המתווה החדש של לוין וסער: עורכי דין עצמאיים יחליפו את נציגי הלשכה בוועדה לבחירת שופטים
המתווה החדש של לוין וסער: עורכי דין עצמאיים יחליפו את נציגי הלשכה בוועדה לבחירת שופטים
לפי המתווה שמקדמים שר המשפטים ושר החוץ, נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה יוחלפו בעו"ד מטעם הקואליציה והשני מהאופוזיציה, וביהמ"ש העליון יוגבל בביטול חוקים. ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר: "הצעה מתעתעת ומסוכנת". המתווה לא יחול על בחירת נשיא העליון הנוכחי, ויצחק עמית צפוי להיבחר לתפקיד בשבוע הבא, כשלוין מתכנן שלא לשתף עמו פעולה
לקראת 16 בינואר, הדד ליין שהקציב בג"ץ לשר המשפטים יריב לוין למנות נשיא קבוע לבית המשפט העליון, ועל רקע המחלוקות בשנתיים האחרונות סביב ניסיונות החקיקה של ההפיכה המשטרית: שר המשפטים יריב לוין ויו"ר הימין הממלכתי גדעון סער מציעים מתווה שיכלול שינוי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים. לפי המתווה, שני נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה יוחלפו בעורכי דין עצמאיים – אחד לפי בחירת הקואליציה ואחד לפי בחירת האופוזיציה. המתווה קובע עוד שורה של הסדרים לגבי מינוי שופטים בוועדה ב"הסכמה חוצת מחנות". עוד הם מציעים במתווה עקרונות לחקיקת חוק יסוד: החקיקה, שיקבע הסדרים לגבי האופן שבו יש לחוקק חוק יסוד, וגבולות הביקורת השיפוטית עליהם.
בהודעה משותפת שהוציאו לוין וסער הם כותבים: "ברקע חוסר ההסכמה בשנתיים האחרונות על בחירת שופטים חדשים לבית המשפט העליון, נוכח האחריות המוטלת על כתפי כולנו למנוע משבר חוקתי ולפתור את המחלוקת בסוגיית החקיקה המשפטית ודרך בחירת השופטים, ובעקבות שיחות שקיימו עם השר לשעבר יזהר שי ותא״ל במיל׳ דדי שמחי, סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין ויו״ר הימין הממלכתי ושר החוץ גדעון סער הגיעו להסכמה על פשרה שתהווה תיקון היסטורי לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ועל עקרונות לחקיקת חוק יסוד: החקיקה. המתווה מובא לאחר שיח של כשנה וחצי בין השניים".
המתווה שהם מציגים כולל שינוי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים כך שיכלול את החלפת שני נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה בשני עורכי דין - אחד לפי בחירת הקואליציה והשני לפי בחירת האופוזיציה. "עורכי הדין יהיו בעלי נסיון של לפחות עשר שנים בליטיגציה בבתי המשפט. בתקופת כהונתם כחברי הוועדה הם לא יוכלו להופיע בבתי המשפט", נכתב במתווה. מעבר לכך, הכוונה היא לשמור על המבנה הקיים הנוכחי כך שהרכב הוועדה יכלול בסופו של דבר שני שרים, שני ח"כים, שני עורכי דין ושלושה שופטים.
הם מציעים עוד כי מינויים יבוצעו רק בהסכמה חוצת מחנות: יידרש רוב של חמישה מקרב חברי הוועדה לבחירה בכלל הערכאות. בערכאות הנמוכות הרוב יהיה חייב לכלול לפחות חבר קואליציה אחד, חבר אופוזיציה אחד ושופט אחד. עוד מציע המתווה כי שופטי בית המשפט העליון המשמשים נציגים בוועדה לא יוכלו להטיל וטו על בחירת שופטים לעליון, כאשר יתגבש בוועדה רוב לכך, וכי מינוי שופט לבית המשפט העליון ידרוש תמיכת לפחות חבר קואליציה אחד וחבר אופוזיציה אחד. "המשמעות היא שלא תהיה בחירת שופטים ברוב קואליציוני ובד בבד לא תהיה בחירת שופטים ברוב שאינו כולל אף נציג מטעם הקואליציה. בהתחשב בתפקידי בג״ץ, לרבות ביקורת שיפוטית על חקיקה, נכון שבסיס ההסכמה לערכאה זו יורכב מנציגי קואליציה ואופוזיציה".
עוד מוצע מנגנון להתגברות על שיתוק בבחירת שופטים: "על מנת למנוע שיתוק בהיעדר הסכמות על מינויים לעליון, במקרה בו ישנם שני תקנים פנויים וחלפה שנה ללא מינוי, יופעל ההסדר הבא: נציגי הקואליציה/האופוזיציה יציגו כל אחד 3 מועמדים - מהם יבחר הצד השני (יחד עם נציגי השופטים) אחד".
עוד מוצע לעגן בחוק כי נציגי הכנסת בוועדה יהיו אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה. זאת, בניגוד למצב הקיים בו החברות חוצת המחנות אינה מוסדרת ואינה מובטחת (אף שכיום בפועל יש נציג לכל צד). הצעתם היא ש"התיקון יהיה פרוספקטיבי וייכנס לתוקפו החל מהכנסת הבאה".
