סגור
חיילי 669 מפנים  פצוע מלחמה בעזה חרבות ברזל
חיילי 669 מפנים פצוע בעזה. "אם אגף השיקום לא יקבל תקנים, נהיה בעוד שנתיים באותו מצב" (צילום: דובר צה"ל)

מעל 4,500 חיילים נפצעו מתחילת המלחמה; "בכל יום מתווספים כ-60 חדשים"

מנתונים שהציגה ראשת אגף השיקום בדיון בוועדת החוץ והביטחון עולה כי רוב הפצועים הם גברים שמשרתים במילואים וכמחציתם הם בני פחות מ-30. לפי הערכות, עד 2030 יהיו 100 אלף נכי צה"ל. ברקע: מו"מ בין משרדי הביטחון והאוצר על הגדלה של תקציב אגף השיקום בכ-1.5 מיליארד שקל, לאור מחסור של 150 תקנים באגף

מאז תחילת המלחמה בעזה והלחימה עם חיזבאללה לאורך גבול הצפון נפצעו 4,544 חיילים בשירות סדיר ובשירות מילואים, כך עולה מנתונים שמסרה היום (ב') ראשת אגף השיקום וסמנכ"לית במשרד הביטחון, לימור לוריא, בדיון שקיימה ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. לדבריה, בכל יום של לחימה מתווספים בממוצע כ-60 פצועים חדשים.
בסקירה שמסרה לחברי הוועדה אמרה לוריא כי רוב הפצועים הם גברים שמשרתים במילואים וכמחציתם הם בני פחות מ-30. לדבריה, בשלושה חודשים של לחימה מספר הפצועים הכפיל פי 2 את מספר הנפגעים שהוכרו על ידי אגף השיקום בכל שנת 2022.
ב-2023 תקציב אגף השיקום היה כ-5.5 מיליארד שקל, ותקציבו ל-2024 עדיין תלוי בתוצאות המו"מ שמתקיים בין הנהלת משרד הביטחון למשרד האוצר, כשעל הפרק הגדלה משמעותית של תקציב האגף בכ-1.5 מיליארד שקל לסכום חסר תקדים של כ-7 מיליארד שקל. ברקע, מחסור של כ-150 תקנים לאגף וצפי שעד סוף השנה יוגשו לו כ-20 אלף בקשות לקבלת הכרה בנכויות, רובן בקשר ללחימה. בשנה ממוצעת מוגשות לאגף כ-5,000 בקשות לקבלת הכרה בנכויות.
כיום אגף השיקום של משרד הביטחון מכיר בכ-62 אלף נכי צה"ל מכל מערכות ישראל ושם העריכו כי עד שנת 2030 מספרם יגדל לכ-100 אלף. לפי לוריא, פרט לנכויות פיזיות של חיילי סדיר וחיילי מילואים, האגף שבראשותה נערך גם לגל נרחב של פניות ובקשות להכרה בנכות בעקבות פוסט-טראומה.
בדיון בוועדת החוץ והביטחון השתתף גם יו"ר ארגון נכי צה"ל עידן קלימן, שקרא לח"כים לפעול למען הקצאת תקנים ותקציבים באופן שיאפשר לתמוך בפצועי המלחמה במסגרת מסלולים מהירים ונטולי ביורוקרטיה. "אם אגף השיקום לא יקבל תקנים חדשים, נהיה פה בעוד שנתיים עם אותם דיונים ואותם אנשים מתוסכלים", אמר.
הלום קרב שהשתתף בדיון סיפר לחברי הוועדה על קשיי התמודדותו מול רשויות המדינה, ושהתמכר לטיפה המרה: "אני צריך לעבור בין ועדות, אני לא קם בבוקר, המדינה הפכה אותי לאלכוהוליסט. נקלעתי לחובות של חצי מיליון שקל בגלל שהייתי נכון להיהרג בשביל כולם פה".
יו"ר הוועדה, ח"כ יולי אדלשטיין, אמר בהתייחס לצרכים הגוברים של אגף השיקום כי "ברור שיש הרבה מאד כוונות טובות בנושא הזה, אבל כוונות טובות הן לא תוכנית עבודה לאורך זמן. יש צורך להקצות תקציבים ולקלוט אנשי מקצוע בעלי הכשרה מתאימה. בדיוני התקציב נפעל לכך שיתקבלו התקנים והתקציבים הראויים תוך ביקורת שאלה ייועדו למטרותיהם".
מוקדם יותר היום אגף השיקום שבמשרד הביטחון וארגון נכי צה"ל הודיעו על עדכון התגמולים המשולמים לנכי צה"ל ב-3.76% בחודש שיחול רטרואקטיבית מחודש יולי 2023. עדכון זה יגדיל את קצבאות נכי צה"ל במאות שקלים בממוצע בכל חודש.