סגור
פוטו חטופים מיצג באר שבע
מיצג של משפחות החטופים בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף)

משרד הרווחה מכין את אנשי המקצוע לקראת חזרת הילדים החטופים

המשרד הפיץ למנהלי מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות ולגורמי המקצוע בו מתווה עבודה לקבלת הילדים החטופים. בין ההנחיות: לא ליצור מגע פיזי ללא רשות, להפגיש את הילד רק עם דמויות מוכרות ולא עם ידוענים ולעודד שיח על החוויות הקשות בשבי

משרד הרווחה הפיץ למנהלי מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות וגורמי המקצוע במשרד מתווה עבודה לקבלת הילדים החטופים.
לפי המתווה, ברגע חזרת החטופים השאיפה היא להצמיד חייל לכל ילד או משפחה. ההנחייה לחיילים היא ש"ניתן להציע מגע כגון מתן יד וחיבוק, אך הכל חייב להיות כהצעה. אין להרים או להחזיק את הילד ללא רשותו", זאת כדי להשיב לו את תחושת השליטה.
המדריך מציין ש"הילדים ישאלו שאלות כגון 'איפה אמא? איפה אבא?'. על החיילים לא לענות על שאלות אלו. יש לענות על כל שאלה בנוסח כדוגמת 'התפקיד שלי הוא להביא אותך לישראל למקום בטוח, שם יחכו לך אנשים שאתה מכיר ויענו לך לכל השאלות'".
בשלב ההכנה מתבקשים אנשי המקצוע למפות דמויות משמעותיות שיצורפו לתהליך הקליטה ולמפות מערכות יחסים. בין היתר הם מונחים לאתר חיות מחמד שחשובות לילד ולשלבן כמה שיותר מוקדם בתהליך הקליטה.
המדריך כולל הנחיות מפורטות עם מי להפגיש את הילד ועם מי לא. יש להקפיד שדמות מוכרת משמעותית תקבל את הילדים ו"לבדוק עם הילד אם יש מישהו שחשוב לו לראות, למשל חבר". ההנחיה היא לאסור מפגש עם התקשורת ביממה הראשונה (מומלץ גם בטווח ארוך יותר) ולמנוע הצפה של ביקורים של אנשים פחות קרובים ומפגשים עם ידוענים.
המדריך מדגיש את חשיבות השיח על החוויות הקשות, בין היתר באמצעות השאלות: "רציתי לשמוע ממך על הימים שלא היית כאן" ו"ספר לי מה היה איתך". בין היתר מודגש כי "מאוד חשוב לא לוותר על השיח גם עם ילדים בשלב הטרום-ורבלי. במקרה של שיח עם תינוק/פעוט, נרצה לתת פשר למה שקרה באופן תמציתי וישיר ולהעביר מסר של עזרה והגנה".
במדריך צורף גם מדריך מיוחד למשפחות, בו נכתב כי "ייתכן מאוד כי לאור הטראומה אליה נחשפו הילדים הם יתקשו להתמסר לדמויות שהיו אהובות וקרובות אליהם קודם לכן. זהו מופע טבעי, שיתכן ויהיה לא פשוט עבורכם, אולם יש להכיל אותו, ולשקם את האמון דרך התהליכים הטיפוליים. יתר על כן, ייתכן וחלק מהילדים יחוו חיבור רגשי לאנשים שחטפו אותם או לאלה שהיו איתם במהלך שהותם בשבי - זוהי תגובה שכיחה ויש להכיל אותה".
את המתווה הפיצה אתי קיסוס, סמנכ"לית בכירה במשרד, והוא הוכן בידי צוות של מכון חרוב בראשות מנהלת תחום המחקר של המכון פרופ' כרמית כץ, המתמחה בטיפול בילדים נפגעי התעללות.
שר הרווחה יעקב מרגי אמר בתגובה כי "משרד הרווחה נערך לטיפול בחטופים שאנו מייחלים שיחזרו. הכנו משנה סדורה - גורמי המקצוע עברו הדרכות ייעודיות, לכל חטוף ולכל ילד יוצמד עו"ס שילווה אותם צמוד ויעניק להם מעטפת רגשית וחומרית וסיוע במיצוי זכויות מול כלל הגופים הממשלתיים. נעשה הכל, ונעמיד את כל המשאבים והאמצעים כדי לסייע להם להתגבר על החוויה הקשה והטראומתית".