סגור

פרשנות
לא ניצחון, בקושי פסק זמן: האינפלציה עוד נמצאת הרחק מהיעד

למרות שמדד חודש מאי נמצא ברף התחתון של התחזיות, אסור לנשום לרווחה. האינפלציה עדיין פה והיא כואבת - ותכאב עוד

מדד המחירים לצרכן במאי עלה ב־0.6% "בלבד", והעלה את האינפלציה השנתית באופן מינורי - לרמה של 4.1%, לעומת כ־4% בחודש הקודם. הפעם מדובר בהפתעה נעימה יחסית, שכן החזאים ניבאו עליה של 0.6% עד 0.8% - כאשר רובם הימרו על הגבול הגבוה של הטווח. לבטח אחרי שמדד מאי בכלכלה הגדולה בעולם ארה"ב, שהתפרסם בשבוע שעבר זעזע את אמות הסיפים ושלח שם את האינפלציה לשיא של 41 שנה - 8.6%.
כלומר, האינפלציה בישראל עולה ומתחזקת, אך בקצב פחות קיצוני מאשר הערכות החזאים, נכון לרגע זה. יהי רצון שנתחיל להרגיש את זה גם במהרה בימינו.
כאן פחות או יותר נגמרו החדשות הטובות - שכן לא מעט סימני אזהרה קופצים מנתוני הלמ"ס. ראשית כל, האינפלציה עדיין עולה ובקצב מתגבר (5% במאי לעומת 3% בתחילת 2022), והיא עדיין נמצאת הרחק מהיעד שעומד על 1%־3%.
בנוסף, בדומה לארה"ב, האינפלציה מתחילה לנוע לכיוון מוצרים בלתי סחירים (כמו שירותים או פירות וירקות טריים), שאי אפשר לייבא. לפי הלמ"ס, עליות בולטות נרשמו בסעיפי פירות טריים (13.8%), תרבות ובידור (0.8%) ותחבורה (0.5%). גם סעיף הארחה ונופש תרם תרומה משמעותית לעלייה באינפלציה.
החיסרון הגדול באינפלציית שירותים נעוץ בכך שהיא יותר מושרשת בתוך הכלכלה ולכן הרבה יותר קשה להוציא אותה. היתרון הגדול שלה הוא שהריבית של בנק ישראל, שמיד נחזור אליו, הרבה יותר אפקטיבית במאבק נגדה לעומת אינפלציית סחורות, שהרבה פחות רגישה לשינויים מוניטריים.
נקודה חשובה, שיוצרת את רוב הדאגה בדומה לארה"ב, נוגעת לסעיף הדיור - החשוב ובעל המשקל הגדול מכולם. קריאה מהירה של דו"ח הלמ"ס מראה שהוא עלה ב־0.2% בלבד, והדבר עלול ליצור אופטימיות מזוייפת. לא בכדי הלמ"ס ביקשה להוציא הבהרה בנושא.
מדד שכר דירה מבוסס על דגימת שלוש קבוצות אוכלוסייה של שוכרי דירות: הראשונה והגדולה מכולם (90%) הם שוכרים המצויים תחת חוזה קיים (סגור); השנייה הם שוכרים שמחדשים חוזה שכבר הסתיים (8%); והשלישית הם קבוצת השוכרים החדשים, כלומר דירות שבהן הייתה תחלופת שוכר (2%).
באופן חריג, בלמ"ס מיהרו להציג את שיעורי העלייה בכל קבוצה וקבוצה: עבור הראשונה לא היה שינוי, עבור השנייה היתה עלייה של 1% ועבור הקבוצה האחרונה - זינוק של 5%. אלו בשורות רעות המנבאות זינוקים גדולים בחודשים הקרובים – חודשי הקיץ - בהם נפתחים ומתחדשים חוזים רבים. "העובדה ש־90% מאוכלוסיית השוכרים מצויה תחת חוזה, מדי חודש, ממתנת את השינויים במדד שכר הדירה, הכולל גם את קבוצת מחדשי החוזה והשוכרים החדשים, שהם כ־10% ממצבת השוכרים", מבהירים בלמ"ס והם יודעים למה.
לכן, צפירת ההרגעה שנשמעה היום מהלמ"ס היא רגעית ואף מתעתעת. בדומה לארה"ב – שם חשבו שהרע מכל אחריהם אחרי מדד אפריל שהפחית את האינפלציה השנתית - גם בישראל הניצחון על האינפלציה עוד נראה רחוק.
בניגוד לארה"ב, מדד מאי העניק לנגיד בנק ישראל אמיר ירון קצת אוויר והאפשרות להמתין 20 יום, עד ל־4 ביולי, אז יתקיים המפגש המתוכנן של הוועדה המוניטארית, בלי לבצע פעולות מקדימות, כמו זו שראינו מצד הבנק המרכזי האירופאי, שהודיע בבלוג שהוא מתכוון להעלות את הריבית כבר ביולי ולהוציא אותה מהטריטוריה השלילית החל מהרבעון האחרון של 2022.
העלאות הריבית יימשכו וברור שהאינפלציה - גם בישראל - עוד לא אמרה את המילה האחרונה.