מבולבלים? מדריך להנחיות, למגבלות ולבדיקות החדשות
מבולבלים? מדריך להנחיות, למגבלות ולבדיקות החדשות
איפה פועל התו הירוק ואיפה התו הסגול? היכן ניתן לעשות בדיקות מהירות ומה התוקף שלהן? ולמי כדאי לעשות בדיקה ביתית? עושים סדר בהנחיות המרובות
ביום רביעי נכנסה לתוקף חובת התו הירוק והבדיקות המהירות לילדים מגיל 3, וביום ראשון הקרוב (22.8) תיכנס לתוקף גם ההנחיה המגבילה את מספר המתקהלים באולמות ובגני ארועים. במקום סגור יורשו להתקהל עד 400 איש בלבד ובמקום פתוח עד 500 איש. בבתים פרטיים מותרת התקהלות עד 50 איש ובמקום פתוח פרטי עד 100 איש.
בסוף השבוע ובימים האחרונים של חופשת הקיץ נוהגות משפחות רבות לנצל את הזמן הנותר לבילוי עם הילדים, בבתי מלון, באטרקציות ובפארקים. אלא שהכניסה למוסדות ומקומות שונים לא זמינה לכולם ובכל מצב ותלויה בהנחיית משרד הבריאות, בתו הירוק או הסגול, בסוג הבדיקה שעשה הילד או המבוגר שאינו מחוסן ובפריסה של מוקדי הבדיקות. פנינו למשרד הבריאות בבקשה לעשות מעט סדר בהנחיות המרובות שמשתנות תדיר, לטובת ההורים המבולבלים.
באיזה מקומות חל התו הירוק ובאיזה התו הסגול?
בקניונים ובתי מסחר, גנים לאומיים, שמורות טבע, ספארי וגני חיות קיבלו הנחיה ממשרד הבריאות לפעול על פי תו סגול. בעוד למסעדות, אטררציות תיירותיות, פארי שעשועים, ארועי תרבות וספורט, חדרי כושר, בריכות שחיה, מוזיאונים, ספריות, אוניברסיטאות, מלונות, כנסים, ותערוכות הכניסה אפשרית אך ורק עם תו ירוק.
אילו בדיקות קיימות?
קיימות שלוש סוגי בדיקות: בדיקת קורונה PCR, בדיקת קורונה מהירה - אנטיגן, ובדיקת קורונה ביתית, ורק הבדיקה המהירה מקנה תו ירוק.
איפה עושים בדיקת PCR?
את בדיקת ה-PCR ניתן לעשות בכל קופות החולים ותחנות פיקוד העורף, ללא תשלום, ולקבל תוצאה עד 48 שעות מרגע הבדיקה. היא משמשת ליציאה מבידוד ותקפה עד 72 שעות. עבור תו ירוק בבתי מלון בלבד ילדים בגיל 3-12 שנים ומנועי חיסון רשאים להיבדק בחינם בקופות החולים ובמתחמי פיקוד העורף.
היכן מתבצעות בדיקות אנטיגן?
בדיקת הקורונה המהירה – אנטיגן, נעשית בתחנות מד"א ואיכילוב שהחלו להפרס מיום רביעי ברחבי הארץ. המדינה מממנת את הבידוקת הללו לילדים מגיל 3-12 בלבד, שכן על פי החלטת משרד הבריאות ילדים בגיל זה אינם רשאים להתחסן. מגיל 12 ומעלה עלות הבדיקה 52 שקלים. תוצאות הבדיקה מגיעות עד חצי שעה והן תקפות ל-24 שעות. בדיקת האנטיגן משמשת בכניסה למתחמים המחייבים תו ירוק.
מה התוקף של בדיקת קורונה ביתית?
הבדיקה הנוספת היא בדיקת קורונה ביתית שניתן לרכוש ברשתות הפארם בתמורה ל-70-80 שקל למארז של שתי בדיקות. התוצאה שלה מיידית אך היא לא תקפה בכניסה לשום מקום ולא מקנה תו ירוק, אלא מיועדת לשימוש עצמי בלבד, במידה ואזרח מעוניין לדעת אם חלה בקורונה.
במשרד הבריאות אומרים כי ניתן לקנות בדיקות מהירות בהתאם לזמינות בבתי המרקחת, אך יש לשים לב שבדיקות אלו לא יכולות לתת מענה למבקשים להיכנס למקומות עם תו ירוק. "הבדיקות הביתיות הן על פי שיווק בשוק החופשי והזמינות תלויה ברכש חברות פרטיות. הן אינן משמשות לצורך תו ירוק או אבחנה".
למה לקניון אפשר להכנס בלי בדיקה ולמסעדה חייבים להציג בדיקה, ומדוע הוחלט להפריד קניונים וחנויות בתו סגול ומכל יתר המקומות דורשים תו ירוק?
לא ניתן לחייב תו ירוק כי בתוך קניונים יש גם חנויות ומקומות נוספים המציעים שירותים חיוניים - קופ"ח, חנויות מזון, פארמים וכדומה.
האם ילדים עד גיל 12 יכולים לשבת במקום פתוח ששייך למסעדה גם בלי שעשו בדיקת PCR או בדיקה מהירה?
לא, יש צורך בתוצאת בדיקה מהירה שלילית.
האם מותר לבתי עסק לעשות בדיקות מהירות בכניסה אליהם?
כן, בעלי עסקים יכולים להציב בכניסה לעסקים בדיקות מהירות על ידי דוגמים רשומים. התוצאות השליליות ישמשו לכניסה לבתי עסק אלו בלבד, ולא למשך 24 שעות.
איך אפשר להיות בטוחים שהבדיקה הביתית אכן נעשתה בטווח של היממה האחרונה?
זה לא ממש משנה, מכיוון שהבדיקה לא משמשת לצורכי תו ירוק אלא לצורך שימוש אישי בלבד. אפשר לעשות אותה לשם נקיטת זהירות יתרה ורצון אישי להבדק, לפני מפגש עם קרובים.
האם יש כוונה להציב עמדות בדיקה מהירה בכניסה לבתי הקולנוע ויתר האטרקציות ומי אחראי לכך?
החלטה על מיקום התחנות היא של החברות שמפעילות אותן. משרד הבריאות פועל מולם להגדלת מספר התחנות ברחבי הארץ.
מהו הגיל שבו ניתן לקבל חיסון שלישי למבוגרים?
אמש קיבל מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, את המלצת הצוות המייעץ לחיסוני קורונה: לחסן בחיסון שלישי - אחרי חמישה חודשים ממועד החיסון השני - אוכלוסיות מגיל 40 ומעלה, וכן עובדים במערכת הבריאות, צוותי הוראה, מטפלים בקשישים ונשים בהריון בכל גיל.