סגור
אפוד מגן בשימוש ה משטרה והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר
אפוד מגן בשימוש המשטרה, והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר (לאפוד בצילום אין קשר לכתבה) (צילום: אלכס קולומויסקי, שרון צור)

בלעדי
בן גביר רכש אפודים שלא עמדו במבחן, המשטרה מסרבת לקבל אותם

בחסות המלחמה משתלט המשרד לביטחון לאומי על רכש ציוד הלחימה של המשטרה. אחרי 4,000 רובים שהמשרד רכש בעבור המשטרה מיצרן שנפסל בעבר, כעת הוא קנה אלפי אפודי מגן שכשלו אחר כך במבחן בליסטי. המשטרה מסרבת לאסוף את האפודים, אך במשרד מתעקשים שהציוד איכותי ויקיימו בדיקה נוספת / תחקיר שומרים

המשרד לביטחון לאומי רכש בבהילות כ־20 אלף ערכות מיגון, הכוללות אפודים, לוחות מיגון (לאפוד) וקסדות. הרכש נעשה בפטור ממכרז לאחר שהמשרד פנה לארבעה ספקי ציוד, שמהם נבחרו שניים לעסקה של כ־82 מיליון שקל. עתה חושף "שומרים" כי בדיקה שנעשתה לאפודים של אחד משני הספקים כשלה; בחלק מהבדיקות קליע חורר לוח מיגון ובבדיקות אחרות רף הטראומה - כלומר פיזור הדף הפגיעה של הקליע - לא עמד בתקן הנדרש.
הספק מצדו טען כי הציוד לא כשל שכן נעשה שימוש בקליעים שאינם תקניים לבדיקת רמת המיגון שהוזמנה (הכוונה לקליעים שאפודים ברמת המיגון הזאת לא אמורים לעצור - ר"ז), וכי מדובר בציוד תקין ואיכותי. גורם שהיה מעורב בבדיקה הכחיש בשיחה עם "שומרים" את הטענה הזאת, ובינתיים המשטרה מסרבת לאסוף את האפודים מהספק. במשרד לביטחון לאומי, לעומת זאת, לא ויתרו על השמשת הציוד והחליטו לבצע בדיקה נוספת.
השאלה אם הציוד ראוי לשימוש בידי המשטרה היא רק חלק מהתמונה הכוללת שנחשפת, של התערבות חסרת תקדים מצד המשרד לביטחון לאומי ברכש המשטרתי. למשרד, בניגוד למחלקה הייעודית במשטרה, אין היכולת לבדוק ציוד לוחמה, אין הניסיון שנצבר במשטרה ומלכתחילה אין זה מתפקידו לבצע רכש. חרף זאת, ולמרות התנגדות של בכירי המשטרה, מאז תחילת המלחמה השר איתמר בן גביר ובכירים במשרדו עוסקים באינטנסיביות ברכישת כלי נשק ואמצעי מיגון וחותמים במהירות על עסקאות רכש בהיקף עצום.
רק בשבוע שעבר חשף "שומרים" כי המשרד לביטחון לאומי רכש מעל ראשה של המשטרה עשרות אלפי רובים, לרבות 7,000 רובי סער שנרכשו מיצרן ישראלי, אשר בשנים האחרונות נפסל מהתמודדות בשני מכרזים של המשטרה בשל אי־עמידתו בתנאי הסף. עתה מתברר כי זאת לא היתה העסקה היחידה. מיותר לציין שהתערבות של המשרד בתחום שבו אין לו כל יכולת מקצועית יכולה להסתיים בבזבוז של עשרות מיליוני שקלים מכספי משלמי המסים או חמור מזאת, באובדן חיי אדם.

רוכשים אפודים בלחץ זמן

לאחר תחילת המלחמה גובש במשרד לביטחון לאומי "צוות פרויקטים", שעוסק בין היתר ברכש כלי נשק וציוד מגן. כך תנ"צ בדימוס אמיתי לוי, שנחשב מקורב לשר בן גביר ולאנשיו ומוגדר במשרד כיועץ, החל לעסוק גם ברכש. כדי לסייע ללוי, "הושאלה" מהמשטרה גם מי שהיתה בעבר הרל"שית של לוי. לצדם פועל כ"פרויקטור חימוש" יועץ אחר במשרד, תנ"צ בדימוס שמעון לביא.
עסקת הרכש הראשונה שביצע המשרד היתה כאמור רכישת הרובים, יומיים לאחר 7 באוקטובר. בעסקה, שנעשתה עם כמה יצרנים ישראליים, רכש המשרד כ־25 אלף רובים בכ־80 מיליון שקל. סבב הרכש הבא לא איחר לבוא: לקראת סוף אוקטובר פורסמה בקשת פטור ממכרז ששלח המשרד לביטחון לאומי למשרד האוצר, שבה התבקש פטור לשם רכישת ציוד מיגון למשטרה. בבקשה מוסברת דחיפות הביצוע בהחלטה להקים כיתות כוננות חדשות בהיקף של כ־20 אלף בני אדם ובצורך הדחוף בציודם.
לפי בקשת הפטור, הפנייה הראשונית נעשתה לארבעה ספקים של ציוד מיגון - יצרנים ישראליים ויבואנים. אחד הגורמים המעורבים מספר על הדרך שבה נעשתה הפנייה: בלחץ זמן, בשעות הערב ולפחות בחלק מהמקרים בעל פה ותוך פירוט חלקי בלבד של הדרישות. משקל מרכזי, לדבריו, ניתן ליכולת לספק את הציוד במהירות. שניים מארבעת הספקים לא יכלו לעמוד בדרישה זו ולכן נפסלו. השניים האחרים התחייבו לאספקה בתוך כמה שבועות.
שני משפטים בפרוטוקול ההחלטה של ועדת הפטור מעניינים במיוחד. הראשון קובע כי "הציוד הנבחר נבדק על ידי משטרת ישראל ונמצא מתאים לתקן הקיים במשטרה". במקום אחר בפרוטוקול נכתב כי "נציגי משטרת ישראל ביקרו במפעלים ובדקו את הציוד ויזואלית". למרות האמירות הנחרצות הללו, היה מי שהטיל ספק ובהחלטת הפטור הוכנסה הסתייגות שלפיה "הציוד ייבדק בארץ בבדיקת תקן צה"לית, ועד אישורה לא יועברו תשלומים לספק".
המשפט השני שמעורר עניין קובע כי "דרישות המיגון המסופק לשוטרים שונות מהדרישות לכיתות כוננות, מכיוון שהשוטרים משתמשים בציוד באופן יומיומי ונוצרת שחיקה של הציוד". מה משמעות הדברים? במשרד לביטחון לאומי מכחישים שיש הבדלי איכות בין סוגי הציוד, אך לא מציעים הסבר אלטרנטיבי (התגובה המלאה בסוף הכתבה).

