סגור
מאגר תמר
מאגר תמר (אלבטרוס)

חברת החשמל מתריעה: חשש לעליית מחירים לציבור בעקבות יצוא מוגבר של גז

היועץ המשפטי של החברה, עו"ד גרשון ברקוביץ', פנה בעניין למנכ"ל משרד האנרגיה יוסי דיין; זאת על רקע המו"מ המתנהל בימים אלו בין השותפות במאגר תמר לחברת החשמל על פתיחת המחיר בהסכם הגז ביניהן; לדבריו, קיים חשש שהן יערימו קשיים ויעדיפו יצוא על פני אספקת כמות נוספת לשוק הישראלי או יתנו את מכירת הגז במחיר מופרז המנותק מהמקובל בשוק המקומי

חברת החשמל מזהירה שהיתרי יצוא משמעותיים למאגרי הגז יובילו לעליית מחירים לציבור הישראלי. כך עולה ממכתב ששלח היועץ המשפטי של החברה עו"ד גרשון ברקוביץ' למנכ"ל משרד האנרגיה יוסי דיין.
את המכתב שלח ברקוביץ' על רקע משא ומתן שמתקיים בימים אלא בין השותפות במאגר תמר לחברת החשמל על פתיחת המחיר בהסכם הגז ביניהן. מאגר תמר הוא ספק הגז הטבעי המרכזי של החברה, האחראית לייצור של כשליש מהחשמל בישראל. למעשה, לפי הדו"חות הכספיים של חברת החשמל, תמר הוא הספק המהותי היחיד של החברה – כלומר ששיעור הרכישה ממנו עולה על 10% מסך רכישותיה. לפי אותו נתון 18.9% מהרכישות של חברת החשמל נעשו בתמר.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

בעניין הייצוא מציין ברקוביץ' כי "אין בידי השותפות כמות מספקת לשם התחייבות מסוג זה (פתיחת המחיר, ע"מ) בשל מחויבותה למכור את כמויות הגז הנוספות ללקוח אחר. בנסיבות אלה, קיים חשש כבד כי שותפות מאגר תמר יערימו קשיים ויעדיפו יצוא גז על פני אספקת כמות נוספת לשוק הישראלי מעבר לקבוע בהסכם, או לחילופין, יתנו את מכירת הגז במחיר מופרז שמנותק מהמחיר המקובל בשוק המקומי".
חוזה הגז המלא בין החברות צפוי להיפתח ב-2030. עם זאת, במסגרת ההסכם ביניהן בימים אלא נפתח למשא ומתן המחיר שבו רוכשת חברת החשמל את הגז הטבעי, שניתן לשינוי עד 10% מעל או מתחת המחיר הנוכחי.
ייתכן ולמשא ומתן השפעה גם על תעריף החשמל. התעריף נקבע אחת לשנה בדרך כלל על ידי רשות החשמל שבניהולו של אמיר שביט. ברשות העריכו שמחיר הגז שמוכרת תמר לחברת החשמל יפחת ב-10%.
כמו כן, בימים אלא מקימה חברת החשמל את יחידת ייצור הגז הטבעי בתחנת חדרה (יחידה 80), הפועלת על גז טבעי. הקמת היחידה (יחד עם יחידה 70 במתחם אורות רבין שלאחרונה החלה בהפעלה מסחרית) דורשת מחברת החשמל לרכוש עוד גז טבעי.
במכתב ציין ברקוביץ' שכבר בקיץ התריעו בחברה ממחסור בגז טבעי בשוק המקומי: "במסגרת פנייה זו, התריעה החברה כי כבר נכון למועד הפנייה, עוד בטרם הושלמה הסבת היחידות הפחמיות לגז טבעי ועוד בטרם הופעלו מסחרית יחידות 70 ו-80 באתר 'אורות רבין', חברת החשמל חווה מחסור בגז טבעי בהיקף מסוים ובנסיבות מסוימות, דבר שעלול לגרום לרכישת גז במחירי יצוא. חברת החשמל התריעה, כי היקף הייצוא שמאפשרת הממשלה ישפיע על היצע הגז לשוק המקומי, על עליית מחיר הגז לשוק המקומי, ובסופו של דבר אף עלול לסכן את הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל, כאשר המדינה וצרכני הגז יצטרכו להישען על יבוא".
בין היתר ככל הנראה מתייחס ברקוביץ' למכתב ששלח ביוני מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר לדיין ובו הזהיר מהמחסור הצפוי בגז ביחידות הייצור של חברת החשמל: "יודגש, הקושי הצפוי בטווח הארוך מחריף נוכח העובדה שישראל היא אי אנרגטי, אשר תלותה בייבוא עשויה להביא לאובדן עצמאותה האנרגטית (כפי שקרה למשל, באירופה עם פרוץ מלחמת רוסיה אוקראינה וההשפעה על מחיר האנרגיה והחזרה הכפויה לפחם וגרעין, כפועל יוצא מכך)".
ברקוביץ' ביקש גם להיפגש עם ועדת דיין ולהציג את עמדת חברת החשמל. הוועדה בראשות יוסי דיין פועלת בימים אלה על מנת להסדיר את מדיניות יצוא הגז ממאגרים חדשים. היא טרם פרסמה את מסקנותיה, אך לדו"ח שתפרסם ייתכנו השפעות מרחיקות לכת על שוק הגז הטבעי בישראל.
סוגיית ייצוא הגז הטבעי מבוססת על כך שמחיר הגז המיועד לייצוא גבוה ממחירו בשוק המקומי. לכן במאגרי הגז שואפים לייצא כמה שיותר, והדבר מעלה מספר חששות, ובהם מחסור בעתודות גז לישראל כך שהיא תיאלץ לייבא כבר תוך 20 שנה.
יש לציין כי במסגרת הרגולציה החלה על המאגרים הם מוגבלים בהיקף הייצוא השנתי שלהם ולא יכולים למכור לחו"ל כל כמות. עם זאת, בשוק האנרגיה יש גורמים רבים שטוענים שההגבלות אינן מספיקות. בחופי ישראל פועלים שלושה מאגרי גז: לוויתן עם כ-600 BCM, תמר עם כ-300 BCM וכריש עם כ-100 BCM.
כריש בבעלות ותפעול של אנרג'יאן, בעוד את שני המאגרים האחרים מפעילה ענקית האנרגיה האמריקאית שברון. על אף שיש שורה של בעלי מניות במאגר תמר, למאגר יש פטור מכר משותף שמאפשר למכור את הגז המופק מהמאגר במקשה אחת, ולא על ידי כל בעל מניות בהתאם לאחזקה שלו במאגר.
ממשרד האנרגיה נמסר כי הוא "יפעל בכל הכלים שיש ברשותו על מנת להבטיח שמחיר הגז הטבעי יהיה הנמוך ביותר לטובת משק החשמל".
שברון, מפעילת מאגר תמר, מסרה כי היא "שמחה להיות שותפה עם מדינת ישראל בפיתוח משאבי האנרגיה שלה לטובת ישראל והאיזור. שברון לא מגיבה בנושאים מסחריים".