סגור

בדיקה
ההנחה שהשיגה חברת החשמל על גז מתמר תישאר בעיקר על הנייר

חברת החשמל הצליחה לתקן את הסכם הגז היקר מ־2012 וקבעה מחיר עוגן של 4.5 דולר ליחידת חום במקום 4.77 דולר בחוזה המקורי. אבל מאחר שהמחיר הוצמד למדד האמריקאי - שעלה באחרונה בחדות - הוא יתחיל מ־4.7 דולר וימשיך לטפס

האינפלציה בארה"ב קיזזה חלק מההנחה שחברת החשמל הצליחה להשיג משותפות הגז תמר, וזאת עוד לפני שהתיקון להסכם, שעליו דיווחו השבוע הצדדים, נחתם סופית - כך עולה מבדיקת כלכליסט.
מתברר כי אף שההסכמות שהושגו בין חברת החשמל לשותפות במאגר הגז תמר העמידו את מחיר העוגן החדש על 4.5 דולר ליחידת חום — במקום 4.77 דולר בהסכם המקורי — הרי שבפועל המחיר יתחיל מ־4.7 דולר ליחידת חום וימשיך לטפס. זאת בשל העובדה שהחוזה של חברת החשמל מוצמד בחלקו למדד האמריקאי, שעלה בחודשים האחרונים בצורה חדה.
1 צפייה בגלריה
מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך ברקע מאגר תמר
מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך ברקע מאגר תמר
מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך, ברקע מאגר תמר
(צילומים: אוראל כהן, אלבטרוס)
המחיר של 4.5 דולר ליחידת חום מתייחס לכמות של 3BCM (מיליארד מטר מעוקב) לשנה, שאותם רוכשת חברת החשמל משותפות תמר עד שנת 2028, וכפי שפורסם ב"כלכליסט" ביולי האחרון, ההפחתה אמורה היתה לחסוך לה 160-150 מיליון דולר, בתחשיב גס, על פני תקופה של 7 שנים — עד מועד סיום ההסכם המקורי. אולם מאחר שהמחיר בפועל מתחיל מ־4.7 דולר ועוד צפוי לעלות, הרי שחלק נכבד מההנחה שהושגה נבלע ונעלם.
אלמלא התיקון, המחיר היה כיום 5 דולר
מנגד יש לזכור, כי אלמלא חברת החשמל היתה משיגה את ההנחה כעת, המחיר שהיה עליה לשלם — נכון לינואר 2022 — היה עומד על 5 דולר ליחידת חום ומטפס משם.
בתמורה להסכמה של תמר למתן הנחה בשיעור של 4% מעבר למדרגה שנקבעה בחוזה המקורי, הסכימה חברת החשמל לכמה דברים: ראשית, להארכת ההסכם בשנתיים נוספות, כך שבמקום שיסתיים ב־2028 הוא יימשך עד סוף 2030; ושנית, חברת החשמל התחייבה — בלי מכרז ובהתקשרות ישירה עם תמר — לרכוש מהשותפות כמות גז גדולה נוספת, 16BCM בסך הכל, וזאת לפי צרכיה של חברת החשמל ולניצול עד סוף 2030. המחיר שתשלם חברת החשמל עבור הכמות הזו יהיה מעט מתחת ל־4 דולר ליחידת חום — מחיר שנכון לעכשיו נחשב טוב, והוא יהיה לא צמוד, דבר שכנראה מהווה את היתרון העיקרי בהסכמות שאליהן הגיעו הצדדים.
ההכנסות של תמר כתוצאה מהגדלת הרכישות של חברת החשמל ב־16BCM יסתכמו ב־2.2 מיליארד דולר, כאשר ההכנסות מההסכם כולו צפויות להסתכם ב־5.8 מיליארד דולר. השותפות הן ישראמקו (28.75%), תמר פטרוליום (16.75%), מובאדלה פטרוליום (22%), שברון (25%), אלון חיפושי גז טבעי (4%), אוורסט תשתיות (3.5%).
מפרטי הדיווח של השותפות בתמר מתברר המחיר האמיתי שתשלם חברת החשמל עבור תעריף הבסיס. מתוך ההכנסות הכוללות של 5.8 מיליארד דולר לתמר, יעמוד התשלום עבור 20.7BCM על 3.6 מיליארד דולר — כלומר 4.92 דולר ליחידת חום. עבור היתרה, רכישת 16BCM, תשלם חברת חשמל 2.2 מיליארד דולר, נתון שמשקף מחיר של 3.89 דולר ליחידת חום. מהתחשיב עולה כי חברת החשמל תשלם בממוצע 4.47 דולר עבור כל יחידת חום שנרכשה או תירכש מתמר מאמצע 2021 ועד 2030.