במקביל הם מציעים עקרונות לחוק יסוד: החקיקה, שיקבע את ההסדרים הנוגעים לחקיקת חוקי יסוד: הם יעסקו בנושאים מוגדרים בלבד: זהות המדינה כמדינת הלאום של העם היהודי ואופיה הדמוקרטי, זכויות האדם וסדרי המשטר. עוד מוצע שהליכי החקיקה של חוק יסוד, תיקונו או ביטולו יהיו שונים מחקיקת חוק רגיל ויבטיחו שלא ניתן יהיה לחוקק חוק יסוד במחטף או בשל דרישות קואליציונית.
סעיף נוסף במתווה מבקש לקבוע כי לא תהיה ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד, למעט חוקי יסוד הפוגעים בשוויון בבחירות, שיוכלו להיפסל ברוב של שלושת רבעי משופטי בית המשפט. עוד מוצע שביקורת שיפוטית על חקיקה ראשית תיעשה רק על ידי בית המשפט העליון, והרוב הדרוש לפסילה יהיה לפחות מחצית מכלל שופטי העליון, כאשר ההרכב יהיה של יותר מתשעה משופטי העליון. בנוסף סיכמו לוין וסער כי יחוקק חוק יסוד שיהפוך לזכויות חוקתיות את זכויות האזרח בהליך הפלילי, בכל הנוגע לחקירה ומשפט.
ברקע המתווה, לוין ייאלץ בשבוע הבא לראות כיצד ממונה מ"מ נשיא העליון השופט יצחק עמית לו הוא מתנגד - לנשיא קבוע. לוין מתכוון לקיים את ההצבעה כפי שנדרש על ידי בג"ץ ולא לסכלה, אך הוא מתכוון להחרים את ההצבעה ולא להשתתף בה. לעמית, שימונה על פי שיטת הסניוירטי, יש רוב בוועדה לבחירתו לנשיא, והוא צפוי לגבור על השופט יוסף אלרון. בסביבת לוין אומרים כי "עמית ימונה בשבוע הבא, אבל לוין לא יכיר במינוי ולא יעבוד איתו".
ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר: "פוליטיזציה של בחירת השופטים"
ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר מסר כי "המתווה החדש שפורסם הוא תרגיל של שר המשפטים ואינו 'פשרה' או 'פתרון למשבר', אלא הצעה מתעתעת ומסוכנת ליישום עקרונות ההפיכה המשטרית, שעיקרה היו פוליטיזציה של בחירת שופטי העליון והגברת כוחה של הממשלה על הרשות השופטת.
ההצעה להחליף את נציגי הלשכה בידי עורכי דין שייבחרו על ידי הכנסת, מבטלת הלכה למעשה את הרוב המקצועי בוועדה לבחירת שופטים. לכל ברור, שהפוליטיקאים יבחרו עורכי דין שיהיו עושי דברם כנציגם בוועדה ובכך יהפוך הליך הבחירה לפוליטי. אינני רואה כל הבדל מהותי, אם מטעם הקואליציה מכהנים ח"כ טלי גוטליב או משפטנית 'מקצועית' עושת דברם כמו טליה איינהורן או אחרים. לזה מכוונת ההצעה וזה בדיוק מה שיקרה. נציגי הלשכה בוועדה לבחירת שופטים נבחרים על ידי המועצה שגם היא נבחרת בידי עורכות ועורכי הדין, והם מבטאים בוועדה קול מקצועי וענייני, שמביא לידי ביטוי את השקפת אנשי המקצוע, המייצגים את הציבור הבא בשערי בית המשפט.
באשר למנגנון לבחירת שופטי עליון טוען בכר כי הוא "יוצר הלכה למעשה פוליטיזציה מוחלטת של בחירת השופטים ומתן זכות מוחלטת לממשלה למנות שופטים לעליון ללא כל איזון. נכון שהממשלה תוכל למנות 'רק' חצי משופטי העליון, אבל זאת פשוט שערורייה. לשם ההמחשה: אם המנגנון היה חל היום, אזי נציגי הקואליציה היו מציעים 3 מועמדים מטעמם, כדוגמת ד"ר אביעד בקשי, ד"ר רפי ביטון ופרופ' משה כהן אליה, ונציגי האופוזיציה יחוייבו לבחור אחד מהם. זו הזייה מוחלטת".
בכר מתנגד גם להצעה לשלול מבג"ץ את האפשרות לבטל חוקי יסוד ומכנה אותה "קיצונית ומסוכנת". לדבריו, "ההצעה לפתור את המשבר החוקתי באמצעות חקיקת חוק יסוד החקיקה, שיסדיר את האופן שבו מחוקקים חוקים כולל חוקי יסוד ואת הדרך שבה בג"ץ יכול להתערב בחקיקה כזו ולייצר בה איזונים היא הדרך הנכונה, אך מההצעה הנוכחית נעדרים הביצורים הנדרשים לעצמאות מערכת המשפט, שתידרש בעת עיצוב מחדש של הכללים וגבולות הגזרה בין הרשויות".
"מעל לכל – ברור שהמטרה היא להסית את תשומת הלב מהבחירה המתחייבת של השופט יצחק עמית לבית המשפט העליון", סיכם בכר. "על כך נאבקנו ונלחמנו גם במחיר של ניסיון פגיעה חמורה בלשכת עורכי הדין, בתקציבה ובמקומה בוועדה לבחירת שופטים. בג"ץ הורה לשר המשפטים לקיים את הליך הבחירה עד ה-16 לינואר ועל כך נעמוד - כנגד כל הלחצים".
ברשות השופטת מדגישים כי שמעו על מתווה ההצעה דרך התקשורת, וזאת במקביל לדיון המתקיים בשעה זו בוועדה לבחירת שופטים, ולכן "אין באפשרות הרשות השופטת להתייחס לנושא".