סגור
ישראל אבישר מנהל אגף כלי ירי ועדת ביקורת המדינה 29.11.23
ישראל אבישר התפטר מתפקיד מנהל אגף כלי ירי (צילום: אלכס קולומויסקי)

פרשנות
התפטרות ראש האגף לכלי ירייה לא מספיקה, דרושה חקירה נחושה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ממשיך לטשטש גבולות בין לשכתו לדרג המקצועי, מה שהביא לעזיבות של בכירים. השיא: התפטרות ראש האגף ישראל אבישר על רקע מעורבות לשכת השר במתן רשיונות נשק, שיש לבדוק אותה לעומק ע"י מבקר המדינה או היועמ"שית

ראש האגף לכלי ירייה במשרד לביטחון לאומי ישראל אבישר הטיל פצצה היום (ב') כשביקש לעזוב את תפקידו בו כיהן מאז 2020. זאת על רקע הפרשה שבה נחשף טשטוש הגבולות בין לשכת השר בן גביר לדרג המקצועי במשרד בנוגע לחלוקת רישיונות נשק.
אבישר נאלץ להודות בשבוע שעבר בדיון בוועדה לביקורת המדינה, שמתחת לאף, ובידיעת האגף, נוהל חמ"ל תגבור לטיפול בבקשות להוצאת רישיון נשק מלשכת השר בן גביר, לא פחות. לפחות ארבעה אנשי אמון של בן גביר הוגדרו כפקידי רישוי ירייה זמניים, עברו הכשרה מקצועית ועבדו בחמ"ל הזה לכאורה באופן לא חוקי בטרם הדבר הוסדר משפטית. במסגרת זו הם לקחו חלק בתהליכים הקשורים להליכי מתן אישורים לרישיונות לכלי ירייה פרטיים, בהם ראיונות טלפוניים שביצעו.
אותן משרות אמון של בן גביר - יועצים פוליטיים ועובדות בלשכה - החלו בפעילות זו עוד לפני שהנושא נבדק משפטית. רק אחרי תקופה מסוימת, כשהתקבלה חוות דעת של הייעוץ המשפטי במשרד לביטחון לאומי והנושא נבדק אל מול נציבות שירות המדינה שהורתה לעצור זאת, ניתנה הוראה לסגור את הגישה של עובדים אלה לנתונים שאליהם הם נחשפו, ועבודתם הופסקה.
בדיון שהתקיים בוועדה ניסה אבישר תחילה להתחמק וענה תשובות פתלתלות, אולם בהמשך, בלחץ חברי הוועדה, נאלץ להודות ש"עובדי לשכת השר המצומצמים שקיבלו את ההרשאות עבדו בלשכת השר בסמכות וברשות, והם ביצעו טיפול בבקשות לפי שני התבחינים המרכזיים - מגורים ביישוב זכאי ושירות בכוחות הביטחון". עוד הוא סיפר כי באגף נאלצו לבצע שינויים במערכות הנתונים לאחר שהתברר שפקידי רישוי זמניים יכולים לבצע תעדוף. "הבנו תוך כדי שחלקם מקדמים בקשות מסוימות", אמר אבישר.
חברי הוועדה דרשו לבטל את הרישיונות שניתנו במעורבות אנשי בן גביר וקראו ליועצת המשפטית לממשלה לפתוח בחקירה פלילית בפרשה נגד השר וסביבתו. הביקורת על אבישר היתה מוצדקת, כפקיד ציבור בכיר שיישר קו עם גחמות השר. "מה שמתחיל עקום, קשה ליישר אחר כך", אמר אתמול גורם הבקיא בנעשה במשרד, בהתייחס לניסיונו של אבישר בימים האחרונים לשנות כיוון. אבישר, כך מתברר, הלין בפני בן גביר על הביקורת הפומבית שחווה בוועדה לביקורת המדינה וביקש ממנו לשקול שוב את מדיניות מתן רישיונות הנשק של המשרד. בן גביר, אומרים בלשכת השר, התעקש להמשיך באותו קו, וקיבל את בקשתו של אבישר לעבור לתפקיד אחר. אתמול בן גביר כבר צייץ כי "מי שלא ממשיך לבצע את המדיניות בהתאם להוראות השר ולמפת האיומים, ונלחץ בשל מתקפות השמאל בוועדות כאלו ואחרות - אכן לא יכול להמשיך כראש אגף כלי ירייה".
