ניתוחתוכנית הממשלה למאבק ביוקר המחיה תחסוך 36 שקל בחודש
ניתוח
תוכנית הממשלה למאבק ביוקר המחיה תחסוך 36 שקל בחודש
הפחתת המחירים בתוכנית שהציגו ראש הממשלה ושר האוצר היא מזערית למשפחה, ומבוססת רובה ככולה על שינויים כלכליים שהיו מתרחשים בכל מקרה - כמו גם על המשך ישיר של מדיניות הממשלה הקודמת, שספגה מהם ביקורת קשה
הציפיות מפרטי התוכנית הכלכלית שהציגו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' היו גבוהות. ובעיקר, כיצד הם מתכוונים למתן את גל עליות המחירים, לאור הקפיצה במחירי החשמל, המים, הדלק והארנונה החל מתחילת השנה.
אך בפועל, ההר הוליד עכבר. ככל שהתקדם שידור מסיבת העיתונאים של השניים ברביעי שעבר בערב, התברר שמעבר לכך שהיקף החיסכון בתוכנית למשפחה (משק בית) מסתכם בכ־36 שקל בחודש, מרבית הגורמים שיובילו להפחתה במחירים אינם אלא שינויים שהיו מתרחשים בכל מקרה, או שהם המשך המדיניות של הממשלה הקודמת שספגה מהם ביקורת קשה.
בחודש ינואר התחילו תושבי ישראל לשלם על החשמל 8.2% יותר (בממוצע). על פי נתוני רשות החשמל, החשבון הממוצע למשפחה צפוי לעלות בכ־29 שקל בחודש, מ־352 שקל ל־381 שקל בחודש. על פי התוכנית של הממשלה, 70% מההתייקרות תתבטל, כלומר שהיקף העלייה בתעריף החשמל יסתכם ב־2.5%. במילים אחרות, במקום לשלם תוספת של 29 שקל בחודש בחשבון החשמל, ישולמו רק 10 שקל יותר, והנחה תסתכם ב־20.3 שקל בחודש.
עם זאת, קשה לייחס את התנודות לממשלה החדשה. הסיבה העיקרית לעלייה בתעריף החשמל היא הזינוק במחירי הפחם ברחבי העולם בשיעור של 140% בשנת 2022. הפחם עדיין משמש לייצור 23% מהחשמל בישראל, בעיקר עקב משבר האנרגיה בעולם שהחל עם תחילת המלחמה באוקראינה. מאז קביעת תעריף החשמל בדצמבר האחרון, החלה ירידה במחירי הפחם בעולם, בשיעור של כ־6%. ההפחתה במחיר הפחם תוכל, על פי הערכה, ובמידה והמחירים יישארו דומים למחיר היום, להפחית את העלייה מ־8.2% ל־6.5%.
הפחתה של 1.5% נוספים בתעריף תתאפשר באמצעות המשך הצו להפחתת מס הבלו על הפחם, בהתאם למדיניות של שר האוצר הקודם אביגדור ליברמן. העלייה במחירי הפחם הובילה בזמנו את השר להפחית את המס המוטל על שימוש בפחם. מכיוון שתוקף הצו הקודם יפוג בחודש פברואר, בקביעת התעריף לשנת 2023, פעלו ברשות החשמל על פי ההנחה שהצו לא יוארך. בשבוע שעבר הוציא שר האוצר סמוטריץ' שימוע להערות הציבור להארכת הצו.
יתר ההנחה, מיוחסת לאפשרות של הפרטת תחנת הכוח באשכול. בחברת החשמל הפריטו כבר 3 תחנות כוח, וסכום ניכר מהמכירה הועבר להפחתה בתעריף החשמל. אך בשלב זה טרם ברור בכמה תימכר תחנת הכוח באשכול, שכן כיום המכרז תקוע בשל התנגדות המשרד להגנת הסביבה לאפשר ייצור חשמל ביחידות הייצור המזהמות הפועלות בתחנה. גם כאן מדובר במהלך שאינו קשור לממשלה הנוכחית, ומבוסס על הרפורמה בחברת החשמל שיישומה החל ב־2018. כמו כן, עדיין לא ידוע בכמה תימכר התחנה ובשל כך לא ידוע כמה כסף מהתמורה יועבר להפחתת תעריף החשמל.
