סגור
Dun's 100

תיקון עולם – המסע חזרה לחיים

אביה נפצע בחאן יונס. מטען התפוצץ, לרגע הכל נעשה חשוך, והדבר הבא שהוא זוכר זה את לוגו בית החולים המודפס על השמיכה שלו. הוא כבר לא בעזה, הוא ניצל, אבל רגל אחת נקטעה, השנייה מגובסת, ותהליך השיקום שלו רק מתחיל. את הבחור הצעיר הזה אני פוגש במקרה, במהלך ביקור פרטי שאני עורך בבית החולים.
לצד צוות השיקום ובני המשפחה, קשה שלא להבחין בנוכחותו של אדם נוסף שנמצא בחדר. בועז, מתנדב בעמותת RESTART, אשר לפני 9 שנים, במהלך מבצע "צוק איתן", שכב גם הוא על מיטת בית החולים עם פציעה דומה לזו. היום הוא פוגש את אביה כדי להוכיח לו שיש חיים גם לאחר הפציעה.
השבעה באוקטובר שינה את מציאות החיים במדינת ישראל, בדרכים רבות שאנחנו עוד לא לגמרי מבינים. על פי נתונים שפרסם משרד הביטחון בחודש שעבר, למעלה מ-12,500 חיילות וחיילים הצטרפו למעגל הפציעה מאז אותה שבת ארורה, מתוכם נקלטו באגף השיקום 5,500 חיילים, עם ממוצע של 60 פצועים חדשים בכל יום. 42% מהפצועים סובלים מפציעות גפיים, ו-21% מתמודדים עם פגיעות נפשיות ופוסט טראומה. 10% מתוך כלל הפצועים הנמנים עם משרתי הסדיר, משתחררים משירותם הצבאי בעקבות הפציעה, ועד לסוף שנת 2024, כך צופים המשרד הביטחון, יצטרפו כ-20,000 נכי צה"ל חדשים.
בכל שנות קיומה, מדינת ישראל לא ידעה כמות פצועים גדולה כל כך, בפרק זמן קצר כל כך.
לצד הקושי והכאב העצום בימים אלו, עם ישראל מתגלה במלוא הדרו. ארגוני מתנדבים, גופים ואנשים פרטיים נרתמו לעזרת הציבור, המפונים והחיילים. עמותת RESTART הינה אחד מהארגונים אליהם נחשפתי לאחרונה, ופעילותה ראויה לקבל במה.
עמותת RESTART הוקמה בשנת 2014 על ידי לוחמי צה"ל שנפצעו בפעולות צבאיות שונות, מתוך מטרה ללוות את פצועי ופצועות צה"ל וכוחות הביטחון, ולסייע להם לשקם את חייהם. כיום חברים בעמותה גם אנשי עסקים, יזמים ומתנדבים רבים.
RESTART ניצבת לצד אלה שנפצעו כבר מהרגע הראשון, ונוכחותה גוברת והופכת לנדרשת מתמיד, בפרק הזמן בו המדינה לא תמיד יודעת לתת מענה. על מנת להבין את הצורך, יש להתעכב על הפער עמו מתמודד פצוע צה"ל מרגע שחרורו מבית החולים ועד שהוא מסוגל לחזור לחייו במידת האפשר.
כשחייל צה"ל נפצע, החיים שלו נעצרים ומשתנים מרגע זה לתמיד. בעוד שבפרק הזמן הסמוך לפציעה, בתקופת האשפוז, ועד למעבר למחלקת השיקום, הוא מוקף ומקבל חיבוק ממעגלים קרובים ורחוקים, בני המשפחה והחברים ועד לאזרחים טובי לב ומתנדבים, הרי שלאחר שחרורו לשיקום יום שעתיד להימשך החל ממספר שבועות ועד לכמה שנים טובות, פעמים רבות פרק זמן זה מהווה מצב ביניים שבו טמון כשל.
בעוד שבני גילם בונים את עתידם או חוגגים את היום שלאחר השחרור, הנפצע מבלה את מחצית מיומו בשיקום, ללא יכולת להתמסר לכל פעילות אחרת, במקביל לכך שמעגלי התמיכה הקרובים והרחוקים כאחד מידלדלים. החיילים והחיילות האלה, נכי צה"ל המורכבים מצעירים וצעירות בשנות העשרים שלהם, מצויים בתוך ואקום אדיר ומתמודדים עם מגבלה שעוד לא למדו להסתדר עימה ועם קושי נפשי אדיר, כשרק מעטים מהם מצליחים לעבוד או לעשות את צעדיהם הראשונים בניסיונות לפתח קריירה.
לחזור לחיים זה קשה. לחזור לחיים לאחר שאיבדת את חבריך לנשק ונחשפת לרוע המלחמה – קשה שבעתיים. זו גם הנקודה בה פצועים רבים הולכים לאיבוד, פעמים רבות ללא דרך חזרה. כמי שחוו זאת על בשרם, זיהו עמותת RESTART את הצורך האקוטי להתערב.
עבור הצעירים הללו, שנתנו ותרמו את היקר מכל על מנת להגן על מדינת ישראל, ונפלטו בעל כורחם ממעגל העבודה ומשגרת חייהם למשך שנים ארוכות, מפעילה העמותה שני ערוצי שיקום: פיזי ומנטלי.