הקליע חורר את לוח המיגון

לקראת אמצע נובמבר נחת חלק מציוד המיגון בישראל והועבר לבדיקה במעבדה בליסטית בסאסא שבצפון. הבדיקה כללה שלושה סבבים שבכל אחד מהם נבדקה קבוצת אפודים שונה. בסיום נקבע כי חלקם לא עברו את הבדיקה. הח"מ ראתה אפוד ובו לוח מיגון שחורר בידי קליע וכן את דו"ח תוצאות המעבדה.
גורמים בסביבת ספק הציוד טוענים כי היה זה רק לוח מיגון אחד (באפוד) שחורר, וגם זאת בשל השימוש בקליע לא תקני. הם הסבירו שאפודים מיוצרים ברמות מיגון משתנות ומיועדים לעצירת סוגים שונים של חימוש, ולכן רמת מיגון נבחרת לפי האיומים המשוערים. לטענתם, המעבדה השתמשה בקליע שאינו תואם את רמת המיגון שהוזמנה.
גורמים שונים שהיו מעורבים בבדיקה הכחישו את הדברים. הבדיקה בוצעה בפיקוח משטרתי צמוד ולטענתם לאורך כל שלבי הבדיקה נעשה שימוש בקליע מתאים. מבחינת המשטרה, התוצאות הספיקו כדי לפסול את האפודים סופית.
למרות זאת, המשרד לביטחון לאומי שהזמין את ציוד המיגון לא קיבל את עמדת המשטרה והחליט לנסות להכשיר אותו. וכך, במקום להחזיר את הציוד לספק, המשרד יעביר אותו לבדיקה נוספת שתיערך בימים הקרובים, הפעם במעבדה של צה"ל. גורמים המכירים את הפרשה מקרוב טוענים כי במשרד לא רוצים לוותר על הציוד שהוזמן ולכן לחצו לקיומה של הבדיקה הנוספת, וכן כי עלתה גם האפשרות לערוך אותה בארצות הברית.

"הציוד לא עומד בסנטדרט"

בשיחה עם "שומרים" אישרו גורמים שבדקו את העניין במשטרה כי הציוד נבדק וכי "כרגע הוא לא עומד בסטנדרט שלנו ולכן הוא לא ישמש אותנו". בהמשך העבירה דוברות המשטרה תגובה כתובה, ולפיה "רכש הציוד לכיתות הכוננות מבוצע על ידי המשרד לביטחון לאומי על פי סטנדרט שנקבע במשטרת ישראל. הציוד המתקבל עובר בדיקות קפדניות בהתאם למקובל וככל שנמצא ציוד תקול (לפי בדיקות המעבדה) הוא אינו מנופק לשטח".
מהמשרד לביטחון פנים נמסר: "בשל העומס המבצעי הרב־זירתי שלו נדרשה משטרת ישראל, והצורך המבצעי הבהול בהקמת כיתות כוננות, נרתם המשרד לסייע למשטרה בתקציב וברכש ראשוני מאומץ, שבמסגרתו נרכש גם ציוד מיגון הכולל קסדות ואפודי מגן. הרכש בוצע לפי הדרישות המבצעיות של גורמי המקצוע במשטרה, בהתאם לסטנדרט הקבוע בה ובדגש על רמת המיגון הנדרשת עבור שוטרים. כל אמירה אחרת היא שגויה ומטעה. מדובר בציוד מיגון ברמה גבוהה, הנותן מענה ראוי לשמירה על חיי המתנדבים בכיתות הכוננות".
לגבי תוצאות הבדיקה מסר המשרד כי "כלל הציוד המתקבל עובר בדיקות מעבדה קפדניות, וככל שנמצא חשד לפער לגבי פריט, הרי שהוא אינו מנופק והספק מחויב בהקצאת פריט חדש שעומד בכלל הדרישות והבדיקות. כך גם לגבי מנת האפודים שלא אושרו בבדיקה. למען הסר ספק, כל פריט שנפסל בבדיקות המחמירות של המשטרה לא יסופק ולא ייקלט במשטרת ישראל. המשרד לביטחון לאומי ימשיך לסייע למשטרה במשימה הלאומית החשובה בהקמת כיתות הכוננות, לרבות חימושן וציודן על מנת שיוכלו לסייע למשטרת ישראל".
"שומרים" פנה כמה פעמים לספק וביקש את תגובתו אולם זו לא התקבלה.