"נאפשר לרשתות שיווק שיבואו מחו"ל להעסיק עובדים זרים"
"נאפשר לרשתות שיווק שיבואו מחו"ל להעסיק עובדים זרים"
מנכ"ל משרד הכלכלה רון מלכא מקדם הקלות שיסייעו בין היתר לקרפור: "צריך לתת תמריצים לרשתות זרות, כולל הטבות מס כמו לאינטל - זה צורך לאומי". אלקטרה צריכה חתמה במרץ על הסכם להבאת המותג קרפור לישראל
"כדי להיאבק ביוקר המחיה צריך שתהיה תחרות ופחות ריכוזיות, גם אם זה אומר שעבור הממשלה זה יעלה כסף כדי לתת תמריצים חיוביים לרשתות זרות לבוא ולפעול בישראל", כך אמר אתמול מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה רון מלכא בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת על הרפורמה בתקינה שצפויה לצאת לדרך ב־1 ביוני.
בשיחה עם כלכליסט לאחר הדיון אמר מלכא כי משרד הכלכלה מקיים בימים אלה מגעים עם כמה רשתות מאירופה, מארה"ב ומהאמירויות על האפשרות שייכנסו לשוק הישראלי ויתחרו בין השאר ברשתות המזון הגדולות, ששולטות בכ־65% משוק הקמעונאות. לדבריו, במסגרת השיח שמתקיים עם אותן רשתות נבחנת האפשרות להציע להן הטבות מס בדומה למה שניתן בעבר לענקית השבבים האמריקאית אינטל בתמורה לביסוס פעילות הייצור שלה בישראל.
“המדינה הוציאה מיליארדי שקלים על אינטל כי היה חשוב לה שאינטל תבוא לכאן, וזה היה צורך לאומי”, אמר מלכא. “גם הורדת יוקר המחייה היא צורך לאומי. כשאיקאה באה לישראל, היה שינוי בשוק הרהיטים, כשחברת AIG באה לארץ היא עשתה שינוי בתחום הביטוח וכך יקרה גם בתחומים אחרים. קרפור בדרך, ואנחנו שרוצים שיבואו עוד רשתות שיכניסו לשוק המקומי פרקטיקות מסחר מתקדמות ויביאו לכאן את המותגים הפרטיים שלהן".
מלכא אמר כי משרד האוצר מתנגד בשלב זה למתן הטבות מס לרשתות ששוקלות לחדור לשוק הישראלי וציין כי הנושא נמצא עדיין בשלבי התדיינות. "כרגע אנחנו בוחנים אפשרות לאשר לחלק מהרשתות שמתעניינות בכך הבאת עובדים זרים, לפחות לתקופת הפעילות הראשונה שלהן בארץ, עד שישלימו גיוס והכשרות של עובדים מקומיים", אמר.
הוא סירב לפרט עם אילו רשתות מתקיים בימים אלה משא ומתן, אך הזכיר את רשת דנוב מאיחוד האמירויות שעוסקת בתחום הריהוט ועיצוב הבית ומכונה "איקאה של האמירויות".
בדיון שהתקיים אתמול בכנסת השתתף גם הסמנכ"ל הישראלי לסחר ושרשרת האספקה של רשת המזון קרפור הצרפתית, שי בן אבי. קרפור צפויה לפתוח החל מסוף השנה ובמהלך השנים הקרובות כ־150 סניפים ברחבי הארץ, על בסיס הסניפים של יינות ביתן שנרכשה בידי אלקטרה צריכה.
לפי מזכר ההבנות שנחתם בין אלקטרה צריכה, שבשליטת מייקי ודני זלקינד, לקרפור, ברבעון הרביעי של 2022 ייפתחו חמישה סניפים ראשונים ולאחריהם יוסבו בהדרגה למותג הצרפתי כל יתר סניפי מגה בעיר, יינות ביתן ושוק מהדרין שמפעילה קבוצת ביתן. צביקה שווימר, מנכ"ל אלקטרה צריכה, הצהיר עם החתימה כי מדובר באירוע מכונן בשוק קמעונאות המזון: "מדובר במפץ. נביא בשורה ליוקר המחיה בישראל". בכוונת אלטרה צריכה להשקיע בארבע השנים הקרובות 400 מיליון שקל, בין היתר בפתיחת סניפים חדשים. עם חתימת ההסכם אמרו בחברה כי מדובר בין היתר בהזדמנות של ספקים מקומיים להצטרף לייצור המותג הפרטי של קרפור.