במישור המנטלי, מסייעים המתנדבים לפצועים, בליווי אנשי המקצוע, ללמוד את הפרקטיקות הבסיסיות שיסייעו להם להשתלב חזרה במעגל העבודה המודרני. העמותה מפעילה מסלול מנטורים במסגרתו מתמנה מנטור לכל חבר, המסייע לו בהצבת יעדים ובהשגתם, תוך בניית תוכנית עבודה מפורטת וממוקדת יעדים אישיים וקריירה לסקטור ההיטק אבל לא רק. בנוסף, לרשות החברים עומדת תוכנית 'סטורי-טלינג' המלווה על ידי מרצים מהמובילים במשק, שם לומדים כיצד להפוך את הסיפור האישי שלהם להרצאה מעוררת השראה.
מסלול “Makers for Heroes” של עמותת RESTART שם דגש על סיוע בפן הפיזי. במדינת ישראל אשר ביססה את מעמדה כמעצמת הייטק, יש מי שיודע לרתום את הטכנולוגיה כדי להפוך את החיים של הפצועים למיטיבים יותר גם במשבר הקיצוני אליו נקלענו מאז השבעה באוקטובר. מתכנתים, מהנדסים, אנשי פיתוח, מעצבים, פיזיותרפיסטים ואנשי מקצוע מהמובילים בתחום בארץ ברחבי העולם, מתכנסים תחת העמותה, ויוצרים פתרונות טכנולוגיים ייחודיים ומותאמים אישית לאתגרים היומיומיים עמם מתמודדים הפצועים, החל מפיתוח שלט פלייסטיישן המותאם לשימוש ביד אחד, ועד לבניית מעלית מתכווננת המסייעת למעבר בין ישיבה לעמידה. כך מחזירים מתנדבי העמותה לפצועים רבים את תחושת המסוגלות, המוטיבציה לחזור לחיים, ולא פחות חשוב – את היכולת להתמקד במה שיש. לא בפציעה, בחוסר או במה שכבר לא יחזור, אלא במה שעוד ניתן לעשות ולהשיג.
ענבל, שאיבדה את התחושה ברגליה, חזרה לגלוש ולהרגיש את הגלים לאחר ש- RESTART בנו עבורה גלשן מותאם. כך גם יהל שנפצעה בפעילות מבצעים כלוחמת מג"ב, הצליחה לרקוד בחתונה שלה עם נעליים אלגנטיות לאחר שחשבה שכבר לא תוכל לנעול שוב, בזכות נעליים שהודפסו עבורה בתלת ממד. יוסף חזר לנגן בגיטרה על אף הפגיעה העצבית הקשה ממנה סבל כתוצאה מפציעתו במבצע 'צוק איתן', כיוון שב- RESTART בנו עבורו סד ייחודי, ורון מפדל באופניים על אף שרגלו הימנית נקטעה, לצד שליו ששב להתאמן בזכות יחידת אימון מותאמת אישית שפיתחו עבורו ב- RESTART, המחליפה את שתי ידיו שאינן מתפקדות. כל הגיבורות והגיבורים האלה, ועוד רבים ונוספים, קיבלו חלק מהיכולות שלהם בחזרה באופן שאיפשר להם לשוב ולעשות את שעשו כמעט כמו ביום שקדם לפציעה.
1 צפייה בגלריה
עמיחי עורקבי
עמיחי עורקבי
עמיחי עורקבי
(צילום: תומר יעקובסון)
כפי שמוכיחים סיפורי ההצלחה הרבים שהייתי עד להם כשנחשפתי לפעילות עמותה, השילוב בין ערוצי הסיוע האלה הוא המפתח לשיקום אמיתי וארוך טווח. כמי שלוקח חלק קטן באקו-סיסטם של ההייטק הישראלי והבינלאומי, הן מניהול קרן הון סיכון ישראלית – קוריאנית אשר השקיעה בחברות ציוד רפואי וביו, והן בפעילות ענפה של חברות ההייטק בישראל ובעולם בפן המשפטי, הבנת עומק התרומה למשתקמים באמצעות שילוב טכנולוגיה ורפואה הבאה לידי ביטוי בפעילות העמותה, עצומה ומדהימה פי כמה.
מאז השבעה באוקטובר, עושים חברי וחברות העמותה לילות כימים, כדי ללוות את אלפי הפצועים בשישה בתי חולים ברחבי הארץ, ולהעניק להם פתרונות טכנולוגיים מהירים כבר במחלקות השיקום.
כך, במקום בו נוצר פער שהמדינה עדיין לא יודעת לתת לו מענה, יש מי שמצליח לעשות זאת. זו, בעיני, תמציתה של ערבות הדדית, ותיקון עולם בתוך הכאוס הגדול.
מאת עו"ד עמיחי עורקבי, עו"ד קורפורט בנלאומי, מייסד-משותף ומנהל קרן הון סיכון, יועץ בכיר במשרד מיתר עורכי דין ומשמש כדיקאן הסגל הקונסולרי בישראל.
d&b – לדעת להחליט