בלי פרוטוקולים ובלי מספרים: מי מפקח על מפקחי היצוא הביטחוני?
בלי פרוטוקולים ובלי מספרים: מי מפקח על מפקחי היצוא הביטחוני?
משרד הביטחון מפקח על יצוא של כל מוצר ביטחוני מצד כל חברה או גוף שעוסקים בפיתוח ובייצור של אמצעי לחימה, כמו גם מערכות סייבר או שירותי ייעוץ ביטחוניים. לא בטוח שזה מספיק כדי להימנע מהסתבכויות בינלאומיות
משרד הביטחון מפקח על יצוא של כל מוצר ביטחוני מצד כל חברה או גוף שעוסקים בפיתוח ובייצור של אמצעי לחימה, כמו גם מערכות סייבר או שירותי ייעוץ ביטחוניים. כל עסקה שכזו חייבת ברישיון של האגף לפיקוח על היצוא הביטחוני (אפ"י)
בכירים במשרד הביטחון בעבר ובהווה הבהירו לתקשורת שישראל לא מייצאת נשק למשטרים דכאניים. הם טענו כי השיקולים שנלקחים בחשבון במעמד קבלת ההחלטה אם להתיר או לאסור יצוא שכזה למדינה שיש לגביה חשד שתעשה שימוש זדוני בנשק ישראלי גוברים השיקולים של הגנה על זכויות האדם על כל שיקול אחר.
על רקע פרסומי "כלכליסט" בשנה שעברה בנוגע לנשק הסייבר "פגסוס" של משטרת ישראל, סטודנטים בהנחיית ד"ר תמר מגידו, ראש הקליניקה להגירה, גלובליזציה וטכנולוגיה וד"ר עופר סיטבון, שעומד בראש הקליניקה לתאגידים וחברה מהמרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן, פנו למשרד הביטחון עם שאלות על שיקוליו אם לאשר או לפסול בקשות ליצוא ביטחוני וזאת מתוקף חוק חופש המידע.
הם ביקשו פרטים על שלילת רישיונות מהלך שלוש השנים האחרונות, בעקבות שינויי משטר שחלו במדינות יעד; את שמותיהם ותפקידיהם של חברי הוועדה המייעצת של אפ"י במהלך השנים האחרונות; באיזו תדירות הוועדה מתכנסת וכמה בקשות היא בוחנת בכל ישיבה; תהו האם קולותיהם של כלל החברים בוועדה שווי משקל; מאילו טעמים בקשות לשיווק או ליצוא של נשק לא אושרו במהלך השנים האחרונות ועוד.
בהיותה חתומה על שורה של אמנות זכויות אדם בינלאומיות, הסטודנטים תהו מה מכריע בעיני משרד הביטחון: האינטרסים החיוניים של מדינת ישראל או המחויבות שלה שנשק שפותח ויוצר בה לא ישמש משטרים שפוגעים בזכויות אדם.
כעבור שנה התקבלו תשובות חלקיות ומתפתלות: בין שיקולי הוועדה נמנים שיקולי ביטחון לאומי; מדיניות חוץ; החלטות מועצת הביטחון של האו"ם; התחייבויות בינלאומיות של ישראל; מדיניות חשיפה של טכנולוגיות רגישות; סיוע לקידום היצוא הביטחוני; ושיקולי זכויות אדם במדינת היעד. עוד נמסר כי "השיקולים הנוגעים לזכויות אדם הובילו להחלטה לדחות בקשות למתן או לחידוש רישיון יצוא בשלוש השנים האחרונות". זאת ועוד, בוועדה שותפים נציגי משרד החוץ, קולות חברי הוועדה שווים, והוועדה מתכנסת כארבע פעמים בחודש. בתשובה לא נכללו מספר הרשיונות שנפסלו או פרוטוקולי הישיבות.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "מדיניות הפיקוח על היצוא הביטחוני לוקחת בחשבון מגוון רחב של שיקולים, לרבות שמירה על זכויות אדם ועמידה במחויבויות הבינלאומיות של מדינת ישראל. נציגי משרד החוץ הם שותפים מרכזיים לתהליך וקיימת חובת התייעצות איתם בטרם מתן רישיון שיווק או יצוא".