מהנתונים האלה עולה כי בתמורה למחיר הטוב שקיבלה חברת החשמל, 3.89 דולר בממוצע ליחידת חום, היא תשלם תעריף גבוה למדי עבור כל הכמות הבסיסית שבהסכם.
לפי ההסכם, תהיה בינואר 2025 תחנה נוספת, שבה המחיר יותאם בטווח של 10% למעלה או למטה. מאחר שהמחיר הנוכחי לכמות הבסיסית של 3BCM בשנה עדיין גבוה, סביר להניח שבמועד זה תהיה הפחתה נוספת.
לאחר ששני הצדדים להסכם יחתמו עליו, הוא יצטרך לקבל אישורים רגולטוריים שונים, ובהם אישורה של רשות התחרות, שצפויה לבדוק אם ההתחייבות של חברת החשמל לרכישת 16BCM נוספים עלולה לפגוע בתחרות.
השותפות במאגר תמר מרוצות, כמובן, מהתיקון להסכם, שמבטיח ודאות בהכנסות לתקופה ארוכה ומספק בסיס טוב להמשך פיתוח המאגר. בחברת החשמל, מנגד, אמרו שההנחה בשיעור של 4% תחסוך "מאות מיליוני שקלים", ושממילא חברת החשמל נדרשת בעשור הקרוב לרכישת גז לצרכיה התפעוליים.
בשורה התחתונה נראה שאין מחלוקת שההסכם טוב לתמר, אך השאלה היא אם הוא עדיף לחברת החשמל על פני החלופה — עריכת מכרז בין שלושת מאגרי הגז, תמר, לווייתן וכריש, שצפוי להתחיל ולפעול בהמשך השנה.
בחברת החשמל אומרים כי במסגרת ניהול הסיכונים הם העדיפו להתחייב לרכישת 16BCM במחיר הזול בישראל כיום, מאשר לגשת למכרז שהמחירים בו אינם ידועים, שלא בהכרח יובטחו במסגרתו הכמויות ושמאגר כריש־תנין כלל עוד לא מספק גז ושכבר יש התחייבות למכור כמעט את כל כמות הגז שהוא אמור להפיק.
ואכן, מבדיקת כלכליסט עולה שמאגר כריש, שבבעלות חברת אנרג'יאן, התחייב למכור את כל כמות הגז שהוא מעריך שתהיה לו עם תחילת ההפקה המסחרית. עם זאת, באחרונה דווח שמאגר כריש עשוי להתברר כגדול מעט יותר מכפי שחשבו, כך שתהיה כמות עודפת של 1BCM למכירה. גורמים בענף אמרו כי מתקיימים מגעים בין חברת החשמל לבין אנרג'יאן בנוגע לרכישת כמות זו, במסגרת הליך ספוט (למסירה מיידית וללא קנסות על הפרה).
בכל מקרה, חברת החשמל מתכננת לצאת במכרז לרכישת 16BCM נוספים, אם כי לא ברור מתי הוא ייצא לדרך. בהנחה שזה יקרה רק לאחר שמאגר כריש יחל בהפקה המסחרית, ולאור העובדה שאנרג'יאן מתכוונת לבצע כמה קידוחים נוספים, ייתכן שהיא תוכל להשתתף במכרז זה לכשיתבצע.
המחיר המופחת לא יגיע לחשבון של הצרכן
השאלה שנותרת ללא תשובה ברורה היא עד כמה ישפיע התיקון בהסכם של חברת החשמל על חשבון החשמל שהצרכנים משלמים. בחברת החשמל אישרו אתמול כי ההשפעה של החוזה המתוקן על התעריף תהיה סביב 1% בלבד לשנה — כלומר, היקף זניח למדי.
כמו כן, מחיר החשמל עלה בתחילת השנה, בגלל עלייה חדה מאוד במחיר הפחם, אשר יותר מאשר קיזזה את הירידה במחיר הגז. הפחם מזהם הרבה יותר מגז, וכעת — לראשונה בשנים האחרונות — הוא גם יקר מהגז. ועדיין, הייצור מפחם עומד על 23%-21% מכלל ייצור החשמל.
אמנם עד סוף 2025 אמור להסתיים לחלוטין עידן הפחם, אך עד אז הירידה בהיקף הייצור באמצעות פחם תהיה מתונה ביותר. בחברת החשמל טוענים שהייצור בפחם עובד כיום על המינימום הנדרש כדי לשמר את התחנות פעילות, והמשמעות היא כי לא צפויה, ככל הנראה, ירידה בתעריף החשמל, והצרכן הישראלי לא ייהנה מהתיקון להסכם תמר.
בהקשר זה חשוב לזכור שהשוואה עם מחירי הגז בעולם אינה רלבנטית, שכן גז הוא מוצר מקומי. כשם שלא היה נכון להשוות את מחיר הגז המקומי עם זה שבארה"ב, שעד לפני שנה היה כ־2 דולר ליחידת חום, אין סיבה להשוות כעת עם אירופה, שסובלת ממחסור שהזניק את המחיר פי כמה.