סגור

בלעדי
למשרד הביטחון חסרים מיליארד דולר לעסקת מחליף היסעור

הממשל האמריקאי אישר את בקשת ישראל לרכוש 18 מסוקי סופר סטאליון ב-3.4 מיליארד דולר. אבל ועדת השרים לענייני הצטיידות אישרה לעסקה רק 2.4 מיליארד. הפתרון: המסתמן: דחיית רכישת חלק מהמסוקים. משרד הביטחון: ננהל מו"מ על הסכום


משרד הביטחון יצטרך לרכוש פחות מסוקי סיקורסקי CH53K סופר סטאליון, המסוק שנבחר בפברואר להחליף את מסוקי היסעור המזדקנים של חיל האוויר, או למצוא דרך להגדיל את תקציב העסקה.
לפי הודעת משרד המדינה האמריקאי, ביקשה ישראל לרכוש 18 מסוקים וציוד נלווה, בשווי כולל של 3.4 מיליארד דולר. זאת בזמן שוועדת השרים לענייני הצטיידות אישרה לעסקה תקציב בסך 2.4 מיליארד דולר.
2 צפייה בגלריה
מסוק סיקורסקי CH53K החדש שירכוש חיל האוויר
מסוק סיקורסקי CH53K החדש שירכוש חיל האוויר
מסוק סיקורסקי CH53K החדש שחיל האוויר מתעתד לרכוש
(צילום: לוקהיד מרטין)
לפני חצי שנה קיבל שר הביטחון בני גנץ את המלצת מפקד חיל האוויר והרמטכ"ל להעדיף את הסופר סטאליון על פני הבואינג CH-47F צ'ינוק, בזכות ביצועיו העדיפים ולמרות מחירו היקר משמעותית. חיל הנחתים האמריקאי ישלם בשנים הבאות על כל סופר סטאליון שתייצר סיקורסקי, שבבעלות יצרנית האף-35 לוקהיד מרטין כ-95 מיליון דולר, כ-50% יותר ממה שמשלם צבא היבשה האמריקאי על מסוקי צ'ינוק חדשים.
בעסקה ביקשה ישראל לרכוש גם 6 מנועים חליפיים, 36 מערכות ניווט, 50 מקלעים, מערכות תכנון משימה, סימולטור מתקדם שבו ניתן יהיה לבצע עד 50% משעות הטיסה הדרושות לצוותי המסוק. הסכום כולל גם חלפים ותמיכה של אנשי סיקורסקי למסוקים בארץ.
הסכום אינו סופי ונתון מצד אחד למו"מ, ומצד שני אינו משקלל עדיין את מחיר התקנת המערכות הישראליות ללוחמה אלקטרונית למשל, ואת אופי ההתקנה שלהן במסוקים. המחיר כולל מערכות ל"א אמריקאיות, שישראל, תבקש להחליפן בישראליות, ולקבל זיכוי על מחיר המערכות האמריקאיות. חיל האוויר יוכל להתקינן עוד בפס הייצור, או באמצעות יחידה האחזקה האווירית יא"א 22 בתל נוף, במחיר זול יותר, אולם בתהליך ארוך יותר שיביא לכך שגם כאשר המסוקים כבר יגיעו לארץ, הם עדיין לא יהיו מבצעיים. ניתן יהיה להשלים את צביעת המסוקים, בסך עשרות אלפי דולרים לכל אחד בפס הייצור, במחיר זול יותר בארץ.
מנגד בחיל האוויר מכירים גם בחסרונות של החלטה על ביצוע מקומי. בעבר כאשר הזמינה ישראל מסוקי בלק הוק חדשים מסיקורסקי דרשה החברה כ-300 אלף דולר עבור התקנת מזגנים בכל אחד מהם. בלהק ציוד של החיל סברו שניתן יהיה לרכוש ולהתקין מזגנים כאלה בארץ במחיר זול יותר. התוצאה: יותר מעשור וחצי אחרי הגעת המסוקים, עדיין לא הותקן בהם מזגן מוצלח.
2 צפייה בגלריה
בני גנץ יו"ר כחול לבן ליל הבחירות מרץ 2020
בני גנץ יו"ר כחול לבן ליל הבחירות מרץ 2020
שר הביטחון בני גנץ
(צילום: רויטרס)
גם אם מו"מ מוצלח יאפשר הוזלת העסקה, עדיין ייווצר פער גדול בין התקציב הקיים לדרישה המבצעית לכמות משמעותית של מסוקים. לכן מסתמן כי משרד הביטחון יזמין בתחילה את כמות המסוקים שתעמוד בתקציב הזמין, 12-14 מסוקים, וירכוש נוספים החל מ-2028, על חשבון הסכם הסיוע הבא לשנים 2029-2038. המשרד כבר קיבל אישור חריג למחזר הלוואה בסך 2 מיליארד דולר מעסקת המטוסים הקודמת, כדי לממן כעת במקביל את רכש המסוקים, טייסת אף-35 ומטוסי תדלוק בארה"ב ויתקשה לאתר תקציבים נוספים לעסקה ללא ביצוע קיצוץ במקום אחר.
ביצוע ההזמנה למסוקים לא צפוי כרגע לפני סוף השנה, כך שמחליפי יסעור הראשונים יגיעו לארץ רק ב-2026, והאספקה תימתח עד סוך העשור. זאת למרות שמבקר המדינה יוסף שפירא קבע עוד ב-2019 שמערך היסעור מזדקן, סובל מבעיות אחזקה ושהארכת חיי המסוקים עלולה לסכן חיי חיילים.
ממשרד הביטחון נמסר: "משרד הביטחון נמצא בראשיתו של מו"מ עם הממשל האמריקאי, על מנת לקבוע את מספר פלטפורמות המסוקים שיירכשו מכספי הסיוע, במסגרת התקציב שאושר בוועדת השרים להצטיידות".