סגור
אורי אדלסבורג מבעלי אדלטק
אורי אדלסבורג מנכ"ל אדלטק (צילום: יח"צ)

אדלטק תוכל להתמודד במכרז על תחנת הכוח שורק, בכפוף לתנאי סודי

ברשות התחרות מסבירים כי התנאי הוסתר כדי למנוע את חשיפתו בפני יתר המתחרות במכרז להקמת תחנת הכוח שורק. בעבר אדלטק ניגשה למכרז יחד עם קרן קיסטון אך נפסלה משום שלקרן יש אחזקות בשלוש תחנות. המועמדות של אדלטק אושרה לאחר שהחליפה את קיסטון במנורה

לאחר שהחליפה את השותפה במכרז מקיסטון למנורה, רשות החשמל תאפשר לאדלטק להתמודד במכרז להקמת תחנת הכוח שורק. בכפוף לתנאי תחרותי שלא פורסם לציבור. ברשות התחרות מסבירים את הסתרת התנאי בכך שאינם מעוניינים לחשוף ליתר המתחרות במכרז שורק את התנאים שיאפשרו לאדלטק להשתתף, וזאת במטרה להגביר את התחרות במכרז. ההחלטה כפופה לשימוע.
על מנת למנוע מצב של יצירת מונופול, לאף שחקן בשוק החשמל אסור להחזיק ביותר מ-20% מיכולת הייצור בגז טבעי. בעבר התמודדה אדלטק בניהולו של אורי אדלסבורג יחד עם קרן קיסטון בניהולו של נבות בר, לה יש אחזקות בשלוש תחנות כוח (IPM, רמת חובב וחגית). הכוח המשמעותי של שתי הקבוצות ביחד הוביל לפסילה מהתמודדות במכרז שורק, אלא שכעת חברה אדלטק למנורה ולכן השתתפותה במכרז נבחנה מחדש.
מבחינה תחרותית, ברשות החשמל מחשבים את נתח השוק של השחקניות לפי יכולת ייצור החשמל בתחנות הכוח שיש לחברה אחזקה מסוימת בה. כלומר, אם לחברה יש 5% בעלות בתחנת כוח, כלל יכולת הייצור של התחנה (הספק) תחושב לשחקן במגבלה התחרותית בשוק. מטרת החישוב בצורה זו היא כדי לעודד שחקניות בשוק החשמל לתפוס נתח משמעותי בכל תחנת כוח, במקום שחברה אחת תהיה בעלת מעט אחזקות בתחנות כוח רבות ולמעשה תקבל שליטה משמעותית בשוק. כמו כן, ברשות החשמל מחשבים את נתח האחזקה בהתאם להספק המותקן במועד הפעלת התחנה המתוכנן, ולא לפי המצב כעת. לפי שיטת החישוב הזו, הזכייה במכרז שורק תקנה לאדלטק רק 19.5% נתח שוק ולכן השתתפותה תתאפשר, כאור בכפוף לתנאי שהוגדר שלא פורסם.
אופן החישוב מעורר בעיה עבור אדלטק בתחנה נוספת שיש לה אחזקות – דוראד. דוראד שהחלה לפעול ב-2014 מוחזקת על ידי המדינה באמצעות החברה הממשלתית שתא"א (37.5%, חברה בת של קצא"א), זורלו (25%), אדלטק (18.75%) ודורי אנרגיה (18.75%), שהיא חברה בבעלות שווה של אלומיי קפיטל הציבורית ולוזון אנרגיה הציבורית.
בשנה שעברה קיבלה התחנה אישור מהממשלה להרחבתה (הקמת תחנת דוראד 2), אלא שאישור הרחבת דוראד 2 יהיה בעייתי עבור אדלטק שכן החברה מחזיקה ב-18.75% בלבד מהתחנה, ולכן אם דוראד 2 תקום אדלטק תוגבל ביכולתה להיכנס לתחנות כוח חדשות בהן יש לחברה נתח גדול יותר – ובכך גם הכנסות גדולות יותר. החישוב של רשות החשמל על השתתפותה של אדלטק במכרז נעשה על פי ההספק הקיים בדוראד כעת וללא ההרחבה.

המכרז להקמת תחנת הכוח שורק מתקדם בימים אלה, להקמת תחנת כוח חדשה בהספק של 630-900 מגה-וואט במטרה לעמוד בביקושים הגוברים לחשמל בהיקף של כ-3% בשנה. לפי התוכנית של חברת ניהול מערכת החשמל נגה, על מנת לעמוד בביקוש לחשמל יש צורך בהקמה של 6-7 תחנות כוח חדשות (או הרחבה של תחנות קיימות) עד 2035. עיקר הביקוש לחשמל הוא בגוש דן, ורשת ההולכה אינה בנויה נכון להיום להעביר כמויות גדולות של חשמל מהדרום והצפון למרכז, ולכן מספר תחנות כוח מתוכננות יחסית במרכז הארץ.

במרץ האחרון פירסמה רשות החשמל את שמות הקבוצות שעברו את שלב המיון הראשוני. מלבד אדלטק-מנורה שנוספה כעת, עברו שמונה קבוצות נוספות: שיכון ובינוי אנרגיה; קבוצה של רפק אנרגיה, אשטרום; מבטח שמיר וג'נריישן קפיטל; קרן נוי ומנרב; שפיר; .או.פי.סי; דליה; רימון והפניקס; דניה סיבוס, לפידות קפיטל ומשאב אנרגיה. על אף הכמות הבה של המשתתפות שעברו את השלב הראשוני במכרז - כלל לא בטוח שכולן, או אפילו רובן יגישו הצעות במכרז. כך למשל, קבוצת דליה כבר הודיעה שלא תשתתף במכרז.