פרשת מלון הנסיכה: הערעור של נצבא נדחה - תשלם מס של 90 מיליון שקל על רכישת המלון
פרשת מלון הנסיכה: הערעור של נצבא נדחה - תשלם מס של 90 מיליון שקל על רכישת המלון
בית המשפט החליט לדחות את הערעור שהגישה בעלת הבית של המלון האילתי שנקלע לקשיים כלכליים. הוועדה קבעה כי רכישת מניות של חברת מקרקעין זהה לעסקת מקרקעין בכל הנוגע למיסוי
נצבא תשלם 90 מיליון שקל מס רכישה על עסקת מלון הנסיכה שבוצעה בשתי פעימות -ב-2015 וב-2017. את ההחלטה על כך קיבלה לפני שבועיים ועדת הערר של בית המשפט המחוזי בבאר שבע. הוועדה החליטה לדחות ערר שהגישה החברה שבבעלות איירפורט סיטי, שבעצמה נשלטת על ידי קובי מימון וחיים צוף, נגד שומות של רשות המסים.
מלון הנסיכה הגיע לידי נצבא לאחר שרכשה את מניות חברת לקסן, שהייתה באותה עת בעלת המלון, ב-285 מילון שקל. בפעימה הראשונה היא הזרימה 171 מיליון שקל, ששיקפו 60% משווי המניות, ובפעימה השנייה היא שילמה את 40% הנוספים - 114 מיליון שקל.
מס רכישה מוטל על עסקאות מקרקעין, אך נצבא טענה שרכישת החברה אינה חייבת במס משום שהיו לחברה נכסים נוספים מלבד המגרש שעליו המלון. הנכסים, לטענתה, היו הרכוש של המלון והמלון עצמו כעסק חי שמניב הכנסות. אלא שוועדת הערר, שבראשה השופטת יעל ייטב, לא קיבלה את הטענה הזו.
משום שכבר בשנת 2011 חברת לקסן העבירה את הפעלת המלון לחברת ישרוטל, ביום החתימה על העסקה לקסן לא החזיקה בכוח לניהול ולהפעלת המלון. עובדי המלון היו של ישרוטל וכך גם הציוד התפעולי. ישרוטל סיימה את ההתקשרות שלה עם לקסן כחודש לאחר שהשטח נמכר לנצבא. מאז ועד היום המלון לא פעיל ועובר שיפוץ.
על פי ועדת הערר, הנסיבות האלה מלמדות כי נצבא רכשה מקרקעין בלבד, והמלון לא היה מוכן לפעילות כך שהוא לא היה עסק חי. מכאן היא הגיעה למסקנה שלחברת לקסן לא היו נכסים אחרים, נפרדים מהמקרקעין - הבנה שהובילה להגדרת החברה כ"איגוד מקרקעין". ההגדרה נועדה למנוע התחמקות מתשלום מס רכישה על ידי רכישת מניות של חברה במקום רכישה ישירה של מגרש. החוק קובע כי חברה שהנכס היחיד שלה הוא מקרקעין עונה להגדרה איגוד מקרקעין, וקנייה שלה מחייבת במס רכישה בדיוק כמו רכישת המגרש שבבעלותה.
מלון הנסיכה באילת הוקם בשנות התשעים של המאה הקודמת כמלון יוקרה בקצה הדרומי של נמל אילת, בסמוך לשונית האלמוגים. לאחר כשני עשורים של פעילות נקלעו המלון וחברת לקסן ישראל, שהחזיקה בו אז, לקשיים שלא אפשרו את המשך הפעלתו. נצבא רכשה את החברה בהליך של כינוס נכסים. בשנה שעברה בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה תביעת ענק בסך כ-200 מיליון של החברה נגד ישרוטל ובנק הפועלים בטענה כי התנהלותם היא שהובילה לקריסתה.