצביעו נגד. בעד הצעת החוק של אמסלם הצביעו רק 16 ח"כים מול 58 שהתנגדו. בין התומכים בהצעה: חברי הכנסת ישראל כץ ומירי רגב (שעשויים להתמודד בעתיד על ראשות הליכוד), יובל שטייניץ, אמיר אוחנה, יריב לוין, אופיר כץ, קרן ברק, אורלי לוי-אבקסיס, אלי כהן, ויואב גלנט. בין חברי הכנסת מהליכוד שהתנגדו להצעת החוק היו ניר ברקת, מיקי זוהר, קטי שטרית, צחי הנגבי, אתי עטיה, אבי דיכטר, וחיים כץ.
1 צפייה בגלריה
דודי אמסלם דוד אמסלם
דודי אמסלם דוד אמסלם
ח"כ דודי אמסלם. "מי שבאמת ישר והגון לא יכול להצביע נגד החוק"
(צילום: אלכס קולומויסקי)
"כשרוצים להיבחר לכנסת מציעים את היכולות ואת האידיאולוגיה ולא את חשבון הבנק", אמר ח"כ דוד אמסלם. "מי שבאמת הגון וישר לא יכול להצביע נגד החוק. בעוד שבע שנים יישבו כאן מאה מיליארדרים והם יחוקקו חוקים לטובתם כדי שהעבדים ימשיכו לעבוד בשכר מינימום".
אמסלם הוסיף כי הוא "לא מחפש כבוד או תארים. אם החליטו לתמוך בהצעת חוק זהה של ח"כ השכל ולא בשלי, הרי זה משובח. צדיק מלאכתו נעשית בידי אחרים. מה שחשוב הוא שבכל סיעות הבית הבינו את העיקרון החשוב הזה והצביעו בעד חוק שאמור לשרת את הדמוקרטיה הישראלית לאורך שנים".
בכנסת אמרו כי הקואליציה מעדיפה לקדם את הצעת החוק של השכל שהינה חברת כנסת מהקואליציה מכיוון שבאופן זה תהיה לה שליטה על קידומה, לעומת הצעתו של ח"כ אמסלם מהאופוזיציה.
מספר דקות לפני ההצבעה על החוק שהגיש אמסלם הגיש שר החוץ ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד ערר לשר המשפטים על החוק שאושר ביום שני על ידי ועדת השרים לענייני חקיקה. לפיד נימק את התנגדותו בכך ש"אמסלם מוביל שיח פוגעני ואלים במליאת הכנסת ומבייש את מעמד חברי הכנסת והמליאה".
סיעת הליכוד העניקה חופש הצבעה לחבריה בהצעת החוק. ח"כ השכל אמרה כי "החוק מבקש להבטיח יושרה ומניעת קניית שלטון בכסף. החוק מבקש למנוע יצירת תלות פוליטית מוגזמת בהון מה שזכה לכינוי 'הון שלטון'".
ברקת הגיב להצעות החוק ואמר כי ״לצערנו, יש עסקנים שעדיין תקועים בפוליטיקה הישנה ומפחדים ממני. הפחד שלהם מביא אותם לחוקק נגדי חוק פרסונלי. זה לא יעזור להם! כי את התשוקה והאהבה שיש לי לעם ישראל אף אחד לא יוכל לכבות".
עוד אמר ברקת כי "הם לא יצליחו לפגוע באחדות הליכוד. לא באתי לפוליטיקה בשביל לקבל תפקיד או כסף. באתי כדי לתת ולא לקחת, ושום דבר לא יעצור אותי מלהמשיך לשרת את עם ישראל. וביחד נצליח!״
ח"כ שלמה קרעי (ליכוד) הצביע בעד החוק של אמסלם והודיע כי "יפעל להגדלת הסכום לרמה סבירה, כי בכל זאת, כל אחד עם מה שחנן אותו הקב"ה... כל הדיבורים על חוק פרסונלי הם שקר. מדובר בחוק צודק במהותו שימנע קניית שלטון בכסף. אין שום הבדל בין זה לבין הגבלה בתקופת בחירות או תרומה למפלגה שמוגבלת בכ11 אלף לשנה! ".
לעומתו ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) הודיע כי "התנגדתי בעבר לחוקים נגד נתניהו ואצביע היום נגד חוק ברקת. כפי שאמרתי לכל אורך הדרך - אין מקום לחוקים פרסונליים. יש לפעול לאחדות הליכוד".
יצויין כי אישורה של הצעת החוק משרת את חברי הכנסת של הליכוד שיתמודדו בפריימריס הקרובים.
ח"כים בליכוד טוענים כי בעצם באמצעות השקעת כספים פרטיים בקמפיין הפוליטי ח"כ ניר ברקת (ליכוד) שהוא איש הייטק לשעבר מצליח להשיג אוהדים ותומכים במפלגה, ובכך פוגע בהם כשלהם אין את אותם משאבים כספיים. הצעת החוק תשפיע גם על ח"כ יולי אדלשטיין (ליכוד) שהודיע על התמודדותו מול נתניהו על ראשות הליכוד. אדלשטיין נשוי לאירנה נבזלין בתו של האוליגרך ליאוניד נבזלין.