הלחץ הבינלאומי הכריע: סמוטריץ' מנע את שיתוק הבנקים הפלסטיניים
הלחץ הבינלאומי הכריע: סמוטריץ' מנע את שיתוק הבנקים הפלסטיניים
שר האוצר אמנם שקל צעדים להקרסת הרש"פ - אבל היום איש הקבינט את הצעתו להאריך את השיפוי הכלכלי והמשפטי לבנקים ישראליים דרכם מבצעים הבנקים הפלסטיניים העברות כספים; בעוד חצי שנה ייבחן המהלך מחדש
הקבינט אישר היום את הצעת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לאפשר לבנקים הפלסטיניים להמשיך לפעול, זאת על ידי הארכת ה"קורספונדנטים" בשנה שלמה, ולאחר לחצים כבדים מצד האמריקאים והאירופאים.
לצפייה בהחלטת הקבינט לחצו כאן
בחודש שעבר סמוטריץ' האריך את האישור בחודש אחד בלבד ולאחר פרסום צווי המעצר בהאג לראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט, איים שלא יאריך את האישור כלל. לכלכליסט נודע כי בהחלטה נקבע שבעוד חצי שנה תתבצע בחינה של הצעד וייבדקו אילו צעדים הפלסטינים נקטו כדי למנוע מימון טרור והיבטים נוספים.
בשבוע שעבר פורסם ב"כלכליסט" כי סמוטריץ' שוקל לקדם צעדים להקרסת הרשות הפלסטינית, לכאורה כמענה לצווי המעצר נגד ראש הממשלה נתניהו וגלנט בהאג. הצעדים שסמוטריץ' שקל לקדם כללו את מניעת העברת כספי הסילוקין לרשות הפלסטינית, ואי-חתימה על הארכת הקורספונדנטים - מהלך שבסוף נמנע ממנו. בסביבת סמוטריץ' לא הסתירו כי צעדים אלו מהווים מכה קשה לכלכלת הרשות ואף עלולים להוביל לקריסתה.
בנוסח הסופי של ההחלטה שאושרה מופיעה גם תמצית של חוות הדעת של ראש המועצה הלאומית לביטחון (מל"ל) צחי הנגבי; לפי הנגבי והמל"ל, הפסקת מתן שירותי הקורספודנציה הייתה מובילה ל"השלכות שליליות משמעותיות על ביטחון המדינה ויחסי החוץ שלה וכן לפגיעה משמעותית בכלכלה הפלסטינית ולעלייה רמת הסיכון להלבנת הון ומימון טרור".
במסגרת הסכם פריז, ישראל התחייבה לשמש כ"בנק מתווך" (קורספונדנט) לבנקים הפלסטיניים, ומאז בנק הפועלים ובנק דיסקונט מעבירים כספים לבנקים ברשות הפלסטינית (שאר הבנקים הישראליים משתמשים בשירותי הבנקים הללו), כשמדינת ישראל מעניקה שיפוי כלכלי ומשפטי למקרה שבו יתברר כי הבנקים הפלסטיניים היו מעורבים בהלבנת הון ומימון טרור. שר האוצר הוא זה שמעניק את השיפוי, וזה היה אמור לפוג בסוף החודש.
מוקדם יותר היום פרסמו שרי החוץ של גרמניה, צרפת ובריטניה הצהרה כי הם "מוטרדים מאוד" מכך שישראל לא האריכה את הקורספונדנטים, מהלך שהיה מוביל לקריסת מערכת הבנקאות הפלסטינית. השר סמוטריץ' הגיב על כך לכתבים כי "בזמן שהמוסדות הפיננסיים בישראל מחוייבים לסטנדרטים בינלאומיים מחמירים, ישראל נדרשת באופן צבוע לאפשר העברה של כספים שהולכים למימון טרור שרוצח את אזרחיה ולמערכת פיננסית של הרשות הפלסטינית שאיננה מחויבת לסטנדרטים בסיסיים המקובלים בעולם עד כדי הסתרה של הנתונים מפני ביקורת בינלאומית. ישראל תמשיך לשמור על החוק ועל הסטנדרט הבינלאומי ולדרוש מהרשות הפלסטינית לחדול מלממן טרור". עם זאת, בסופו של דבר הוא אישר להאריך את השיפוי בשנה.