"שוק המזון יזוז דרמטית"
לדברי סמנכ"ל קרפור שי בן אבי, החלטות על ההקלות ביבוא לישראל הקלו על קרפור בהחלטה להיכנס לשוק הישראלי ולפעול בו.
עם זאת, הוא קרא לח"כים להוביל הקלות יבוא נוספות, באופן שיאפשר לרשת הצרפתית להרחיב את היצע המוצרים לצרכן הישראלי.
"יש לקרפור 15,000 מוצרי מזון, מוצרי פארם ומוצרי ניקיון במחירים פורצי דרך. רפורמות בתחומי התמרוקים, הכשרות והמזון יקלו עלינו משמעותית בדרך שעוד עומדת לפנינו כדי לצלוח את הרגולציה הלא פשוטה. ככל שהיבוא יהיה קל יותר, עוד ועוד מוצרים ייכנסו לכאן ובהם סוללות, אבקות כביסה ואבקות למדיחי כלים — שיש לקרפור הרבה מאוד מה להציע בהם בכל הקשור לרמת המחירים. כשנבוא, שוק המזון יזוז דרמטית", אמר בן אבי.
סמנכ”ל קרפור דיבר במתכוון על מוצרים כמו סוללות, אבקות כביסה ואבקות למדיחים וזאת משום שתקינה ישראלית רשמית מחריגה יבוא של מוצרים אלה במסגרת הרפורמה בתקינה. באותה רשימת מוצרים מוחרגים נמצאים גם ילקוטי גב לתלמידים, טמפונים, טיטולים ומוצרי צריכה רבים נוספים.
סגן השר במשרד ראש הממשלה ח"כ אביר קארה התייחס בדיון להחרגות של אותם תקנים ואמר כי אלה הועברו לעיונו של ראש הממשלה נפתלי בנט כדי שיקבל הכרעה בעניינם במהלך הימים הקרובים. "אני לא מצליח להבין מה ההבדל בין טוסיק של תינוק מגרמניה לבין טוסיק של תינוק מישראל. אותו הדבר לגבי טמפונים. למה בישראל זה שונה מכל מקום אחר בעולם? בואו נסיר את כל התקנים המיותרים וההזויים ונביא בשורה משמעותית לכל אזרחי ישראל", תהה קארה.
מנכ"ל משרד הכלכלה מלכא השיב כי צוות שמינתה השרה אורנה ברביבאי בוחן את הסוגייה. "זאת המשימה הבאה שלנו ואנחנו מחויבים לכך שיהיו לנו תשובות בנושא בשבועות הקרובים,, אמר. “במקרה של יבוא טיטולים נצטרך לקבל החלטות יחד עם שר הבריאות. בתקנים אחרים נעשה מאמצים להסיר מעליהם את הרשמיות של תקינה ישראלית כדי שיהיה אפשר לייבא מוצרים על בסיס תקינה בינלאומית. מדובר ברפורמה חכמה שצפויים להיעשות בה שינויים תוך כדי תנועה ובהתאם לצרכים שיזוהו".
מתקשים לגייס פקחים
מנהלת שירות המזון הארצי במשרד הבריאות פנינה אורן שנידור התייחסה לרפורמת היבוא של מוצרי מזון, שאמורה לצאת לדרך ב־1 בינואר 2023 ואותה מקדם משרד הבריאות. לדבריה, צוותים של המשרד בוחנים היבטים הקשורים ליבוא של מוצרי מזון מאירופה תוך ביטול רגולציות ישראליות שמהוות כיום חסם יבוא.
בהתייחסה למערך האכיפה והפיקוח שהמשרד אמור להקים לקראת תחילת הרפורמה היא תיארה תמונת מצב עגומה. "יש קושי בגיוס ובאיתור של מועמדים שיבואו לשרת במשרד הבריאות לקראת הרפורמה ולבנות את מערך האכיפה שלו בנושא”, אמרה. “אנחנו רק בתחילת הדרך של גיוס בעלי תפקידים, עוד לא התחלנו בגיוס. אנחנו עובדים לילות כימים עם המשאבים שעומדים לרשותנו ויש עוד חצי שנה מאתגרת".
במשרד הכלכלה ציינו אתמול כי במקביל לרפורמה, בימים אלה מוקדמת יחידת פיקוח ואכיפה שתבצע את האכיפה שלה בשווקים, וזאת לצד סנקציות קשות שיוטלו על יבואנים שייתפסו במקרים של הפרת אמון.