סגור
תחנת ה כוח אשכול ב אשדוד
תחנת הכוח אשכול (צילום: גדי קבלו)

הפחתת החוב של חברת החשמל ופיצוי על נזקי המלחמה: למה ישמשו ההכנסות ממכירת אשכול

רשות החשמל אישרה את חלוקת ההכנסות ממכירת תחנות הכוח לדליה תמורת 9 מיליארד שקל. ההכנסות ישמשו להורדת החוב של חברת החשמל ופיצוי ראשוני על ההוצאות העודפות שלה במלחמה. ההכנסות מהמכירה מימנו גם את סבסוד תעריף החשמל בתחילת השנה, וההחלטה אושרה כעת בדיעבד

לאחר הליך שימוע, אישרו ברשות החשמל את חלוקת ההכנסות ממכירת תחנת הכוח באשכול לדליה תמורת 9 מיליארד שקל, שיתחלקו בין הורדת החוב של חברת החשמל ופיצוי חלקי וראשוני על ההוצאות העודפות במלחמה. ההכנסות מהמכירה מימנו גם את סבסוד תעריף החשמל בתחילת השנה, שעלה ב-2.6%, כשהסבסוד מנע עלייה דו-ספרתית. החלוקה פורסמה לציבור לראשונה בתחילת השנה, אך רק ביוני הושלמה המכירה של תחנת הכוח וכעת החלוקה אושרה סופית.
כמו כן, הרשות אישרה את ההחלטה שבמקרה שבו תיאלץ החברה להשתמש במלאי הסולר לחירום שלה עקב המצב הביטחוני, יעלה תעריף החשמל. הסיבה היא שהייצור בסולר יקר פי כמה מייצור חשמל באמצעות גז טבעי.
מתחילת המלחמה נאלצה חברת החשמל להגדיל את מלאי הסולר שישמש את החברה לייצור חשמל אם תופסק אספקת הגז הטבעי מהאסדות שבחופי ישראל. בימים הראשונים של המלחמה הושבתה אסדת תמר למשך כחמישה שבועות לאור הקירבה של האסדה לחופי עזה. אספקת הגז הטבעי למשק לא נפגעה מכיוון ששתי האסדות האחרות, כריש ולוויתן, המשיכו לפעול כרגיל, וייצוא הגז למצרים מאסדת לוויתן הופסק בשל הצורך לענות על הביקוש בשוק המקומי.
עם זאת, לא מן הנמנע שבאירוע של מלחמה רחבה תופסק הפקת הגז הטבעי ביותר מאסדה אחת, מה שעלול להוביל לצורך לעבור לייצור חשמל בסולר ולהגביר את הייצור בפחם. תחנות הכוח בישראל הן דו-דלקיות, כלומר יכולות לעבוד גם בגז טבעי או פחם וגם בסולר, אך שני דלקים אלו (ובעיקר סולר) יקרים ומזהמים בהרבה מעלות ההפקה בגז טבעי. לכן, ברשות החשמל קבעו שאם תיפתח מלחמה רחבה, שבמהלכה גם תיאלץ חברת החשמל להשתמש במלאי הסולר האסטרטגי, יוכרו לחברת החשמל עלויות נוספות של עד 1.4 מיליארד שקל (בהתאם לצורך). המשמעות של הכרה בעלויות היא עלייה של עד כ-5% בתעריף החשמל, אך זהו תרחיש קיצון חריג.
מלבד הגדלת מלאי הסולר, בחברת החשמל נאלצו לרכוש מתחילת המלחמה ציוד מגן וכלים נוספים. עלויות אלו עדיין נבחנות, ולכן בשלב זה ברשות לא הכירו בעלויות לחברת החשמל, אלא בצורה חלקית של 150 מיליון שקל בלבד.
ברשות החשמל החליטו גם לייעד חלק מההכנסות מאשכול להפחתת החוב של חברת החשמל, שמגיע ל-43 מיליארד שקל. כך למשל, 2 מיליארד שקל יועברו כהחזר על עלויות הפחם העודפות ב-2022 וב-2023. הסיבה היא שלאחר תחילת המלחמה באוקראינה והפסקת ייבוא דלקים מרוסיה חל זינוק בעלויות הדלקים בעולם – ומחיר הפחם ב-2022 עלה בשיעור של 140%. על מנת למנוע עלייה חריגה בתעריף, ברשות בחרו לפצות את חברת החשמל בעתיד על חלק מהעלייה במחיר הפחם. הפחם אחראי לייצור כ-20% מהחשמל בישראל.
ועד העובדים של חברת החשמל הכריז אתמול על סכסוך עבודה מול הנהלת החברה. הסיבה לסכסוך היא הטענה שהנהלת החברה לא עובדת מספיק מול רשות החשמל, משרד האנרגיה ומשרד האוצר בשביל לדאוג לאיתנות הפיננסית של החברה, שהחוב שלה גדל בשנים האחרונות – מעבר ליעד שהוגדר ברפורמה בחברה משנת 2018.