החוק של גפני להגדלת ייצוג החרדים בתאגידים ציבוריים אושר בוועדת השרים
החוק של גפני להגדלת ייצוג החרדים בתאגידים ציבוריים אושר בוועדת השרים
הצעת החוק של יו"ר ועדת הכספים מחייבת רשויות ותאגידים ציבוריים לייעד משרות לחרדים לפי חלקם באוכלוסייה. החוק, שחל על חברות ממשלתיות שבהן מעל 50 עובדים, מעניק עדיפות למועמדים חרדים אם הם בעלי כישורים דומים לאלה של מועמדים אחרים
ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') בשנית את הצעת החוק של יו"ר דגל התורה משה גפני להרחבת הייצוג ההולם של בני האוכלוסייה החרדית ברשויות ובתאגידים ציבוריים. הצעת החוק תעלה השבוע להצבעה בקריאה הראשונה במליאת הכנסת.
הצעת החוק קובעת שבכל חברה ממשלתית ייועדו משרות למגזר החרדי, בהתאם לחלקם היחסי בכלל האוכלוסייה. כמו כן, בכל רשות מקומית, לרבות חברות עירוניות, ייועדו משרות לבני המגזר החרדי בהתאם ליחסם של בני המגזר החרדי מכלל תושבי הרשות המקומית. החוק מעניק עדיפות למועמדים חרדיים אם הם בעלי כישורים דומים לכישוריהם של מועמדים אחרים. היא תחול על חברות ממשלתיות שבהן מעל 50 עובדים.
בחמש השנים הראשונות להפעלת החוק ייועדו משרות לאוכלוסייה החרדית בכפל היחס בין האוכלוסייה החרדית לבין כלל האוכלוסייה. זאת ועוד: יוקצו משרות ייעודיות רק לבני האוכלוסייה החרדית.
גפני ציין בהצעת החוק כי "בירושלים, שבה מהווה המגזר החרדי 40% מהאוכלוסייה בעיר, מספר העובדים החרדיים העובדים בעירייה הוא נמוך ומגיע ל־2% בלבד, בעוד רבים מהם עובדים במשרות זוטרות. כמו כן, בחברות ממשלתיות ובתאגידים שיעור ההעסקה של האוכלוסייה החרדית נמוך מאוד, ובחלק מהן אין ייצוג לאוכלוסייה החרדית".
מנתוני הרשות לפיתוח כלכלי חברתי של המגזר החרדי בראשותו של סגן השר אורי מקלב (דגל התורה) שנשלחו לוועדת השרים צוין כי ייצוג החרדים בחברות ובתאגידים ממשלתיים הוא נמוך בהשוואה לחלקם באוכלוסייה. לפי דו"ח לגיוון תעסוקתי של נציבות שירות המדינה, אחוז החרדים בשירות המדינה הוא 1.9% בלבד. בנבחרת הדירקטורים עלתה באחרונה כמות המועמדים שעברו את תנאי הסף מ־9 ל־23 מועמדים במיון האחרון, וזאת בשל עבודה משותפת של הרשות לפיתוח כלכלי חברתי של המגזר החרדי יחד עם רשות החברות הממשלתיות.
דו"ח מבקר המדינה על יצוג אוכלוסיות שונות בחברות הממשלתיות מגלה כי בשנת 2021 שיעור האוכלוסייה החרדית בגיל העבודה הוא 8%, כאשר שיעור הייצוג בחברת רפאל עמד על 0.9%, ושיעור הייצוג של חרדים בתע"ש עמד על 2.4% בלבד.
הרשות לפיתוח כלכלי חברתי סבורה שיש מקום לבחון מתן התאמות ושינוי תנאי הסף ההשכלתיים לאוכלוסיית היעד ולהחליפם בניסיון מקצועי משמעותי ורלבנטי במידת הצורך. כן מוצע לבצע מבחנים מותאמים תרבותית לאוכלוסייה הזו.