חלק נוסף בתוכנית הכלכלית של הממשלה החדשה שהוצג במסיבת העיתונאים הוא הפחתה של 70% בעלייה בתעריף המים. העלייה שנכנסה לתוקפה בחודש שעבר היתה בשיעור של 3.5% בלבד, כ־5 שקל בחודש תוספת לחשבון המים של משפחה ממוצעת. כלומר, הפחתה של 70% בתעריף מסתכמת בהנחה של 3.5 שקל בחודש בלבד.
כמו כן, חלק ניכר מההפחתה בעלייה בתעריף המים מגיעה ישירות מההנחה בתעריף החשמל. שכן משק המים צורך כמויות גדולות של חשמל לצורך הפעלת המתקנים - התפלה, הובלת מים ועוד. חברת מקורות לבדה, צורכת כ־4% מסך החשמל שנצרך בישראל. בשל כך, ירידה בתעריף החשמל מורידה את תעריף המים בצורה ישירה. על פי הערכה, במידה ותתרחש ההפחתה במחיר, עלויות תעריף המים יקטנו בכ־20 מיליון שקל. יתר ההנחה, על פי התוכנית של הממשלה, תגיע מביטול הדיבידנד עליו הוחלט במקורות, בלחץ רשות החברות, והיקפו תשלום למדינה של 50 מיליון שקל. מדובר בפעם הראשונה בה נדרשה מקורות לשלם דיבידנד, כך שלמעשה מדובר בלא יותר מביטול השינוי במדיניות החדשה של רשות החברות.
חלק נוסף בתוכנית הכלכלית עסק בהפחתה של כ־10 אגורות במס הבלו על הדלק, לאחר שמחיר הדלק עלה ב 9 אגורות החל מתחילת ינואר השנה. מתוך הוצאה חודשית ממוצעת של כ־464 שקל בחודש למשפחה על דלק, מדובר בהנחה של 6.8 שקל בחודש.
גם בתחום זה, הירידה במחיר הנוכחי היא המשך ישיר של פעילות הממשלה הקודמת. עוד בחודש אפריל 2022 הוציא שר האוצר ליברמן צו להפחתה במס הבלו על הדלק (אשר שונה ממס הבלו על הפחם). בתחילה, הצו קבע הנחה של כ־0.5 שקל לליטר, שגדלה בהמשך לשקל אחד, ולאחר מכן ירדה בהדרגה, בהתאם לשינוי במחירי הדלקים בעולם. לאחר הרכבת הממשלה החדשה פג תוקף הצו הקודם, והממשלה הנוכחית הודיעה על הוצאת צו. בין אם מדובר בצו חדש או בהארכת הצו הקודם, מהות ההחלטה זהה.
הסעיף המשמעותי האחרון בתוכנית הכלכלית שהוצגה - בנוסף לסעיפים על עדכון מדרגות המס על אף שמדובר בשינוי טכני וגם על מענקי חימום שעלותם נמוכה - הוא הקפאת העלייה במחירי הארנונה שנכנסה לתוקף החודש, בשיעור של 1.4%. על פי התוכנית המהלך צפוי לחסוך למשפחה בממוצע 5.8 שקל בחודש.
אלא שגם בנקודה זו לא מדובר בדיוק בהנחה. שר האוצר סמוטריץ' הודה שהרשויות המקומיות יפוצו על הקפאת העלייה. כלומר, במקום תשלום גבוה יותר בחשבון הארנונה, העלייה במחיר תגיע לרשויות המקומיות דרך תקציב המדינה. תקציב, שתושבי ישראל שותפים במימונו עם המסים שהם משלמים.