אלא שאסור שסיום תפקידו כראש האגף של אבישר יהיה סוף פסוק לפרשה הזו שבמרכזה נחשפה מעורבות פוליטית של בן גביר ואנשי לשכתו בנושא רגיש ובעל השלכות דרמטיות כמו רישיונות נשק פרטיים, שצריכה להיבדק לעומק, אם על ידי מבקר המדינה ואם על ידי היועצת המשפטית.
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ מיקי לוי אמר היום כי ב"כוונתי לפנות ליועמ"שית בדרישה לפתוח בחקירה פלילית באשר למידע שעלה בוועדה. ראש האגף מסרב להיות שותף להפרת אמונים ולניצול לרעה. בן גביר הצליח להכניס גם במקום רגיש זה פוליטיזציה מסוכנת. תפוצת נשק חייבת להתבצע על פי תבחינים מסודרים ועל ידי האנשים המוסמכים לכך ולא בצורה מופקרת". חבר הוועדה, ח"כ יואב סגלוביץ', קורא גם הוא לפתוח בחקירה פלילית. "התפטרות ראש האגף צריכה להוות נורת אזהרה לעובדי השירות הציבורי באשר הם", אמר. "עובדי ציבור עובדים למען הציבור ונאמנותם נתונה לציבור. נכון ששר קובע מדיניות, אך אסור שיתעלם וידרוס נורמה ציבורית ומקצועית ובוודאי אסור שיעבור על החוק וייצר אווירה של הטלת אימה".
אבישר אינו הראשון לעזוב את המשרד לביטחון לאומי על רקע התנהלות בן גביר והניסיון שלו ושל אנשי לשכתו להשיג דריסת רגל עמוקה בתוככי הדרג המקצועי וניסיונם להשפיע על החלטות מקצועיות ולטשטש לחלוטין את הגבולות בין הדרג הפוליטי למקצועי - הן במשרד עצמו והן בגופים שתחת אחריותו כמו המשטרה ושירות בתי הסוהר.
לעזיבת אבישר קדמו התפטרות המנכ"ל לשעבר שלמה בן אליהו, שבחודש ספטמבר הודיע על עזיבתו גם כן על רקע מחלוקות עם בן גביר וסביבתו וטענות להתערבות בעבודתו, והתפטרותה בחודש נובמבר של מ"מ סמנכ"לית הון אנושי ומינהל אביבית מסבנד. במכתב ההתפטרות שלה תקפה מסבנד את מ"מ המנכ"ל שהביא בן גביר במקום בן אליהו, ד"ר אלעזר בן הרא"ש - אותו הוא "משך" ממשרד הנגב והגליל שגם הוא בשליטת עוצמה יהודית, במטרה למנות איש אמון שיסור למרותו ויאפשר לו לבסס את שליטתו במשרד לביטחון לאומי.
מסבנד כתבה לבן הרא"ש כי החליטה לסיים את תפקידה לאלתר "עקב התנהלותך עם כניסתך לתפקיד ובעיקר בימים האחרונים הפוגעת ביחסי העבודה של מינהל תקין כפי שנהוג במשרדי הממשלה".
בן הרא"ש עצמו הודיע בשבוע שעבר על סיום תפקידו בסוף השנה, וזאת על רקע התנגדות נציבות שירות המדינה למינויו בשל חוסר ניסיונו בתחומי הליבה של המשרד, התנגדות שבן גביר לא ממש החשיב כשמינה אותו למ"מ.
בעקבות זאת הגישה התנועה לאיכות השלטון בג"ץ נגד בן גביר בטענה כי מדובר במינוי לא ראוי שנעשה "משיקולים זרים, פוליטיים ולא ענייניים". יום לפני שהמשרד היה צריך להגיש תגובתו לעתירה, בן הרא"ש הודיע שיעזוב בסוף דצמבר ולא יבקש להאריך את תקופת מילוי המקום.